Hantera andras avundsjuka riktat mot dig

hantera andras avundsjuka

”En fundering… hur hanterar man andras avundsjuka? inte ens du som är så härlig kan väl slippa undan alltid? Människor man inte känner så väl kan ju kvitta men de som vet mkt om en o ändå lägger en snutig kommentar när de borde peppa för att man gjort ngt bra.”

Den här kommentaren fick jag efter mitt inlägg om hur du kan hantera svartsjuka och avundsjuka. Och det var en så himla bra kommentar att jag kände att jag behövde bemöta den i ett helt eget inlägg.

Först vill jag tacka för att du tycker jag är härlig. Jag tycker också jag är härlig. I detta sammanhang spelar den detaljer nämligen in. Jag är nöjd och glad och tycker jag är snäll och härlig, därför blir det väldigt oviktigt för mig vad andra tycker om mig. Samtidigt som jag är snäll är jag också väldigt stark, principfast och totalt allergisk mot negativitet och energitjuvar. Om människor i min närhet är avundsjuka på mig så ryker dem helt enkelt. Det är inte svårare än så. Det finns ingen anledning varför jag ska husera in dumma människor i mitt liv. Om det är någon som ger snutaga kommentarer eller subtila dissar så tar jag alltid upp det direkt. ”Hur menar du nu”? Då vänds det omedelbart tillbaka till personen som får förtydliga sig. Då kommer personen ofta med någon dum efterhandskonstruktion på vad de menade och då kan jag bemöta den. ”Jaha du menade så. För när du sa det på det här och det här sättet så upplevde jag det som att du egentligen menade det och det”. Det brukar kväva det omedelbart.

Jag ska vara ärlig att säga att jag aldrig är med om att människor i min närhet ger snutiga kommentarer. Det är nog för att jag väldigt medvetet under åren tagit en noggrann titt på mitt umgänge och helt enkelt gjort mig av med dem som inte får mig att må bra.

En gång hade jag en kompis som tog med mig på ett event. Efter eventet åt vi middag och min vän var ledsen och irriterad. Jag frågade vad som var fel och hon sa att hon blev ledsen när hon gick på event med mig för jag tog så stor plats och alla ville prata med mig. Jag tyckte det var så ledsamt. Istället för att glädjas och vara stolt över mig och se oss som ett team, kände hon att det fanns begränsad plats och att vi inte båda kunde få plats. Och det fanns inget jag kunde göra. Jag kan be om ursäkt om jag gör fel, men jag kan inte be om ursäkt för den jag är. Människor gör fel, men människor är inte fel.

Jag är den jag är, the good, the bad and the ugly. Och om det inte passar så finns det en mängd andra människor du kan vara med istället. Om du inte gillar mig, va med någon annan. Om du inte gillar min blogg, läs en annan. Det finns inget lag som säger att du måste vara med mig. Och det finns ingen lag som säger att jag måste vara med människor som inte får mig att må bra.

Så det korta svaret på frågan ovan är direkt konfrontera kommentaren och om det inte slutar helt enkelt sålla bort den personen. Livet är för kort för bittra, avundsjuka och elaka människor.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

22 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
Lena
7 år sedan

Har sällan läst en underbarare blogg! Man blir glad o pepp varje gång man läser. Du verkar kunna fokusera på det som är bra, i dagens samhälle verkar många, speciellt kvinnor, trycka ner varandra istället för att lyfta upp varandra.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Lena
7 år sedan

Åh vilken fin och underbar kommentar! Jag blir så otroligt glad! Tack! Det är mitt mål att alla ska må riktigt bra när de har varit inne hos mig. Däremot håller jag inte alls med dig om att det är kvinnor som trycker ned varandra. Jag upplever aldrig det. Jag tycker vi har ett starkt systerskap bland kvinnor idag. Och det kan vara farligt att hålla liv i myten att det är kvinnor som drar ned varandra.

Anna
Anna
7 år sedan

Frida, vilken stjärna du är! Vilket nyttigt, sakligt och peppande inlägg. Love it!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
7 år sedan

Tack fina Anna! Du ska veta att jag uppskattar dig så!

S
S
7 år sedan

Vilket superhärligt inlägg 🙂 du är så inspirerande!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  S
7 år sedan

Tack! Gud vad fint sagt! <3

Mia
Mia
7 år sedan

Du äger. Alltid inspirerande att läsa dina genomtänkta inlägg.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Mia
7 år sedan

TACK! vilken peppig och motiverande kommentar!

