Att tillåta böneutrop är en mardröm

Just nu pågår en stor debatt om minareter, så kallade böneutrop. En moské i Växjö vill få tillåtet att en gång i veckan ropa ut bön. Växjö säger nej. Majoriteten förfäras och vill verkligen inte ha några böneutropare. Minoriteten gapar växelvis om religionsfrihet och om svenska kyrkklockor som minsann också ringer. Politikerna tassar på tå kring frågan livrädda för att trampa snett. Tåtassandet leder till en otydlighet som skapar frustration. Och vips har politikern trampat snett.

För mig är det väldigt enkelt. Vi ska givetvis inte ha några böneutrop i Sverige. Det är totalt främmande den svenska kulturen. Vi lever i en sekulär stat och tanken på att någon ropar ut bön till allmänheten är för mig helt världsfrånvänd. Ett förbud mot böneutrop är inte en kränkning mot religionsfriheten. För givetvis ska vi fortsätta tillåta moskéer. Det jag vill förbjuda är ett påprackande av religion. Tro du på vad du vill, men sköt det i det privata. Blanda inte in mig.

Jag tycker även att vi borde kunna ställa krav på muslimer i Sverige att medverka till att anpassa sin religionsutövning så att den fungerar i en svensk kontext. Du kanske undrar om böneutrop en gång i veckan verkligen är ett problem. Det är en principsak svarar jag dig då. För vad är nästa steg? Vi ser hur islamistiska krafter försöker vinna terräng i Sverige. Jag menar på inget sätt att alla de som vill ha böneutrop är islamister, men det går inte att bortse från de islamister som faktist finns.

Böneutrop är inte detsamma som kyrkklockor. Jag ser inte ens kyrkklockor som något religiöst. Jag ser det som ett kulturellt inslag som jag är van vid och tycker om. Jag tror att majoriteten av svenskar håller med mig. Kyrkklockor är ett vackert inslag i vårt samhälle. Den dagen majoriteten av svenskarna känner sig begränsade av kyrkklockan och känner att den prackar på kristendomen på dem, då är jag villig att diskutera kyrkklockans fortsatta vara eller icke-vara.

Men böneutrop, i Sverige? I sekulära Sverige. Det är för mig en mardröm. Inte för att det är islam, utan för att det är ett stort steg från vår sekulära stat. Ett steg jag inte är bekväm med alls. Integration kräver ömsesidig respekt, anpassning från dem som önskar bli en del av majoriteten och tålamod och förståelse från majoriteten till minoritetens fördel.

Om vi ska tillåta böneutrop kan vi isåfall lika gärna tillåta könsuppdelade klassrum, att flickor slipper simundervisning och att det är helt ok att menstruerande lärare på judiska skolor får finna sig att äta lunchen ute i bilen.

 

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

13 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
6 år sedan

Jag håller helt med dig
Kram Linda

Anna
Anna
6 år sedan

Fan vilken onödig hyckleri Frida. Du vet ju att kyrkklockor är ett religiöst beting. Och en fin tradition _också_, så varför ska vi då inte kunna visa att vi är ett tolerant samhälle som tillåter fler religioner? Jag, som ateist, resonerar såhär: samhället är allas -inte vissas- och om kyrkklockor/böneutrop/whatever betyder mer för någon annan än mig (som det betyder noll för) så är det liten uppoffring för ett tolerant samhälle. Om religion ska förbjudas i samhället så borde i sådana fall ALLA religiösa inslag förbjudas – inte bara vissa. Sen blir jag väldigt besviken över hur svepande du är i sista stycket. Ett böneutrop, en gång i veckan, är inte alls på samma level som könsuppdelade klassrum. Ett böneutrop är inte heller påprackande av religion heller eftersom den riktar sig till den som känner sig kallad. Ditt resonemang är lite som antihomosexuellas resonemang var inför legaliseringen av homosexualitet: ”det är inte en del av svensk kultur, varför ska jag -som hetro- bli påprackad homosexualitet”. Tur att vi idag vet bättre. Sammantaget: jag blir grymt besviken över hur populistisk denna text är, hade högre tankar om dig.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
6 år sedan

Du är fri till din åsikt, men vi står uppenbarligen väldigt långt ifrån varandra. Jag vill inte få in detta religiösa inslag i vårt samhälle. Och tänk på alla dem som flytt muslimskt förtryck, hur hemskt begränsade de kan känna sig om de helt plötsligt inser att det finns böneutrop i Sverige också. Jag tillåter gärna fler religioner, men inte på bekostnad av den sekulära status vi har, inte på bekostnad av att andras frihet inskränks och inte på bekostnad att det öppnar upp för att fler religiösa inslag ska få ta plats i vårt samhälle. Så jag säger inte att religion ska förbjudas. Tvärtom den ska frodas. men för att allas religion ska få finnas, kännas trygg och få folk att leva sida vid sida så måste utövandet anpassas till en svensk kontext. Klart böneutrop är påprackning. ”Den riktar sig till den som känner sig kallad”? Vadå, så vi som inte är kallade kommer på något magiskt sätt slippa höra att gud är stor?

Din del om homosexualitet får stå för dig. Jag är och har alltid varit en stor kämpe för gayrights.

Marie
Marie
6 år sedan

Jag håller med dig. Tycker inte heller böneutrop ska finnas i det svenska samhället.
Kram

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Marie
6 år sedan

Nej det är onekligen en komplicerad fråga!

Frugan E
6 år sedan

Förr brukade det handla om bullernivån och därför anpassades det endaste böneutropet i veckan därefter.
Inför valåret är man nu tydlig med att det är främmande för svenska seder och bruk. Dvs vi muslimer och våra symboler är främmande. Tonläget har sannerligen förändrats de senaste åren.

Jag bryr mig ärligt inte om ifall det finns böneutrop eller ens minareter. Jag skulle gladeligen se en faluröd moské med vita knutar och svenska flaggan svajandes utanför. Men jag oroar mig som sagt över argumenten som numera inte handlar om ljudnivån utan om ”islamism”, ”förtryck”, att vi inte ska synas, helt enkelt. För folk kan störa sig på vår existens. I grund och botten förknippas vi och våra böner med extremism.

Det är otroligt hemskt för de som kommer till Sverige flyendes från förtryck, men ska svenska muslimer straffas för det? Samma som med slöjfrågan. I Iran förtrycks kvinnor, så därför vill man tvinga bort slöjor från offentligheten i Sverige. Åter igen, vi ska inte synas.

Sen är inte alla muslimer invandrare, eller människor som invandrade igår. Man kan gå till moskéer, höra på böneutrop hela dagarna om man så vill, och ändå vara en del av svenska samhället.

Besviken på politiken nu, faktiskt. Och värre verkar det bli. Som sagt. Jag ställer mig neutral när det gäller böneutropen, men tonläget i debatten är ruskig för mig som muslim.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Frugan E
6 år sedan

Jag tycker att muslimer självklart ska ha en plats i alla samhällen, även den svenska. Givetvis. Och muslimers religion ska respekteras och ges utrymme. Men alla kan inte få all plats de kräver, då skulle det ske på bekostnad av någon annans frihet. Böneutrop passar inte in i det svenska samhället. Att ropa ut bön är helt främmande för mig och vad jag tror majoriteten av svenskar. Svenska muslimer straffas inte för att böneutrop inte tillåts. Alla människor måste anpassa sig, även muslimer.

Sandra
6 år sedan

Att du inte ser kyrkklockor som något religiöst betingat beror med största sannolikhet på att du är uppväxt i det här samhället och ser det som ett normalt inslag – men du kan inte komma ifrån att det är ett religiöst inslag. Jag håller med dig om att religion och samhälle bör vara separerat – men om man ska tillåta det ena religiösa utropet (kyrkklockor) tycker jag också att man bör vara öppen för andra religiösa utrop (böneutrop). Islam är en stor religion i Sverige. Eller så tillåter man inget av det. Allt annat är dubbelmoral. Den här rädslan för vad som är nästa steg i Sverige är för mig just nu helt ologisk för tillfället, jag tycker mest att det speglar en rädsla för andra kulturer. Så här håller jag inte med dig tyvärr!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sandra
6 år sedan

Jag tror inte på kollektiv bestraffning. Om vi måste ta bort svenska traditioner varje gång en annan tradition inte får plats så kommer det leda till polarisering mellan människor. Jag tror på anpassning, respekt och förståelse.

Lena
Lena
6 år sedan

Håller helt och hållet med dig Frida.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Lena
6 år sedan

<3

Louise
Louise
6 år sedan

Håller helt med dig! Den där Anna som skriver ovan och som tydligen inte har problem med detta är just en sån person som leder Sverige mot förfall.

Det är är precis som du säger en jävla skillnad på kyrkklockor som tillhört sverige i tusentals år och böneutrop..

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Louise
6 år sedan

Jag vet inte om Anna leder världen till förfall, men jag tror att en naiv vilja att vara alla till lags istället skapar oro och polariserar människor.

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x