Liberalernas landsmöte i Västerås

Liberalernas landsmöte-1
Fredag till söndag var jag i Västerås. Sanningen är dock att jag kunde ha varit på Mars för vi var inne i kongresshallen prick hela tiden förutom de få timmar så spenderades på hotellet. Denna vecka har inte erbjudit någon direkt återhämtning och jag längtar till helgen för att ta igen den åh så hett efterlängtade sömnen. I morse kan jag ha frågat David om jag kunde sjuka mig på jobbet. Då sa han med en mycket myndig stämma att jag är en vuxen ansvarsfull kvinna och inte en bakfull tonåring. Jag tog mig samman, borstade mina tänder och tog mig till jobbet.

Vad är det då som tagit musten ur mig? Jo, Liberalernas landsmöte. Vårt högst beslutande organ som bestämmer den politik vi ska driva under de nästkommande två åren. Liberala kvinnor drev tre motioner hårt, nämligen totalt förbud mot religiösa fri- och förskolor, slöjförbud på barn i förskola och lågstadiet samt burkhaförbud för dem som verkar i offentlig verksamhet. Vi vann tyvärr inte i dessa frågor. Majoriteten, om än att det delvis var mycket jämnt, röstade mot våra motioner. Detta är beslut fattade i god demokratiskt anda och jag respekterar dem, men det innebär inte att jag inte är besviken. Jag är besviken. Det är sorgligt att se att vårt parti identifierat ett problem med utanförskap, segregation, hedersförtryck och ofrihet, men inte vågar ta rejäl ställning mot detta. Istället blir det en halvmesyr där flickor och pojkar hamnar i kläm och får fortsätta leva ofria liv.

Det positiva är att all mediabevakning dominerades av våra motioner och det innebär att det finns ett stort behov av att fortsätta diskutera dessa frågor. Och jag kommer inte ge mig. Jag kommer inte ge mig så länge det finns moralpoliser som tvingar kvinnor att skyla sig, tvingar barn att skyla sig och driver människor in i ofrihet.

Min sorg visste inga gränser när Aktuellt samma kväll som landsmötet avslutades sände ett inslag om ännu en religiös friskola med stora brister. Könssegregerad undervisning helt emot skollagens regler om likabehandling, exempelvis drabbar det flickorna som fick ha simlektioner på morgonen för att simhallen skulle hinna täcka över fönstrena. Ge mig ett enda bra argument på varför vi ska acceptera detta i vårt sekulära land år 2017?

Det är vår förbannade plikt och skyldighet att värna jämställdheten och den sekulära staten. Jag har inget emot religion, men jag är en stark anhängare av att det bör vara en privatsak och inte något som ska styra samhället. En bra skolgång är början på alla barns möjlighet till en fri framtid i enlighet med sina egna övertygelser. Det är omöjligt i vissa av de religiösa friskolor som finns idag.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Pia Widlund
6 år sedan

Där håller jag FULLSTÄNDIGT med dig! Kämpa vidare!!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Pia Widlund
6 år sedan

tack! det känns skönt att känna stödet i ryggen! <3

Petra
6 år sedan

Det är oacceptabelt, inte ett enda barn i Sverige ska bli förtryckt, tvingad eller utanför, kämpa vidare!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Petra
6 år sedan

Japp här är vi helt eniga och kampen fortsätter!

Netti Starby
6 år sedan

Jag håller verkligen med dig och kämpa vidare! Kramis

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Netti Starby
6 år sedan

Jag lovar! <3

Anna
Anna
6 år sedan

Hejar på dig och hoppas, hoppas att det kommer ske en förändring snart. Känner att just denna frågan fortfarande är så svår att ta i utan att bli klassad som något man inte vill bli klassad som. Tyvärr.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
6 år sedan

jag tycker tack och lov att debattklimatet blivit lite bättre. Det går att diskutera detta bättre idag än vad det gjorde får några år sedan. Och om någon skulle kalla mig rasist rör det mig inte i ryggen. Jag står väl grundad i både liberalismen och feminismen. och vet att jag står för goda värderingar.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x