Debattinlägg till Sydsvenskan

Malmö stads utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering slår fast att ”arbetet med att verka för att flickor och pojkar, kvinnor och män ska ha samma möjligheter till en meningsfull fritid, att utmana könssegregerade verksamheter och att motverka diskriminering på grund av kön i föreningslivet ska prioriteras”. Just nu anordnas en regnbågsfestival i Malmö och Malmö stad ställer sig till förfogande och ikväll besökte jag allsången i Folkets park, en park som drivs av gatukontorets stadsmiljöavdelning. I ett hav av glitter, regnbågsflaggor, barnfamiljer och festivaldeltagare äntrar artisten Günther parkscenen. Därpå följer ett framträdande kantat av Günther omgiven av två tjejer som i tighta korta klänningar uppvisar en stereotyp bild av en sexig kvinna. Artisten sjunger bland annat om att man ska ta på hans kön och om stringbikinis. Jag är mållös. Hur är denna bokning av artist i linje med det jämställdhetsarbete som Malmö stad så starkt påstå sig brinna för? För även om Günthers sexiga körtjejer viftade med regnbågsflaggor lämnade uppträdandet en mycket bitter smak i munnen. Regnbågsfestivalens värdegrund innebär bland annat att det finns en målsättning om alla människors lika värde och att förbättra situationen för HBTQ-personer. En värdegrund som åtminstone jag menar tar fäste i ett genusperspektiv där unkna könsroller verkligen inte hör hemma. Om Malmö stad påstår sig stå bakom denna värdegrund blir bokningen av Günther så otroligt motsägelsefull och det luktar illa lång väg. Det är beklagligt att Malmö stad styrs av politiker som hellre pratar än agerar och jag frågar mig hur socialdemokratiska Katrin Stjernfeldt Jammeh resonerar kring att Malmö stad agerar på ett sätt som står i direkt motsättning med den utvecklingsplan de själva beslutat om. Kanske är det så att arbetet mot unkna könsroller inte behöver prioriteras så länge artisten viftar på en regnbågsflagga, oavsett vilket budskap han förmedlar? Att han sen sjunger om stringbikinis spelar då inte längre så stor roll. Günthers framträdande blev istället som en stor spottloska på den värdegrund som regnbågsfestivalen står för och som Malmö stad genom sitt engagemang i festivalen påstår sig stå upp för. Kvinnors meningsfulla fritid blev inte längre lika viktig när en tokrolig artist istället fick fritt spelrum att sjunga att man skulle ta på hans dingdingdong. Smaklöst av honom, men än mer smaklöst av Malmö stad och Folkets park att ens boka artisten till att börja med. Alla vi som gick dit med våra barn för att lära dem om det otroligt viktiga budskap som regnbågsfestivalen står för fick istället gå hem med vetskapen om att vi än en gång exponerat våra barn mot den unkna könsroll som Günther förmedlade. Hade jag vetat detta hade jag hellre stannat hemma och skonat mitt barn från detta antifeministiska uppträdande.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Frida Svensson
8 år sedan

Tack så mycket för ditt svar! Det uppskattar jag verkligen. Misstag och felbedömningar gör vi alla hela tiden men det som är glädjande är att du tog dig tiden att skriva till mig och förklara situationen. Så det ska du ha tack för! Jag önskar dig en fortsatt trevlig sommar och ser fram emot era framtida evenemang! Med vänliga hälsningar, Frida

Mårthen Gunnarsson
8 år sedan

Hej Frida!

Jag beklagar verkligen att Günther stod på scenen, och håller med dig helt och fullt om att det inte går i linje med vår värdegrund. Ansvaret är mitt, och det enda jag kan skylla på är okunnighet.

De flesta artister som står på vår scen bokas av någon extern part som vi samarbetar med. När det gäller allsången så köper vi ett paket av dem, och det är allsångsteamet som bokar alla gäster. Dock informeras vi i förväg, och har möjlighet att stoppa inslag som inte passar. Vi har under året stoppat flera artister till andra arrangemang, som vi av olika anledningar inte känt passar in på en av våra scener.

Inför allsångsfinalen fick jag höra vilka som skulle framträda. Då nämndes även de "hemliga" gästerna, där Günther var en av dem. Jag känner inte till honom, mer än att jag vet att han hade några hits för några år sedan. Dumt nog kollade jag inte upp honom närmare, utan gjorde två felaktiga gissningar. Först gissade jag att en artist som haft så stora hits och spelats på P3 antagligen är okej. Sedan gissade jag att Allsångsgänget borde ha koll på vad som passar in på en pridefest, eftersom de faktiskt tidigare visat bra omdöme. Ingen annan reagerade heller och tipsade mig om att det var en kontroversiell bokning.

Så det slank genom, och jag skäms. Jag ska prata med de inblandade och förklara min inställning till det och hoppas att det inte upprepas igen. Nu när jag läst på om Günther ser jag att han verkligen inte står för något som vi vill stödja eller ställa oss bakom.

Förlåt, och tack för att du reagerar!

/Mårthen Gunnarsson, parkchef Folkets Park i Malmö

Frida Svensson
8 år sedan

tack så jättemycket! Jag var bara så jämra arg när jag gick därifrån på kvällen och kände att jag var tvungen att agera!

Anna
8 år sedan

Mycket bra skrivet!

Frida Svensson
8 år sedan

tackar! <3

Caroline
Caroline
8 år sedan

Bra skrivet Frida!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x