#metoo

me too#MeToo.
”If all of the women who have been sexually harassed or assaulted wrote ”me too” as their status, we might give people a sense of the magnitude of the problem.”

Denna tag cirkulerar nu på nätet och mitt FB-flöde är fullkomligen tapetserat med kvinnor som skrivit denna status. Jag tror det rör sig om nästa varenda kvinna jag är vän med. För så vanligt är sexuella trakasserier, sexuellt hot, sexuellt våld och sexuella övergrepp. Ingenstans är kvinnor fredade. Och igår fick jag en flash på min telefon ”farligaste städerna för kvinnor”. Läs det igen! Det finns fortfarande platser som inte bara är farliga generellt, utan som är särskilt farliga för kvinnor. För så lågt räknas ett kvinnoliv.

Jag skulle kunna skriva sida upp och sida ner på varenda gång jag möt sexism. Jag kan berätta om två Stureplansmän i medelåldern som brölade i tunnelbanerulltrappan att man minsann skulle sätta kuken mellan mina bröst. Kl var 13.30. Jag kan berätta om domaren som i en rättegång i förra veckan kallade mig flickan. Trots att jag fick min mens när jag var 11 år och pubishår en tid därefter. Jag kan berätta om natten i Australien där jag däckade på en fest och vaknade av att en kille hade sex med mig. Jag kan berätta om killarna som på mellanstadiet omringade en tjej och klämde henne på brösten och skinkorna. Då kan jag även berätta om lärarna som smålog och berättade att killarna var kära i oss. Jag kan berätta om otaliga, alltså OTALIGA, händelser ute i nattlivet med nyp i skinkan, killar som tog för sig på dansgolvet med min kropp motvilligt i hans armar, killar som kallade mig hora för att jag inte var intresserad och killar som blev arga när en drink inte ledde till ett ligg.

Men, finns det en poäng i att berätta allt detta? Du vet ju exakt vad jag pratar om. Du har ju varit med om samma, liknande, värre, hemskare. Du vet ju hur det är att ta taxi istället för att gå hem, gå med nycklarna utstickande mellan knogarna och se tillbaka på en ansvarslös tonår och utbrista ”vilken tur att inget någonsin hände, det kunde ju slutat så illa”.

Det här vill jag istället prata om. Alla andra. Alla de män och kvinnor som inte trakasserar. Alla de. Alla vi. Alla oss. Som inte säger ett skit. Som blundar när de ser något orätt och som inte följer sin magkänsla att visa civilkurage i en situation som känns konstig. Alla dem som istället för att lägga sin energi på att kämpa mot dessa trakasserier istället bara gapar om ”inte alla män”. Nej vi vet. Inte alla män. Men tillräckligt många för att mitt liv är ett fängelse i jämförelse med ditt. Alla dessa tysta människor som inte ingriper. Stackars satar. Det är vår förbannade plikt att stå upp för vår medmänniska. Inte sitta tyst på bussen och bli besvärad över killgänget som skriker till tjejen på bussen att hon är en hora som inte fått ett knull på länge. Du som sitter tyst på bussen, du är den värsta av alla. Du är nämligen en del av den vägg som motarbetar kvinnor och som gör att vi aldrig kommer få slut med dessa övergrepp.

Stå upp. För dig själv, för din medmänniska, för vårt samhälle. Och sluta för guds skull upp med att gapa om ”inte alla män”. För i ärlighetens namn orkar ingen höra det där tramset en sekund till.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

20 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Rebecca
6 år sedan

Alltså så sant. Grymt skrivet, att du tar upp det här! För att världen ska bli en bättre plats så måste vi alla ta ansvar för att förbättra den! Hoppas du får en fin dag, kram

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Rebecca
6 år sedan

tack! Jag uppskattar din kommentar. Låt oss fortsätta prata om metoo-kampanjen så att vi en gång för alla tar itu med detta skitet.

Carro
6 år sedan

Usch vad mycket hemskt och viktigt inlägg!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Carro
6 år sedan

ja, det är så viktigt att vi fortsätter prata om detta!

Bland kastruller och vinglas
6 år sedan

Bra skrivet!!! Och så viktigt att begrunda och ta till sig
Kram Kajsa

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Bland kastruller och vinglas
6 år sedan

tack fina du! vi måste fortsätta prata om det här, oavbrutet och varje dag. och särskilt med våra söner.

cecilia
6 år sedan

Så viktigt inlägg<3

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  cecilia
6 år sedan

<3 <3 <3

Frugan E
6 år sedan

Har också förfasats över hur många på vänlistan som utsatts. Samtidigt vet man ju att det är standard i dagens samhälle. Så även att titta åt andra hållet. 🙁

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Frugan E
6 år sedan

ja det är bara män som är chockade över denna lavin, vi kvinnor bara ”ja, det har vi väl vetat typ alltid”

Julia Svensson
6 år sedan

Så bra inlägg!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Julia Svensson
6 år sedan

tack! <3

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
6 år sedan

Tror alla kvinnor utsatts, men har valt att inte dela taggen. Har själv blivit utsatt men vill inte skylta med saken. Inte för att jag skäms utan av den anledningen att jag fortfarande mår dåligt när jag tänker på saken/sakerna jag fått uppleva.

Frida G Svensson
Frida G Svensson

tror exakt som dig. ALla har utsatts, inte en enda kvinna har skonats. Och man väljer heltsjälv hur mycket eller lite man vill dela med sig av! <3

Finurliga fröken
6 år sedan

Det är så viktigt och samtidigt så tragiskt. En man hade kommenterat en status på fb att det faktiskt fanns snälla män också. En vän skrev då att det finns triss med vinst på också. Det var inte samma sak eftersom det handlade om tur. Jag försökte då förklara för honom att för oss handlar det också om tur. Tur om man inte blir utsatt. För så vanligt är det. Nej visst inte alla män. Men alla kvinnor.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Finurliga fröken
6 år sedan

ja exakt så är det. Men också, fy fan vad tröttsamt det är med ”inte allaaaaaaaa män”. Man bara ”vill du ha en applåd för att du inte tafsat!?”

Madde
Madde
6 år sedan

Bra rutet Frida! Blir så förbannad på kvinnorna nu som går ut och försvarar männen och påstår att vi kvinnor minsann har en skuld i det hela. Det är dom värsta. Att sova med fienden och tro att de kan sola sig i männens privilegier. Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som går patriarkatets ärende.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Madde
6 år sedan

preach sister!

Annelie
Annelie
6 år sedan

Helt obegripligt att en domare kallar dig ”flicka” i en förhandling! Finns det ens på kartan att en manlig jurist skulle kallas ”pojke”? En advokat sa ”lilla vän” till mig (åklagare) men det var för länge sedan; jag hade hoppats på en förändring till det bättre.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Annelie
6 år sedan

haha ja jag vet! man blir så matt! jag tror dock är mycket bättre nu än säg bara för 10 år sedan.

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x