Spola kröken och va en bättre förälder

spola kröken och va en bättre förälder
Nyår, Valborg, Midsommar och påsk, alla har de en sak gemensamt. De är vad vi i min familj alltid kallat förlorarnas kväll. Det är de högtiderna där det finns ett otroligt fokus på alkohol, starksprit och de enda som märks av är just förlorarna. De som blir för fulla och slåss, skriker, gråter eller hånglar med fel karl bakom en buske. Mitt i allt detta finns det ofta barn. Små och stora barn som ser nära vuxna bli simmiga i ögonen, sliriga på rösten, illaluktande i munnen och klåfingriga i händerna. Jag avskyr påverkade vuxna bland barn.

Det gör mig ingenting om man dricker i närheten av barn så länge det är av så liten mängd att man inte förändras ett skvatt. Men vet man med sig att man är lättpåverkad eller är den som alltid blir lite för full då finns det bara en enda sak att göra. Det är att spola kröken. Om du är förälder, eller firar med andras barn, då har du fantamej ett ansvar gentemot det barnet. Då är det du som tar alkoholfritt i glaset och sparar din fylla till ett bättre valt tillfälle.

Pangfylla, salongsberusning, påverkad, dyngrak, det spelar ingen roll. Barn är otroligt känsliga och det minsta en vuxen är påverkad av alkohol märker barn det. Jag minns själv hur det var om man kom i kontakt med en för förfriskad vuxen. Jag kände en sådan avsmak mot den personen. På de patetiska ögonen som inte öppnades helt, på den äckliga andedräkten som var lite för flåsig och blöt eller på de vuxna som glömde barnets spärrar och skulle nypa i kinder eller tvinga på en kram.

Jag är väldigt tacksam över att vara uppvuxen i ett hem med föräldrar med en god alkoholrelation. Och idag dricker inte jag och David är väldigt sparsmakad och jag tycker det är bra. Estrid ska alltid känna att hon kan lita på mig till 100%. Men när en vuxen är påverkad upplever barnet den som annorlunda och det naggar förtroendet barnet hat för den vuxna.

Att vara vuxen bland förpliktigar. Det förpliktigar att vara sensibel och ansvarstagande och där passar inte midsommarfylla in. Inte ens en salongsberusning. Spola kröken och var en bättre förälder.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Wilda
7 år sedan

Så sant och jätteviktiga ord! Har du sett initiativet Glasklar? Det vore fint att få med din berättelse där tycker jag: http://www.glasklar.se

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Wilda
7 år sedan

Nej vad är det för något? Berätta mer!

Anna Martina
7 år sedan

Bra skrivit! Jag har aldrig sett mina föräldrar fulla, inte heller föräldrars vänner under kalas och dylikt. Jag är så tacksam för det, det har gett stor trygghet som jag kunnat uppskatta än mer i vuxen ålder.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna Martina
7 år sedan

du har helt rätt!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x