Christer Strömholm – POST SCRIPTUM

Förra helgen styrde vi familjebilen till Dunkers kulturhus i Helsingborg. Där pågår just nu en utställning med den svenska fotografen Christer Strömholm som var en av Sveriges viktigaste fotografer. Utställningen var fantastisk. Så oerhört stark och gripande. Det är makalöst vilket öga vissa fotografer har. De har en magisk gåva att knäppa bilden på exakt rätt hundradels sekund och skapa historia. Christer Strömholm var en ensam man som hela livet sörjde sin faders självmord, som lämnade fru och barn för ett bohemiskt liv i Paris och som gjorde sig känd då han fotograferade sina vänner, de transsexuella i Paris. 

Utställning visar utdrag ur en hel karriär och är uppdelad i sektioner. Man får se glimtar av en fotografs hela liv. Utställningen är gjord av Strömholms söner som även gjort en dokumentärfilm som spelades upp i en sal. Denna film var så stark och så personlig. Vi satt som förhäxade och kunde inte förmå oss att gå förrän vi sett hela. Varje utställningsdel har en “speakerstation” där Strömholms son berättar om varje del av utställningen. 

Vi började dagen med en härlig lunch i kulturhusets restaurang och det kan jag verkligen rekommendera. Kulturhuset ligger i hamnen och utsikten över hav, hamn och båtar som glittrade i vårsolen var verkligen oslagbart.
Jag kan inte nog rekommendera er att gå på utställningen om ni har vägarna förbi Helsingborg. Både jag och David gick därifrån sprängfyllda av inspiration och fotoglädje. Det är lite extra lyxigt att gå på fotoutställningar när ens man är fotograf till yrket. Han berättar om kameror, ljussättningar, tekniker och redigering. Han pekar på pupillen i ett foto och förklarar vilken blixt som använts och varför. Han kände till Strömholm sen innan och kunde berätta mer för mig om honom. Att gå med David är som att få lite mervärde på en utställning. Det finns alltid något han lär mig. 

Ni är många som frågar om David har en hemsida och självklart har han det. Den hittar ni här: davidjphotography.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *