Om mannen fick förlossningsdepression

Jag läste en intervju med skådisen Bryce Dallas Howard i vilken hon berättade att hon drabbades av en förlossningsdepression efter att hon fått sitt första barn. Hon kände en oerhörd skuld och skam och låtsades som att allt var bra. I samband med födelsen av barnet hade hennes film premiär och inför världens press berättade hon hur lycklig hon var och att bebbisbubblan var fantastisk. I verkligheten kom hon knappt ur sängen och depressionen varade i 18 månader. Ytterligare en faktor som bidrog till hennes depression var att hon gick upp mycket i vikt under graviditeten och gick inte ner i den takt hennes bransch krävde av henne. 

Denna intervju var så oerhört sorglig att läsa och jag slogs återigen om att alla åkommor kring graviditet bara ignoreras. Kvinnor lider av foglossning och smärtsam amning, men hon ska bara bita ihop för sådär är det när man är gravid. Man ska föda vaginalt, och inte önska kejsarsnitt, samtidigt som sjukvården varken kan garantera plats på förlossningen eller utvilad personal. Man ska vara lycklig och älska sitt barn direkt efter förlossningen och om man gud förbjude inte är lycklig så skuldbeläggs man. Jag funderar kring det faktum att detta ”gilla läget och acceptera hur det är” samt alla pekpinnar och allt skuldbeläggande förekommer just när det gäller kvinnor. Om det var männen som drabbades av förlossningsdepression hade de också lidit i 18 månader i det tysta eller hade samhället skapat ett enormt uppbackningssystem för dem? Om männen led av foglossning hade de bara fått acceptera smärtan och lidandet eller hade det forskats intensivt på området?

Som kvinna känner jag att det förväntas att jag ska gilla läget. Floskler som ”du får ju ett barn i slutet” eller ”det är så kort tid det handlar om, nog kan du lägga dig själv åt sidan för barnet” haglar över gravida och nya mammor. Hade samma mentalitet rått om det var män som bar barn? Jag tror inte det. Vad tror du?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Frida Svensson
8 år sedan

jag är helt med dig. sorgligt att världen ser ut så, men så länge vi inte är mer jämställda kommer typiskt kvinnlig problem med graviditeter, låg lön, mens, mindre pension, mer föräldraledighet och VAB än mannen att aldrig tas på allvar. Tack för din kommentar! Kram

Linda
8 år sedan

Jag kan nästan till 100% lova att om det var män som led igenom allt detta vad gäller förlossning så hade de fått enormt mycket hjälp och det hade forskats hit och dit om hur man kan åtgärda problemet. Vilket jag tycker är hemskt att det fortfarande är så år 2015.
Nu kanske jag låter hemsk när jag skriver så, men faktum är att det är så när det kommer till mycket.
Ha en fin dag
Kram Linda

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x