Vad vill de liberala feministerna?

liberal feminist-1Sen jag blev ordförande för Liberala Kvinnor Skåne har många frågat mig om vad vi egentligen vill och tycker. Vi tycker såklart många olika saker och i en mängd frågor finns svaret här, men jag tänkte skriva ner några av de frågor som är allra viktigast för mig just nu.

Arbetsmarknad och företagande
Under ett arbetslivs tjänar en man cirka 3,6 miljoner kronor mer än en kvinna. En ojämställd arbetsmarknad ger ojämställda löner och som följd minskar kvinnors ekonomiska frihet och handlingsutrymme. En egen inkomst är det som gör kvinnan självständig, det ger henne möjligheten att rå om sitt eget liv och välja de vägar hon själv vill. Lika lön för lika arbete är av största vikt. Det är även viktigt att möjliggöra för fler kvinnor att bli egenföretagare och därför slår vi vakt om vinster i välfärden såväl som RUT. I detta ligger även att ett jämställt arbetsliv leder till jämställda pensioner. Antal fattigpensionärer ökar för var år och en övervägande merpart av dessa är kvinnor. Kvinnor som inte klarar sig på sin pension och som många gånger är i denna situation då det är kvinnorna som varit mest föräldralediga, jobbat deltid och vabbat.

Hedersrelaterat våld och förtryck
Hedersförtryck är när hederskultur utövas mot personer som inte själva omfattar hederskulturens värderingar, unga flickors och pojkars liv begränsas genom stränga kontroller. Det kan handla om klädsel, val av partner och sätt att leva sitt liv. På många sätt handlar hedersförtryck om att kontrollera unga kvinnors sexualitet och släktens heder vilar på barnens agerande. Som liberal är det självklart för mig att unga människor måste få leva sitt liv så som de själva önskar och det är oacceptabelt att män och kvinnor, barn och tonåringar utsätts för hot, våld och ibland till och med död på grund av plaggen de väljer att bära eller inte bära, val av partner eller något annat livsval som går emot familjen.

Mäns våld mot kvinnor
Vi lever ännu i ett samhälle där den farligaste platsen för kvinnan är hemmet. Kvinnor utsätts för hot, våld, förföljelse och ibland död av män de har eller har haft en relation med. Offrena är många och barnen som ser våld i hemmet drabbas mycket svårt. För mig är det viktigt att driva en politik som belyser detta stora samhällsproblem och på alla sätt stöttar dessa utsatta kvinnor. Varje individ ska ha samma rättighet och möjlighet till att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion. Män som utsätter kvinnor för våld utgör är ett allvarligt hot mot kvinnor och barns hälsa och välmående. Våldet är ett omfattande folkhälso – och samhällsproblem som berör både kvinnor och män. Det får bli ett slut på att kvinnors nej inte längre är ett nej och att deras partners använder hot, våld och trakasserier för att övertala, straffa eller kontrollerar.

Utöver dessa punkter driver vi även jämställdhetspolitik inom en rad samråden så som vården, skolan, integration och utrikespolitik.

Du får gärna fråga mig om du undrar över något och skulle du vara intresserad av att veta mer så finns all information på hemsidan, liberalakvinnor.se. Där kan du även bli medlem. Vilket du ju såklart vill!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

1 Comment
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Sofie Predikaka
Sofie Predikaka
7 år sedan

Hej!

Din blogg är nominerad i tävlingen Årets Babyblogg 2016. Vi har gått in i nästa tävlingssteg och nu är det dags att samla röster! Be dina läsare rösta på dig här: http://blog.babyshop.se/arets-babyblogg-2016/rosta-pa-arets-babyblogg-2016/!

De fem bloggar som har flest röster den 29/5 klockan 23.59.59 går vidare till Juryomröstningen! Du har chans att vinna 5000 SEK att handla för i vår webbshop samt tillgång till vårt instagramkonto med över 22.000 följare i några dagar!

Lycka till!

/Sofie på Babyshop

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x