Christine's Stories
7 år sedan

Den där anekdoten du skriver om. Jag hade en liknande erfarenhet förra sommaren när jag var på ett event med en tjej som då var en ganska ny kompis. Hon tyckte att jag berättade en massa historier för att imponera på andra, vilket kändes lite tråkigt att höra för jag är ju bara jag och är lite för gammal för att medvetet imponera på de i min omgivning. Jag driver med och bjuder på mig själv, och tycker inte om kallprat så då berättar drar jag någon anekdot för att lätta upp stämningen. Däremot så kan man såklart ”mellow it down a little”. Alltså ta ett steg tillbaka och lyfta fram sin kompis som kanske är lite blygare, uppmuntra henne eller honom att prata genom att inkludera den i konversationen. Utan att tumma på den man är såklart. Det måste ju inte betyda att den hon är avundsjuk utan kanske bara önskar att hon också fick lika mycket uppmärksamhet, Om personen sedan är introvert och skyller andra på sitt eget val att inte ta för sig så går det inte att göra så mycket åt saken. Tyvärr finns det så många människor här i världen som inte alls känner sig själva och därför inte förstår varför de reagerar som de gör i olika situationer.

Alltså gud, jag borde jobba med forskning i människobeteenden, haha! Så himla intressant så jag smäller av.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Christine's Stories
7 år sedan

Jag tycker faktiskt inte man ska behöva tona ner sig själv. Man är den man är. Sen ska man inte gå på som en ångvält, men varje person har ett eget ansvar att ta för sig.

Susanna
7 år sedan

Roligt å ha funnet bloggen din!!! Til emnet, så brra refleksjoner. Man kan ikke alltid bære andre i sosiale sammenheng. Tror ikke det er bra å henge med folk som synes man tar for mye plass. Livet er for kort og den type mennesker er begrensende. Er det noe kvinner skal så er det nettopp det. Ta plass. Tror denne typen oppførsel grunner i usikerhet og janteloven.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Susanna
7 år sedan

Tack så jättemycket! Och tack för din kommentar! Det är sant som du säger, man kan inte bära andra. Jag vill bara umgås med dem som tycker jag är härlig. De som inte tycker det kan ju med fördel umgås med någon annan! =)

Ulla Wolter
Ulla Wolter
7 år sedan

Kanon som vanligt, Frida! Känner att jag blir ettstörre fan för varje inlägg (eller heter det blogg) du skriver! Stor grattiskram till din förmåga!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ulla Wolter
7 år sedan

Varje inlägg/blogginlägg. 😉 Och tack! Jag uppskattar så ditt engagemang!

Angelica
Angelica
7 år sedan

TACK!!! Såååå glad jag blir att du svarade på min kommentar. Och grymt peppinlägg, du är inte bara girl power utan hjälper oss att stärka oss själva.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Angelica
7 år sedan

detta var världens finaste kommentar! tack! <3 <3 <3 Och det är jag som ska tacka dig för att du tog dig tiden att kommentera och gav mig inspiration att fortsätta skriva om saken. Du är girlpower!

Madeleine
Madeleine
7 år sedan

Intressant inlägg med tanke på det ämne vi lite lätt berörde i lördags (innan allt drog i gång) ang vänner. Önskar att jag för 15 år sedan hade haft samma självkänsla och tro på min egen person som jag har idag! Ditt inlägg känns befriande och du låter som världens bästa kompis som inte tar någon skit.

Kort men kul att träffas i lördags. Ha en superfin sommar och lycka till med flytten.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Madeleine
7 år sedan

Det var verkligen fint att träffa dig med! och jag säger samma sak, herregud vad jag önskar jag hade bättre självkänsla för 15 år sedan. Men å andra sidan kanske det hör ungdomen till? Ha en fin sommar så hoppas jag vi ses snart igen!

Mollly
7 år sedan

Jag tror jag känner igen mig. Jag hade en vän som ofta skämdes över mig, ofta när jag var mitt glada lättsamma jag. Såhär i efterhand tror jag mest det handlade om avundsjuka. För jag fick mer uppmärksamhet. Jag har även haft vänner som sagt att jag ska hålla mig ifrån att sjunga för ”du kan inte ens hålla en ton”, idag är jag med i en riktigt bra kör och har fått sjunga solo några gånger. Jag tycker nu om min röst. Vi måste sluta tävla mot varandra, då slutar vi jämföra och skämmas över tillkortakommanden och kan lära från varandra.💛

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Mollly
7 år sedan

Du har så rätt så rätt!

Katja Aittaniemi
6 år sedan

Jag tror på Karma och själv upplevt det och är en egen lag som fungerar på sitt egna slag och avundsjuka är faktiskt en sjukdom en riktig böld man ska hålla sig borta ifrån så energi stjälande fy och ve 😀

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Katja Aittaniemi
6 år sedan

japp i hear you sister!

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x