Hur jag tänker kring barnuppfostran

barnuppfostran-1
Barnuppfostran, det är något jag dels inte tänker så mycket på och samtidigt tänker väldigt mycket på. Jag har ett mantra som bor i mig och det är från vår älskade Astrid Lindgren. ”Ge barn kärlek, kärlek och mera kärlek så kommer folkvettet av sig själv”. Och jag skriver under på det till 100%. Därför tänker jag aktivt på att vara kärleksfull mot Estrid. Tusen pussar och kramar, att jag berättar för henne hur mycket jag älskar henne och hur mycket jag uppskattar henne. Jag brukar ofta berätta när jag känner mig stolt över henne och vad hon gjorde som gjorde mig så stolt. Och så tusen pussar och kramar till.

Och sen har vi det där med självkänslan. Om jag har ett enda mål med min barnuppfostran är det att Estrid ska växa upp till en flicka som känner sig stark i kropp och själ. Därför brukar jag försöka vara medveten om att jag inte bara ger komplimanger för hennes utseende, även om jag självklart gör det med. Jag berättar istället lika ofta hur intelligent hon är, snäll och omtänksam. Att hon är underbar, ljuvlig och att mamma är så glad att just jag fick henne i mitt liv.

En annan del av min barnuppfostran kanske av vissa kan anses vara lite old school men jag tycker vett och etikett, hyfs och fason är viktigt. Jag tycker det är viktigt att man tackar för maten, säger förlåt när man gjort fel, inte springer runt och skriker inne i affären, restaurangen eller någon annan plats man typiskt sett inte springer runt och skriker i. Estrid är väldigt stark och orädd så för mig är det viktigt att vi uppmuntrar denna styrka men samtidigt är uppmärksamma på att hon inte kör över andra barn. Man ska dela med sig, det finns inget att diskutera, det är något man bara gör. Jag vet att det kommer vara otroligt positivt för Estrid att hon längre fram anses vara väluppfostrad. Genom att lära barn sociala koder gör man det ju tusen gånger enklare för dem att träffa olika människor, umgås i olika sociala grupper och röra sig i olika rum.

Nu är ju Estrid liten så vissa saker tillämpar vi ännu inte. Men jag och David är rörande överens om vikten av artighet, att skolan alltid ska komma först och lära Estrid om vikten av att inse att saker och ting kostar pengar och att pengar har ett värde. Att man inte bara får saker. Men det är något som såklart kommer längre fram.

Min barnuppfostran kan sammanfattas såhär. Enorma mängder kärlek, stort fokus på en stark självkänsla och vikten av artighet om omtanke.

Hur ser du på barnuppfostran? Vad är viktigt för dig?
barnuppfostran-2 barnuppfostran-3

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

10 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Caroline
6 år sedan

Jag tror också så här, att barn verkligen gör som vi själva gör! Jag ser på min tweenie att han gör massor med saker, som jag inte specifikt sagt till honom. Men det är ett beteende som han har kopierat från mig. Jag hoppas att jag har gett honom vertyg till att bli en bra människa. För snart blir det mer och mer kompisars inflytande som verkar…

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Caroline
6 år sedan

det är också en viktig input! helt klart!

Marie
Marie
6 år sedan

Alltså det kan inte bli annat än en klok liten härlig människa av din dotter!! Mina barn är vuxna men jag är oerhört stolt över dom. Dom är ambitiösa, min dotter är också jurist och har jobbat ett par år. Min son bor i Japan och jobbar på ett japanskt företags huvudkontor som ende västerlänning MEN det viktigaste av allt. Dom är omtänksamma, respektfulla och generösa mot andra människor. Jag har levt ensam med dom under största delen av deras uppväxt men jag slår mig inte för bröstet utan det är dom själva som insett att bra bemötande och hårt arbete tar en långt!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Marie
6 år sedan

men åh tack, blir alldeles rörd av din kommentar! och dina barn verkar helt fantastiska! you did good mom!

Ulla Wolter
Ulla Wolter
6 år sedan

Du har ju helt klart för dig, Frida! Ni kommer att vara glada och stolta över henne när hon växt upp!👍👍❤️❤️

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ulla Wolter
6 år sedan

nä nu för ni sluta va så gulliga här i kommentarsfältet. blir alldeles gråtig! <3 <3 <3

Petra
Petra
6 år sedan

hjälpa till med det man kan, man tackar för sig man ber om något man tar inte bara och man ska visa andra hänsyn, brukar fråga de om de retats eller bråkat,skulle du vilja att någon gjorde så mot dig? om inte , gör inte så.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Petra
6 år sedan

ja men åh, jag håller helt med! mycket bra input!

Sandra - Lovlilett
6 år sedan

Håller helt med dig vad gäller barnuppfostran! Astrid är också väldigt orädd, nyfiken, full av energi och med en vilja av stål, och som du säger så är ju detta egenskaper som en vill uppmuntra samtidigt som vi redan nu försöker lära henne hur man är mot andra och hos andra 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sandra - Lovlilett
6 år sedan

ändå att man blir lite mallig av att ha en no bullshit kind of gal till dotter! <3

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x