Mina favoritfeminister

feminsit
Idag vill jag berätta om mina favoritfeminister. Jag vill gärna se mig själv som den liberala superfeministen, men utan kvinnorna före mig, hade jag inte varit något alls. Jag hade inte fått studera eller arbeta, vid en skilsmässa hade jag kanske förlorat mina barn och jag hade varit ägd av först min far och sedan min man. Jag hade inte haft tillgång till preventivmedel och hade därmed inte haft det slutgiltiga egenbestämmandet över min egen kropp. Jag hade inte fått rösta och inte fått äga något. Jag hade inte kunnat anmäla min man för våldtäkt för påtvingat samlag inom äktenskapet ansågs inte möjligt. Jag hade inte fritt kunna följa mitt hjärta, min sexualitet och mina drömmar. Kort sagt, du och jag hade inte haft någonting eller varit någonting om inte kvinnorna innan oss banade väg för vår frihet. Låt mig presentera mina favoritfeminister.

favoritfeminister-1
oma Carla
Detta var min gammelmormor. Hon föddes 1908 och levde tills jag var ungefär 12 år gammal. Hon var en kvinna väldigt mycket före sin tid, dessvärre innebar det nog att hon inte var någon särskilt bra mamma. Hon hade en karriär och satsade allt på den. Hon var en av Tyskland första kvinnliga jurister och hon genomlevde och överlevde två världskrig, i Tyskland. Hon sa att om det funnits preventivmedel på hennes tid hade hon inte haft några barn. Det kan man såklart inte veta men jag kan föreställa mig hur otroligt frustrerande det måste ha varit att helt plötsligt finna sig i att det, oavsett om man ville eller inte, växte ett barn i en. Och föreställ er att hon fick veta att hon skulle få tvillingar först när hon fått sitt barn och barnmorskan sa att det var en till på väg! Hon har aldrig städat, lagat mat eller gjort någon kvinnlig syssla i sitt liv. Hon överlät det till sin man och sin mamma, oma Frida. Hon sydde alla sina kläder själv för hon ville bära det senaste modet. Och när hon var gammal och missnöjd med sitt hår köpte hon på sig ett dussintal peruker som stod uppradade i hennes sovrum. Hon puttade barnvagn iklädd klackskor och pälskappa. På huvudet bar hon hattar som matchade väska och handskar. Min genbank består nog 100% av oma Carlas gener. Jag fick inte så mycket av min mor och far, jag fick desto mer av oma Carlas gener.
oma
oma Dicky
Min mormor, oma Dicky eller Waltraud som hon egentligen heter, är också en fantastisk feminist. Hon kom till Sverige som au pair och här träffade hon min morfar. Han kom som flykting till Sverige. De hade inget med sig och deras liv var fattig och svårt. Men de kämpade som inga andra människor jag vet. De skapade en ryggrad för min släkt som möjliggjorde min mammas fantastiska klassresa. Min mormor är två äpplen hög men på insidan är hon större än hulken. När livet har prövat henne har hon bitit ihop och kämpat på som en maskin. Min mormor och morfar har, som jag upplever det, ett mycket jämställt förhållande. De har blivit ett strävsamt par som tillsammans kämpat. När min mamma föddes bar min mormor henne i en sjal på ryggen och hämtade vatten utomhus, trots att det var vinter. När inga pengar fanns bäddade de för min mamma i en trälåda. Min morfar arbetade tre jobb samtidigt för att försörja sin familj och bekosta min mammas balettlektioner. Det är kvinnor som min mormor som byggt vårt samhälle. Som en oböjbar gren har hon stått emot livets alla kastvindar.
mamma
mamma Sabine
