Bästa sättet att boosta självkänslan

självkänsla-1
Ibland är man på topp och ibland är man verkligen inte alls på topp. Det är då som man behöver boosta självkänslan så man spottar upp sig lite. Här är några saker som jag brukar göra som blir en härlig boost för min självkänsla.

1. Gå och få en behandling
Att bli masserad eller få en ansikte- eller fotbehandling gör under för min självkänsla. Den tysta stunden, avslappningen, att någon tar på en, frigör hormoner och skänker mig ett lugn. Jag känner mig ofta glad, avslappnad och härlig efter en behandling. Jag går där ifrån med lättare steg och en känsla av värde.

2. Fokusera på allt det du har istället för allt det du inte har
Det här är nog mitt bästa livråd överhuvudtaget faktiskt. I interners tider är det så lätt att jämföra sig och bli alldeles nergjord av allt det man inte har. Det känns som att om man bara hade den prylen och gjorde den saken hade allt känts bättre. Men så är det inte. Fokusera på allt du har så kommer du istället känna dig ofantligt rik. När jag blir hängig och jämför mig så brukar jag istället sätta mig ner och tänka efter på allt som finns i mitt liv.

3. Gråt ut
A good cry makes wonders. Lätta på trycket. Det är enklare att samla tankarna när man fått utlopp för alla jobbiga tankar. Då finns det plats för att tänka om.

4. Be om uppskattning
När jag blir osäker och min självkänsla vacklar så brukar jag be David berätta om vad han tycker är mina bästa egenskaper. Och sen vältrar jag mig i hans svar. Lite sådär lagom lego, men det får man lov att vara ibland.

5. Lyssna inåt
Jag är en riktig hemmakatt och ibland kommer det perioder när det händer så himla mycket utanför hemmet. Middagar, vänner, möten, träffar, åtaganden och gud vet vad. Då lyssnar jag inåt och så vågar jag tacka nej. Sen stannar jag hemma med min ananastofs på huvudet och pissetofflor på fötterna och mår bra. Om du är tvärtom kanske du mår bättre av att tacka ja. Fast att det känns motigt kanske just du mår bättre av att öppna fönstrena, vädra, slänga på dig något härligt och träffa de som får dig att må bra. Om man lyssnar inåt berättar man för sig själv att man är viktigt, det är bra för självkänslan.

6. Rensa, rensa, rensa
Rensa kläder som är för små om de bara ligger i garderoben och gör dig deppig. Rensa ut partners och vänner som drar ner dig istället för att lyfta dig. Om du hatar att gymma, säg upp ditt medlemskap och börja på något annat som känns roligare. Ta bort allt som du gör, kanske för att du tror att det förväntas av dig. Men vet du, det är ditt liv och om det är någon gång man ska vara huvudrollsinnehavare så är det väl i sitt eget liv. Du får faktiskt helt själv bestämma över ditt liv. Så rensa bort allt som bara drar ner dig.

7. Gå i terapi
Om dessa små knep inte alls hjälper så förstår jag det. för ibland är självkänslan så himla mycket i botten att det känns omöjligt att kunna ens se ljuset framför sig. Be om hjälp, få terapi och eventuellt kanske medicin. Gå till din vårdcentral och berätta om hur du mår. Då kan man få hjälp att träffa en psykolog/kurator eller liknande. En huvudrollsinnehavare tar nämligen också ansvar för sitt eget liv. Se det som en investering.
självkänsla-2
Hur boostar du din självkänsla?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Carina
Carina
8 år sedan

Vad bra skrivet!!!
Jag är verkligen en person som jämför mig med alla andra som jag ofta tror har det bättre än mig. Tex när man ser folk som köper dyra saker eller gör dyra saker som jag känner att inte jag (vi) har råd med då kan jag ofta tänka ” dem har det nog bättre o roligare än mig)

Jag har inte riktigt kommit på nåt knep att tänka för att bli av med tanken. Men min sambo bruks hjälpa mig ibland o säga allt jag har som man just då glömmer bort att man har.

Ha det fint!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Carina
8 år sedan

tack!
Det är så onödigt att jämföra sig med andra. Man kommer ju aldrig bli nöjd då. det kommer alltid finnas någon som gör något bättre än en själv. Herregud, vi kan ju inte alla vara blondinbella, beoyncé och bill gates samtidigt! det kan inte ens dem! =)

Maja
Maja
8 år sedan

De har tagit mig typ 100 år att sluta jämföra mig med andra och vad de gör.. nu har jah en inre ro.. men de har tagit år av terapi,rensning av vänner och bekanta för att skapa en trygg krets.. nu kan ja känna att kretsen kanske blev för tunn och skulle gärna ha fler att hänga med som bor nära.. de är nästa grej, make som new friends.kanske blir enklare när vi får barn i höst 🙂 annars försöker ja göra dr som jag gillar , ingen annan. .promenerar med hundarna ( har ett relativt nysignat gymmedlemskap som ja skrev på innan ja blev gravid men har tappat lusten helt,suck 💸) läser myser hemma fikar lunchar..när jag har behovet. .är en riktig hemmaråtta 😂 det största för min sjkänsla och välmående är att jag bytte jobb efter ja varit sjuk länge , lr ja arbetstränar nu men känner att ja hittat hem, är på akademibokhandeln & hoppas på ett liknande jobb efter detta 🙂 ha en fin dag !

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Maja
8 år sedan

men vad skönt att du äntligen slutade med det! <3 jag hade det exakt som du. Jag rensade ut rejält och det blev lite ensamt under några år. men sakta byggdes det upp igen och nu känner jag att jag har fina vänner. Lycka till med allt och uppdatera mig om hur du har det! Kram och tack för en jättefin kommentar!

Hanna - Pilates och träningstokig
8 år sedan

Bra skrivet! Jag boostar min självkänsla genom träning och tänka bra tankar. Att inte låta de negativa ta överhanden.

Frida G Svensson
Frida G Svensson

skönt att du hittat ditt utlopp för att må som bäst! go go go!

Anette
Anette
8 år sedan

Kloka ord. Återhämtning är viktigt för att må bra så glöm inte den viktiga vilan. Kramis

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anette
8 år sedan

du har så rätt så! vilan är också oerhört viktig!

Carina
Carina
8 år sedan

Ja det är så sant som du säger.. Jag är väl bara avundsjuk ( den största o farligaste folksjukdomen )

Jag måste lära mig att leva på mina villkor o mina förutsättningar!

Men varför är det sån jämförelse på intagram egentligen.. Alla ska ha kliniskt rent o dyra prylar då vinner man ”likes” känns det som.

Varför inte visa ett ” mänskligt hem imellanåt?

Kram

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Carina
8 år sedan

Istället för att vilja att folk visar ett mänskligt hem, tänker jag att man ska ta det exakt för vad det är. Nämligen en inspirationsbild. Och så minnas att det ser inte alltid ut exakt så.

Caroline
7 år sedan

Kloka ord från en klok kvinna. Nummer tre brukar jag praktisera. Gärna i ensamhet, men ändå. När det byggs upp inom en. Då är det så skönt att bara släppa ut det liksom.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Caroline
7 år sedan

man tackar! lätta på trycket, det är en bra grej det!

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x