Kvinna, sluta be om ursäkt

sluta be om ursäkt-1

Om det är något kvinnor ofta gör så är det att be om ursäkt. För allt. För sin åsikt, för sin kropp, för sin hela existens. Det är dags att sluta upp med det ögonaböj. En kvinna som inte är nöjd med sin kollegas förslag säger det inte bara rätt ut, utan hon trasslar in sig i ett resonemang med ursäkter, och ”kanske att vi skulle” och ”jag vill inte kritisera men”. Finkänslighet i all ära, men ingen tackar dig för att du står tillbaka helt utan anledning. Ingen tackar dig för att du ursäktar dig. Det är dock inte enkelt att stå på sig. Vi lever i en tid när en kvinna som gör det får utstå att kallas både bitchig, arg och stöddig. Men då bör man minnas att en man med samma egenskaper istället kallas självsäker, framgångsrik och engagerad. Det är inte rättvist, men det enda sättet att ändra det är att fortsätta stå på sig och bana väg för den yngre generationen kvinnor. Så som kvinnor innan oss banade väg för saker vi idag tar som självklart, som rösträtten exempelvis. Idag har filmen Suffragette premiär i Sverige och jag är dying att se den så snabbt det bara går. Jag är galen i suffragetterna. Galen och tacksam. De riskerade inte att kallas bitchiga, de riskerade liv, hälsa, vårdnaden om sina barn och sin kroppsliga frihet och ändå kämpade det på. Banade väg. Och bad aldrig om ursäkt.

Detta gäller även kroppen. Kvinnor får en komplimang och drar i sin topp och säger äsch den här gamla trasan. En komplimang bemöts oftast av att kvinnan istället kritiserar någon annan del på sig själv. Vad fin du är i håret möts av ja men jag har så runt ansikte och fy vad fult det är. Håll truten och säg bara tack. Ursäkta inte din kropp och existens. Du äger din rätt att ta plats. Åtminstone den lilla plats du som levande människa har tilldelats. Andra *pekar på mig själv* tar kanske ibland mer plats än andra, men om platsen finns, varför inte ta en lite större bit. Ingen tackar mig för att jag står tillbaka enbart för att my fellow man springer om mig. Särskilt inte om jag är bäst och mest kvalificerad för jobbet.

Ta din plats. Äg din plats. Och bana nu vägen för våra döttrar. Våra döttrar ska bannemej inte mötas av glastaket. Det ska vår generation krossa!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Petra
Petra
8 år sedan

varför gör vi så`? istället ska man ju bara å tack jag tycker om den här tröjan! krya på er <3

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Petra
8 år sedan

vi ska inte göra så med! nu är det slut på det! nu är tack som gäller och inga dumma ursäkter! =) kram på dig

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x