När Molly Sandén var med i damernas värld grät jag en skvätt på balkongen

I damernas värld läste jag en intervju med Molly Sandén. En artist jag inte vet så mycket om mer än att hon trodde hon åkte inrikes flyg inkognito då hon bar en peruk och solglajjor. Men så läste jag den här intervjun och där ute på balkongen grät jag en liten skvätt. Jag grät för att världen är så rå. För att den är så liten, fyrkantig och orättvis och framförallt mot kvinnor. 

”Jag fick höra att jag var fet, äcklig och såg ut som en gris och så vidare. En gång googlade jag mig själv och fick upp en Flashbacktråd som hette ”Därför vill man inte ligga med Molly Sandén” och så var det 394 inlägg om hur äcklig jag är. Jag blev helt knäckt”.

Då var hon endast 19 år.

Texten drabbade mig, inte minst då jag själv, som ett helt normalviktigt barn och tonåring, utsattes för mobbning om framförallt min kropp. Killarna på skolan skanderade dagligen en ramsa som de kom på i samband med skapandet av de tjocka genmodifierade korna Belgian Blå. ”Frida är en Belgian Blå, så fet att hon inte kan gå”. Hur återhämtar man sig från det? Är det möjligt. Ja tillslut, men det tog mig många år att sluta höra den ramsan i mitt huvud varje gång jag såg mig själv i spegeln. Men detta var ändå 10-15 år sedan. Internet fanns inte med oss på samma sätt som idag. Idag är internet allt, överallt och stort. Jag förstår inte hur dagens ungdomar, som nätmobbas, ens orkar gå upp på morgonen. Och inte ser det ut att bli bättre, bara värre. Drev, mobbning och utsatthet sprider sig med blixtens hastighet och ingen tar på allvar att detta förstör människor, ända in i den djupaste delen av själen. 

Den kropphets som flickor och kvinnor utsätts för är på alla sätt helt orimlig. Jag ser den ÖVERALLT. I reklamer som visar smala modeller, i bloggar som bara pratar om juicedetox, dieter och beach2015, i annonser om viktväktare och 5:2-are. I tv-program som pratar om socker som vore det rena rama heroinet som skickar barnen rätt ner i de fetas helvete. Alla barn som äter socker hamnar inte i Biggest loser, tro det eller ej. 

I mitt hem är kommentarer om utseende bannlysta. Estrid ska lära sig att en människa värderas efter insida och aldrig utsida. Melodifestivalen är ett program där musiken utvärderas, inte någons kroppshydda. Stranden är en plats att leka och njuta, inte en plats där mamma gömmer sig i vassen. Den enda våg som finns är matvågen som behövs för att få till de perfekta macaronsen och när vi tittar oss i spegeln säger vi att vi är värdefulla och fina. 

19 år och 394 kommentarer om varför ingen vill ligga med en. Så oerhört ovärdigt för dem som deltog i den tråden.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Frida Svensson
8 år sedan

men jag dör vilken fin kommentar! detta är något av det finaste någon nånsin sagt till mig. detta ska jag bära med mig alltid! berätta mer om dig, vad är du för goding!

Anonym
Anonym
8 år sedan

Jag hoppas verkligen att mina söner hittar kvinnor som du att delas sitt liv med!

Frida Svensson
8 år sedan

sorgliga patetiska ynkryggar är va de är!

Caroline
Caroline
8 år sedan

Vad e det för jäkla människor som inte har bättre saker för sig än att sitta och skriva skit om andra på Flashback. Molly sanden är väl inte inte tjock nånstans och om det nu finns dom som tycker det så kan de väl behålla det för sig själv. Man blir så arg!! Jag förstår inte vad det ger folk att vara taskig mot andra. Jag hade mått skitdåligt av att kommentera nån annans utseendet på det sättet.
Och vad arg jag blir när jag läser hur dom behandlat dig i skolan. Folk är så grymma!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x