Tre aktuella skolfrågor

essie-1

I Liberalerna Malmö ingår jag bland annat i den arbetsgrupp som diskuterar skolfrågor, detta då jag jag sitter i en av Malmös tre skolnämnder. I vår arbetsgrupp ska vi diskutera alla möjliga skolfrågor och det var en väldigt intressant kväll. Och rolig, för jag träffade två nya medlemmar och jag ÄLSKAR nya medlemmar. Jag satt och funderade under kvällen på tre frågor som ligger mig varmt om hjärtat och i morse tänkte jag att jag borde även delge er dem, och se vad ni tänker om saken.

Könsneutrala toaletter, duschrum och omklädningsrum
Jag tycker att alla grund- och gymnasieskolor enligt lag borde tillhandahålla könsneutrala toaletter, dusch- och omklädningsrum. Det finns elever som både är transsexuella och intergender. Alltså elever som anser sig vara det motsatta könet, eller inte vill tillhöra någon könsidentitet alls. Och det är helt ok och precis som det ska vara. Man får lov att vara precis den man är. Då elever spenderar majoriteten av sin tid i skolan är det enormt viktigt att det är en trygg plats. En plats där de känner sig säkra, välkomna och ges möjlighet att vara sig själv. Det är kränkande får en transelev att tvingas duscha med killarna om eleven anser sig vara en tjej. Likaså kan det ju bli svårt för transeleven att duscha med tjejerna om transeleven har kroppen av en kille. Könsneutrala platser skulle ge eleverna trygghet och respekt för den personliga integriteten.

Idrotts- och simundervisning
Idag finns det elever, oftast flickor, som inte deltar på allt idrottsundervisning och då framförallt simundervisningen. Oftast är det på grund av religiösa skäl, och jag tycker detta är helt fel. Jämställdheten är en grundbult i det svenska samhället och den måste vi värna. När det kommer till kritan handlar det om att två intressen ställs mot varandra, jämställdheten versus religionsfriheten. Och jag menar att i ett sekulariserat samhälle måste jämställdheten prioriteras i dem lägen intressena står mot varandra. Jag anser inte att vi borde dela upp flickor och pojkar under simundervisningen då jag tycker att det är att ge vika för patriarkala strukturer och hederskultur, men jag förstår också att man måste vara pragmatisk. Risken är, om samhället är för fyrkantigt, att utsättas för starkare förbud och en högre kontroll. Kontentan är att i Sverige råder skolplikt på grundskolan och därför är det inte acceptabelt att flickor inte får delta i idrotts- och simundervisning.

Skolan roll för att motverka hederskultur
I ett samhälle där lärare och annan skolpersonal får mindre och mindre tid för sina elever är det många av elevernas problem som inte belyses eller motverkas. Många flickor och pojkar lever i dag i en hederskultur och skolan kan vara en viktig faktor i att motarbeta det. Därför är det viktigt att skolpersonal utbildas i frågor som rör hederskultur så att de kan se varningssignaler. Det är i skolan eleverna vistas och det är där signaler kan skickas ut om en flicka riskerar att skickas till hemlandet för omskärning, eller riskerar att giftas bort under sommarlovet eller bevakas när hon går till och från skolan. Elevomsorgen med skolsköterskor och kuratorer spelar en viktig roll och deras närvaro bör utökas. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har uppskattat att omkring 70 000 ungdomar riskerar att bli gifta mot sin vilja enligt kartläggningen Gift mot sin vilja. Många av de unga tror också att de skulle bestraffas av föräldrarna om de vore homo- eller bisexuella. Vem är det som träffar ungdomar dagligen, jo det är lärare och annan skolpersonal. Utöka kunskapen om hederskultur och jag tror och hoppas att de unga flickorna och pojkarna kommer ha en utökad chans att få leva sitt liv i frihet och få möjlighet att själva fatta livsavgörande beslut som vem de ska gifta sig med, när de ska ha sin sexuella debut och vem de ska älska.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Anette
Anette
8 år sedan

👍👏👏👏💪

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x