10 saker att överväga för det nya året

10 saker att överväga för det nya året-1
Det är många som känner rejäl motivation såhär i början av året. Nu ska allt förändras, nu ska allt bli bra. Du ska äntligen bli den person du alltid velat vara. Du ska se ut på ett visst sätt, leva på ett visst sätt och bara på ett visst sätt. Oftast kommer februari och det blev ingen förändring. Jag tror det beror på att dina drömmar kanske var lite väl orealistiska eller så konkretiserade du dem inte. Drömmar måste skrivas ner för att det ska bli möjligt att nå dem. Tankar och känslor måste sorteras så du vet vilken riktning du ska gå. Men var börjar man? I vilken ände ska man börja? Vad är det som behöver övervägas? Jag tror på följande 10 punkter.

1. Trivs du på jobbet?
Vi spenderar så otroligt mycket tid på jobbet och därför måste man trivas på jobbet. Det betyder inte att varje dag är en rosenskimrande dröm, men att det allt som oftast ändå är ok. Men om jobbet verkligen inte känns bra och om söndagsångesten är en ständig följeslagare kanske du ska tänka om. Och ja, det är så otroligt läskigt att ens tänka tanken. Här lever man ett etablerat liv med huslån, månadslön och en viss standard. Ska allt det kastas bort genom att byta inriktning mitt i livet? Du kastar inte bort något! Det är det om är grejen. Oavsett om du gör samma sak men bara byter arbetsplats eller gör ett lappkast och testar något helt nytt så ska du göra det. Arbetslivet är långt och den största tårtbiten av ens vakna dygn och då måste arbetet vara tillfredsställande.

2. Är du i en bra relation?
Precis som ett arbete är en relation det som upptar det mesta av ens tid. Om den inte funkar så måste det hanteras. Man måste våga bryta en relation som inte är bra för en. Jag har oerhörd respekt för det svåra att bryta upp om man har barn, gemensamma ägodelar och många år tillsammans, men mår man inte bra så gör man inte det. Så enkelt är det. Det finns fler kärlekar där ute och finns det ingen kärlek kvar i relationen du är i nu så är det dags att gå vidare. Ingen annan kan säga när du ska bryta upp eller om du ska bryta upp, det beslutet måste komma från dig. Men jag vågar påstå att om man vågar tänka tanken så kommer svaret redan finnas i dig.

3. Behövs det rensas upp bland vännerna?
Vänskaper måste alltid klara av en viss reflektion. Ofta umgås man med människor av slentrian och vana fast att man inte längre har så mycket gemensamt, man kanske inte ens har särskilt kul och att träffas känns som ett måste och inte något man vill. Kanske har du för många ”vänner” och hinner inte med alla. Och jag säger ”vänner” för i min familj har vi alltid levt efter devisen att det finns vänner, kompisar och bekanta och det är en stor skillnad på dem. Den som en gång var en vän kanske idag mer är som en bekant. Och det är helt ok. Men det är viktigt att reflektera över att det är så för man kan inte ge en bekant lika mycket som man ger till en vän. Det räcker ingen till för. Har du vänner som är småsinta, avundsjuka eller elaka kan du välja att ta snacket eller välja bort. Men att år in och år ut låta människor dra ner en är förgörande. Man är värd att umgås med människor som lyfter en och får en att känna sig varm, stor och alldeles ljuvlig.

4. Är du drabbad av energitjuvar?
Aj aj aj, energitjuvar är det värsta jag vet! Har man sjuttioelva bollar i luften och partner, barn, hem, trädgård, djur, aktiviteter och gud vet allt så är energitjuvar absolut förbjudna. Och det som är det fina i kråksången är att det är du själv som avgör vem som är en energitjuv. Vissa tycker jag att jag är superenergisk och rolig, men det finns säkert dem som tycker att jag är too much och en energitjuv (va!? it can’t be!?). Men de måste bort! Sen jag fick barn behöver jag verkligen ransonera min energi och jag har inte råd att den slösas bort på negativa, missunnsamma och jobbiga energitjuvar. Låt 2017 vara året du gör dig av med energitjuvar.

5. Klär du dig som du vill?
Att förändras behöver inte handla om ta bort eller ha djupa svåra inre dialoger. Det är och ska också vara lustfyllt att förändra och just garderoben är en sådan grej. Om du inte är tillfreds med din garderob så starta ett pinterestkonto. Och så sparar du bilder på outfits, frisyrer och sminkningar som du gillar. Och så vågar du lite. Börja smått med ett färgat läppbalsam och nedsläppt hår istället för uppsatt. Istället för en röd klänning kan du testa ett rött halsband till en svart klänning och så vidare. Det som brukar göra garderoben till en ångestfylld situation är om du har kläder som inte passar dig. Ingen vill vara klädd i för små och trånga kläder. Det gör en deppig! Det gör mig så otroligt deppig iallafall. Sluta köp kläder i en storlek som inte passar för att ”den kanske passar sen, då när mitt nya liv börjat”. Köp bara kläder som passar nu. Om du redan har 18 gråa koftor så behöver du sannerligen inte köpa en till, men en orange, det kan du testa! Och det finns inga utseendemässiga regler när det kommer till kläder. Oavsett kroppstyp kan du bära jeans, tighta kläder och starka färger. Du ska inte gömma dig för du är så himla fin! Du ska bara köpa kläder i rätt storlek. Kanske det innebär att du inser att du är en storlek 48 istället för 38, men hey ho, nu ser du ut så och det finns ingen klädgud som säger att en 38:a får ha på sig något som en 48:a inte får. Låt mig omformulera, jag är din klädgud och jag beordrar att en 38:a och 48:a får klä sig likadant.