Min mamma är en sådan otroligt ljuvlig feminist. Hon är den sortens kulturtantsfeminist som med en blick fick en kriminellt ungdomsgäng i Paris förort att ljudlöst backa ut från tunnelbanevagnen. Min mamma går även under namnet Google för hon vet allt. Hon är extremt allmänbildad. Min mamma har gjort en inspirerande klassresa. Från en trälåda i ett rum de fick hyra av tant Jujja, till en villa i Skanör. Min mamma tog studenten och lämnade sedan Sverige. Orädd reste hon till London för att gå på balettskola. När min pappa var svårflörtad och osugen på ett förhållande sa hon i princip ”your loss” och flyttade till Israel. Gissa en gång hur snabbt han insåg vad han förlorat! Min mamma har gått från sekreterararbeten till att idag vara inköpschef. Min mamma har rest över hela världen, privat och i sitt arbete, och gett mig mina ögon. Min mamma böjer sig för ingen. Hon är totalt obrydd om vad andra tycker om henne och hon har integritet som ingen annan. I min och syrrans kompiskrets var den stora fasan om man skulle få ”onda ögat av Sabine”. Det var liksom den största synden. Min mamma är en så otroligt stark kvinna.
paula
Syster Paula
Min syster är också feminist. Även om hon säkerligen skulle ha varit det utan mig som storasyster så vågar jag påstå att jag haft ett finger med i spelet. Lilla Paula, så blyg att klockorna stannade. Idag är hon HR-specialist på ett företag och ett socialt geni. Hon hade inte samma läshuvud som jag men valde medvetet att ändå läsa naturprogrammet för att gå med studiemotiverade personer. Hon har bott i Thailand och där arbetat på ett barnhem. Hon har alltid gått sin egen väg. När det tog mig och David ängsliga fyra år att köpa ett hus, tog det rekordsnabba tre veckor för min syster och hennes sambo. Min syster ser till att arbetsplatsen hon är på är jämställd. Hon arbetar oavbrutet med normkritik och med genusglasögon. Min syster ber inte om samma respekt som en manlig like skulle få, hon förutsätter den och det är så sjukt coolt!
selma
selma lagerlöf
Så när vi nu gått igenom hela himla feministiska släkten så finns det givetvis en massa andra fantastiska feminister jag vill berätta om. Selma Lagerlöf! Vilken kvinna! Den första kvinnan i svenska akademin och den första kvinnan att tilldelas nobelpriset i litteratur. Mot sin pappas vilja valde hon att fortsätta sina studier. Selma deltog i kampen för den kvinnliga rösträtten och var en av de personer som grundade det som idag är Liberalerna, gamla Folkpartiet. Selma kämpade mot nazisterna och skänkte en novell till arbetet för de som förföljdes i nazityskland. Och när man i Tyskland inledde en bojkott mot henne rörde det henne inte det minsta i ryggraden. Selma var lesbisk och levde hela sitt liv som en fri kvinna, som försörjde sig själv, bedrev en egen politisk kamp och böjde sig inte för någon man.
coco
coco chanel
Gud vad jag älskar denna feminist! Coco Chanel, eller Gabrielle Chanel som hon egentligen hette, grundade just märket Chanel. Hon blev föräldralös vid 12 års ålder och bodde på ett barnhem. Några år längre fram försörjde hon sig som varietéartist. Hon gick från artistlivet till en fullfjädrad affärskvinna. Modemärket Chanel var banbrytande när det kom byxor för kvinnor, enkla plagg som gick att tvätta många gånger, vara fysisk i och vara fin i. Coco var trött på åtsittande fina klänningar som var gjorda att sitta i, men inte att leva i. Det finns mörka moln i Cocos liv och hon har anklagats för en allt för nära relation med nazi-Tyskland. Men det klädmässiga arv hon har lämnat efter sig är enastående. Vem av oss letar inte alltid efter den perfekta lilla svarta?
estrid
estrid ericsson
