Minilandsmöte och Skåneråd

minilandsmöte-1
I lördags var jag i Kristianstad för Liberalernas minilandsmöte och Skåneråd. Det är såhär att om några veckor har Liberalerna landsmöte. Det är vårt högsta beslutande organ och där vår politik klubbas igenom. Vissa politiker kommer ha rösträtt på landsmötet och vara så kallade landsmötesombud, och jag är det i år. Inför landsmötet hade vi i Skåne ett minilandsmöte där vi diskuterade ett antal motioner som kommer att läggas fram på landsmötet, för att på så sätt utmejsla Skånes röst på landsmötet. Efter vårt minilandsmöte hade vi ett Skåneråd där vi röstade om motionerna. Alltså om de skulle bifallas eller avstyrkas.

Vi i Liberala Kvinnor har flera motioner på landsmötet och en av dem är att vi vill att alla religiösa friskolor och förskolor ska förbjudas. Jag debatterade denna motion ihärdigt på minilandsmötet men dessvärre var det fler som röstade mot vår motion än för. Jag blev så otroligt besviken att jag började gråta. Jag fick nästan som panik över tanken på att religiösa skolor finns och ska fortsätta finnas.

Jag anser att varje person ska ha rätt till sin religion, i hemmet. Jag anser vidare att varje person har rätt till en riktigt bra skolgång som är jämbördig med alla andra skolor i landet. Då kanske någon säger att då är det bra att en person kan välja en religiös eller icke-religiös skola. Men svaret är mycket mer komplext än så. Idag har vi religiösa grupper, med väldigt könsstereotypa, strikta och ojämställda värderingar, som driver skolor. Barnen i fråga har inget riktigt val utan hamnar på den skola deras föräldrar väljer, eller som är tillgänglig. Vi ser hur utanförskapet växer i våra förorter och att fler ansökningar kommer in om att få starta religiösa skolor där. Snacka om att kapsla in utanförskapet än mer!

Vi vet också att det finns skolor där flickorna fått sitta bak i bussen och pojkarna där fram. Skolor där läraren lärt ut att homosexualitet är en synd och skolor där rektorn eller grundare uttalat en uppenbart ojämställd syn på pojkar och flickor. Vi får inte vara naiva just nu! Om integrationen ska förbättras måste varje barn vara i en fri, demokratisk och jämställd skola. Sedan är det givetvis fritt barnet att ha den religion hen så önskar. Men i skolan är alla likvärdiga. I skolan ska vi fokusera på studier och religionsutövning hör hemmet till. Om vi på allvar menar att Sverige är ett sekulärt land så kan vi inte tillåta religiösa fri- och förskolor.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Bello
Bello
6 år sedan

Du har såååå rätt! Många som liksom jag har bakgrund från icke-sekulära länder som är LÅNGT mer ojämlika än Sverige använder uttrycket ”naiv extremliberalism” om dessa politiker som vägrar inse faran med att religiösa utövare och föräldrar tillåts ha monopol på sina barns världsbild. Nog för att det finns läroplaner men kontrollmekanismerna kommer aldrig räcka till. Tycker också att det finns ett problem med att föräldrars rätt till att bestämma sina barns religionsutövning prioriteras framför barns rätt till integritet och kvalitativ utbildning.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Bello
6 år sedan

tack för en väldigt bra och tankeväckande kommentar! Och du sätter huvuet på spiket, vi kan inte kontrollera varenda skola så minutiöst som det bör vara. Det kommer alltid finnas religiösa skolor som går över gränsen och barn osm hamnar i kläm innan statens kontrollmekanismer sätts igång.

Irene
6 år sedan

Jag tycker du har helt rätt. Skola och kyrka/religion ska vara helt separerade.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Irene
6 år sedan

yes indeed!

Marlene
Marlene
6 år sedan

Du har helt rätt. Såklart.

Och röda skor förlänger livet. Obviously.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Marlene
6 år sedan

tack! och du, tack för dina kommentarer! jag uppskattar det så! <3 Och ja, obvi gör röda skor det. och guldskor. och silverskor. och … ja alltså skor generellt.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x