6. Vad använder du i din garderob?
Töm hela garderoben och gör en REJÄL inventering. Spara, slänga och skänka är ledorden och du ska vara sträng. Om du inte använt det på ett år – SKÄNK. Är det välanvänt – SPARA. Är det älskat men sönder – LAGA eller SKÄNK. Urtvättade trosor eller trosor som skaver ska bort, BH:ar som inte passar ska bort. Kläder som inte passar ska bort. Skor ska klackas om eller skänkas, inte stå med trasig klack och damma i garderoben. Sen tittar du över det hela. Utkristalliserar sig en bild? Är det mycket av en viss färg eller modell? Bra, då kanske den färgen passar dig och den modellen passar dig. Kanske det är för mycket av en viss färg (hej hej, jag heter Frida och är absolut förbjuden att köpa mer i marinblått). Sen gör du en lista på vad du saknar och då vet du vad du ska komplettera med. Då behöver du inte panikköpa en billig klänning HM som du ändå bara använder en gång. Istället har du kanske den perfekta lilla svarta klänningen som kan användas oändligt genom olika smycken, skor, broscher, koftor och väskor. 2017 ska jag banne mig ha en grym basgarderob och jag är SÅ pepp på att göra det med er.

7. Gör du det du vill?
Går du på barer för att polarna vill fast att du egentligen vill vara hemma? Äter du fil och flingor när du egentligen vill göra smoothies på morgonen? Sitter du hemma fast du egentligen vill gå på bio. Rannsaka dig och fråga dig vad du egentligen vill göra. Det är få saker som är omöjliga och jag lovar att eventuella invändningar kan vi ta bort. Om man lever som man verkligen vill tror jag att man blir mycket mer harmonisk. Gör en lista och börja bocka av!

8. Vad drömmer du om?
Gör en önskelista med dina drömmar och skriv ner. INGEN dröm är för stor för att skrivas ner. Det är lustfyllt att få drömma sig bort oavsett om det handlar om en månfärd, ett biobesök, sjunga karaoke eller vara med på tv. Det är genom att konkretisera drömmarna som man steg för steg närmar sig dem. Att skriva drömlista är underbart tycker jag. Då drömmer jag mig bort till stora flådiga hus, med en mycket sportig och snabb bil, en walk in closet med enorma skorader, kök extra allt, tvättstuga extra allt, havsutsikt, författarkarriär, resor och mycket mycket mer!

9. Vad är du rädd för?
Det är såklart normalt att vara rädd för vissa saker som att det ska hända en själv eller ens nära något. Men kanske du har en rädsla som styr ditt liv? Flygrädsla, ångest, katastroftankar, mörkerrädsla och så vidare är sådant som kan begränsa ditt liv. Och ni känner mig, jag avskyr när min rädslor styr mig, men samtidigt försöker jag vara snäll mot mig själv och jobba med en rädsla i taget och först när jag tror mig vara mogen för det. Men idag kan jag gå ner i tvättstugan OCH köra ner bilen i vårt garage på kvällen. Två saker som hade varit absolut helt OMÖJLIGA för några år sedan. Men säg inget till David för han får alltid hämta saker på vinden ”för att jag tycker det är så läskigt där uppe”. Och lite läskigt är det, men jag tycker också det är lite jobbigt.

10. När är du tillfreds?
Slutligen, ett bra liv behöver inte alltid betyda förändring. Det kan också betyda att landa i det man älskar. Jag är tillfreds. Det betyder inte att allt är perfekt, gud nej, men allt är liksom skönt och lugnt. Jag kräver inte längre förändring för sinnesro, för den har jag äntligen. Nu söker jag viss förändring, förbättring eller förnyelse för att locka fram lust och energi, testa gränser och leva ut livet. Men jag är nöjd med mycket i mitt liv och det tror jag är den viktigaste känslan att landa i. Man ska aldrig ändra ett vinnande koncept.

Alltså WOW, om du kom hela vägen ner. Det här blev så himla långt men jag ville verkligen försöka nyansera bilden av förändring. För precis efter nyår är tjatet om förändring helt himla hysteriskt och det är lätt att dras med och gå under över all sin ofullkomlighet. Jag är all for personlig utveckling men inte om det inte behövs och inte om det görs av fel anledning. För som alltid, livet är till för att njutas av, inte lida sig igenom. Och mitt gamla motto ”att leva är att lida” (hej munter tjej) är inte längre ett gångbart motto i mitt liv. Nu är det mer ”att leva är att ha det gott, inte perfekt, men gott”. Och det räcker mer än väl!

KRAM!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Anette
7 år sedan

Jodå din lista får mig att börja tänka. Kram Anette

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anette
7 år sedan

det låter bra det! =)

Jenny
7 år sedan

Men åhh, vilken bra lista! Många inre förändringar som är värda att ta en riktig funderare över. Så ofta fastnar vi i beteendemönster och vanor som vi egentligen inte alls behöver eller mår bra av. Livet är för värdefullt för att sitta och vara missnöjd med saker som kan förändras.
Ska nog ta och skriva på den där drömlistan 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Jenny
7 år sedan

tack! gör en drömlista, det är så himla härligt! och så får man en fingervisning av vad man vill göra i livet. Kram på dig

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x