Åh min personliga favorit. Kvinnan jag döpt mitt barn efter. Estrid Erison, teckningslärarinnan som så gärna ville få göra tennföremål och sälja i en butik. Banken gav henne kalla handen för att hon levde i en tid där kvinnor på riktigt idiotförklarades. Hon ansågs väl bättra lämpad att skaffa man och barn. När Estrids pappa dog fick hon ett arv och med ett löfte till pappan att följa sina drömmar, startade hon företaget Svenskt tenn. Det var Estrid som hittade designern Josef Frank och tillsammans har de skapat en enorm bit av inrednings- och designhistorien och etsat sig fast i vår historia. Många säger att Estrid var lite av en bitsk kvinna, men jag bryr mig inte ett skvatt. Idag kallas starka kvinnor för bitchiga och gud vet vad starka kvinnor kallades när Estrid levde. Jag känner en sådan oerhörd stolthet och lycka över att min dotter är döpt efter en sådan viktig, inspirerande och fantastisk kvinna som Estrid Ericsson.
ruth
ruth bader ginsburg
Egentligen skulle Estrid ha hetat Rut, efter Ruth Bader Ginsburg. Nu såg Estrid inte ut som en Rut, så det blev en Estrid. Ruth Bader Ginsburg är sedan 1993 domare i USA:s högsta domstol. Hon var både en fru och en mamma innan hon började sin juristutbildning och på utbildning var hon en av få kvinnor. Under hela sin karriär har Ruth kämpat för kvinnors rättigheter och för jämställdhet. Jag vågar påstå att Ruth är en av de mest skarpa, modiga och mest intelligenta kvinnor i hela världen just nu. Trots det starka abortmotstånd som finns i USA har hon oavbrutet och modigt kämpat för aborträtten. Hon säger alltid att staten har ingen rätt att göra ett sådant beslut åt en kvinna. Åh Ruth, jag blir alldeles tokig när jag tänker på hur himla bra du är!
fredrika bremer
Fredrika Bremer
Fredrika Bremer var författare och kvinnorättskämpe. Hon anses vara den svenska kvinnorörelsens främsta pionjär och hon skrev romanen Hertha som fick ett genomslag ingen kunnat drömma om. Den blev opinionsbildande och starten på en debatt som medförde att riksdagen 1958 beslöt att ogifta kvinnor skulle få rätt  att ansöka om att myndighetsförklarad. Fredrikas barndom bestod av en sträng uppfostran enbart ämnad för att skapa möjligheten till bästa möjliga giftermålet. När hon växte upp blev hon en framgångsrik författare och hade en god inkomst. Men då hon var omyndig kunde hon inte själv bestämma över sitt liv. Hon valde att gå till kungs för att bli myndighetsförklarad och 1840 blev hon en helt fri kvinna.
anna
Anna Whitlock
Åh en annan favvisfeminist! Anna Whitlock är verklighetens fröken Friman. Hon var en kvinnorättskämpe och svensk skolpionjär. Hon startade en helt egen flickskola med banbrytande pedagogik i form av bland annat elevråd och fria ämnesval. Hon var ordförande i LKPR, landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt och var aktiv i att starta det kvinnliga matkooperativet Svenska hem. Annas mamma var aktiv i Fredrika Bremer-förbundet, den första kvinnoorganisationen, och föddes så att säga in i ett liv präglat av vikten av kvinnors rättigheter.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia Trojan
6 år sedan

Jätteintressant att läsa 😀

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Natalia Trojan
6 år sedan

<3

Sara
6 år sedan

vilket bra inlägg!! och vad cool din oma Carla var speciellt. WOW!! skriv en bok om henne!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sara
6 år sedan

men eller hur! riktig girlboss på sin tid!

Amanda
6 år sedan

Coco Chanel<3 så kul inlägg väldigt intressant!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Amanda
6 år sedan

<3 <3 <3

Em
Em
6 år sedan

Frida – ibland blir jag bara gråtfärdig för allt du förmedlar är så j😈vla bra! Du kommer inspirera så många i ditt liv, jag bara känner det på mig! Jag är ändå 35 år gammal och blir nästan lite starstruck!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Em
6 år sedan

men sluuuuuuuta orkar inte din kommentar som är så jävla bra och mysig och bara wow wow wow! <3 Tack för att du är här inne hos mig! Det är en ära! <3

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x