Med en mormor och morfar som skämmer bort, går man aldrig med rumpan bar

nya kläder lindex-1
De här sjukt fina kläderna blev Estrid bortskämd med. Jag är så glad att våra släktingar skämmr bort Estrid med kläder, för det kan ju bli en rejäl slant. Det ska ju inköpas hur mycket som helst. Dessa kläder kommer från Lindex och jag tycker deras barnkläder är hur fina som helst. Vi har ingen uttänkt plan när det kommer till kläder till Estrid, och jag räds inte rosa färger, utan istället klär jag henne i det jag tycker är fint. Ibland är det något rosa och blommigt, andra gånger något färgstarkt från Polarn o Pyret och en tredje gång något lite mer kaxigt från Mini Rodini. Själva färgen rosa är ingen farlig färg. Dock tänker jag att man som förälder kan klä barnen i vilken färg som helst under förutsättning att man är medveten om vad kläder signalerar. Och vad det i sin tur leder till för bemötande och vilka associationer det kan skapa. Om ett barn alltid blir klätt i typiskt ”tuffa kläder” så kommer barnet alltid benämnas som en tuffing. I vår värld associeras tuff ofta med hård, kaxig och motsatsen till mjuk. På sikt kommer ett barn som alltid kallas tuff, kanske bli lite mer hård och mindre benägen att vara mjuk. Likaså, ett barn som alltid blir klätt i gulliga kläder kommer kanske få en bild av att hen inte kan vara bestämd eller målmedveten, för hen ska bara vara gullig.

Självklart sitter normer och sociala koder i så mycket mer än kläder. En pojke i tuffa kläder blir såklart inte hokus pokus en kaxig och störig pojke. Det krävs såklart mer än kläderna för att helt forma en person. Men tänkte kring kläder är det viktiga, inte kläderna i sig själv. För tänket kring kläderna kan appliceras på barns val av vänner, intressen, aktiviteter m.m. Även där skapas en identitet.

Pyjamas, body och byxa hittar du i länkarna.
nya kläder lindex-2

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
8 år sedan

För mig har det alltid handlat om att det ska vara bekvämt och sen vad hen velat ha på sig. Att ha klänning för Loppan är att klä ut sig. Rosa valde jag bort mest för att flick/tjejavdelningen på de flesta klädesbutiker är otroligt vuxeninriktade. Det blev liksom dubbelt upp och jag hade enorma problemet det. Att klä flickor i tajtare jeans eller trängre skjortor är befängt! Många föräldrar och framförallt mammor är så brydda hur deras ungar ser så kläder idag har tagit över funktion och personlighet.
För mig har just kläderna varit en issue, absolut.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
8 år sedan

Jag håller helt med dig om det befängda i att det ska vara tiggt och magkort. Det känns helt skevt. Tycker du resonerar väldigt vettigt.

Grinde
8 år sedan

Hej Frida!
Vill tipsa dig om fina, praktiska och en del ekologiska barnkläder som tillverkas i liten skala av en duktig tjej här i Malmö.
http://www.myrfolk.com

Vill du känna och klämma finns de hos Green Stories på Jörgen Ankersgatan 12.
Ha det gott och grattis till lilla ettåringen!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Grinde
8 år sedan

Tack för font tips! det var verkligen gulliga grejor! ska svänga inom när jag har vägarna förbi.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x