Mina tankar om valet

mina tankar om valet-1
Vilket val! En riktig rysare! Och nu då!? Nu är svensk politik en enda stor thriller. Och jag förstår att det för den vanliga väljaren är otroligt tröttsamt och kanske även oroande. Jag är inte en politiker som bloggar. Jag är en bloggare som också sysslar med politik. Därför ska min inre politiker få stå tillbaka till förmån för bloggerskans funderingar.

Alla utropade sig till vinnare. Det kan väl inte bara vara jag som tycker det var otroligt tröttsamt. Allt för det ”politiska spelet” nu när partierna ska positionera sig, brösta upp sig och förhandla om makten. Under valrörelsen har alla partiledarna gett olika löften. Man ska inte SAMARBETA med SD. Man ska inte TA AKTIVT STÖD från SD. Alliansen kommer kämpa HELA VÄGEN IN I KAKLET för makten även om de blir det mindre alternativet. Socialdemokraterna kommer ALDRIG stödja en alliansregering om det blocket är mindre än det rödgröna. L och C kommer enbart vilja bilda regering med Alliansen.

Om alla partierna står fast vid sina löften kommer svensk politik stå stilla och totalt fastlåst. Det betyder att något parti, eller flera, kommer behöva svika sitt löfte. Men det är ju uppenbart. Jag tycker inte löftena skulle sagts från första början eftersom det är uppenbart att det enda ansvarsfulla partierna kan göra nu är att kasta sina löften åt sidan, komma överens och se till att Sverige har en stabil ledning.

Hur gör vi då med Sverigedemokraterna. Ska de stå kvar där i kylan? Nej, kanske vi ska släppa in dem i värmen nu. Och häng med nu, för nu tänker jag lite högt här. Säg att partierna var väldigt transparenta och sa att a, b,och c är våra kärnvärden. Dessa värden kommer vi aldrig förhandla bort. Då tänker jag att man i frågorna x, y och z skulle kunna samarbeta med Sverigedemokraterna. SD har den värsta människosynen jag vet och skulle aldrig vilja samarbeta med dem i frågor som på minsta vis berör människovärdet. Men säg höghastighetståg? Eller lärarassistenter? Vårdbiträden? Skulle det vara värt att låta SD har en påverkan i frågor som dessa under förutsättning att kärnvärden inte riskerade att påverkas och under förutsättning att Alliansen hade stöd för sin budget och statsministerkandidat?

Jag har inte svaret på dessa frågor! Så bli inte alldeles tossiga nu. Jag tänker som sagt högt. Och mina tankar handlar inte om att jag börjat ”mjukna upp inför SD”. Jag tänker bara på hur den här politiska röran ska kunna lösas på ett bra sätt. Sen hade det kanske inte heller skadat att SD för första gången fick stå till svars inför sina väljare för beslut de drivit igenom. Det är lätt att rösta på SD idag. De kan bara gnälla och plocka russinen ur kakan och aldrig stå till svars inför sin väljarkår som blivit besviken.

Hur tänker du? Hur ska vi lösa den här situationen?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

36 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Lotta
Lotta
5 år sedan

Nä! Vi ska aldrig öppna dörren till SD. Då går den aldrig stänga. Och vi ska inte ha inflytande av ett parti med bruna rötter. Andra lösningar finns. Och vilken jäkla svekdebatt det skulle bli. Folk har ju vågat röstat på alliansen för att de lovat! Nä! Det vore överjävligt om alliansen i sin iver att få makt sänker sig så lågt.

madde
madde
5 år sedan

Förstår hur du tänker men nej. SD är inget vanligt parti, det är ett parti som vilar på nazistiska rötter och Bevara Sverige Svenskt. Människor som tillhör NMR och andra främlingsfientliga organisationer som är förbjudna i andra EU länder sitter där, och John Rohns dömda mördare är medlemmar. Deras politik vilar inte på samma grundläggande demokratiska värderingar som de andra partiernas- nämligen varje människas lika värde. De värderar människor utifrån ursprung, kön och hudfärg.

Oavsett om de så bara skulle få ansvara för ett litet tågspår längst upp i Sveriges mörkaste vrå så skulle det vara ett erkännande av dem som ett parti som alla andra.

Det som behöver hända nu är en koalitionsregering över blockgränserna. Sveriges seriösa partier behöver helt enkelt svälja sin stolthet och ta sitt ansvar och komma överrens. Ett sådant parti sviker inte sina vallöften, de tar ansvar. Det är ju dessutom folket som har röstat så att de blivit såhär jämnt, det är inte politikerna som ändrat åsikt. Om något parti däremot väljer att samarbeta med SD så skulle DET innebära att svika sina väljare. De har som du säger alla högt och tydligt lovat att under inga omständigheter vara beroende av SD. Om något parti skulle vara så maktfullkomligt att de hellre regerade med SD än höll det löftet skulle det partiet vara slut. Det är fortfarande långt långt fler människor som röstade mot sd än för.

Så nej, SD ska under inga omständigheter komma in nån civiliserad värme. De ska hållas så långt ute i kylan att varenda missnöjd väljare som röstat på dem tänker att ”det var en bortkastad röst, det gick inte denna gången heller. Jag borde ha röstat på något annat”. Argumentet att man ska syna sd och låta dem prata för att på så sätt synliggöra att de har en ihålig politik fungerar inte. Aldrig har sd varit så synliga i den sofistikerade mediasfären som nu, men ändå steg deras antal. Jag vet inte om det beror på att ”gemene sd-väljare” (fördomsfullt av mig) inte följer den politiska debatten och ens är öppen för att förändra sin åsikt, eller vad det är, men jag tror inte det är rätt väg.

Tig ihjäl dem. Låt dem inte komma in. Det kan börja med inflytande över vårdbiträden som du sa, men sluta med barnmorskor, och då vet bävade du och jag var det slutar.

Emma
Emma
Reply to  madde
5 år sedan

Precis så! 👊🏾👊🏾

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Emma
5 år sedan

Visst är hon smart!? Madde är den bästa ever!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  madde
5 år sedan

Du är så himla smart min fina vän! Du har helt rätt! Tack för att du bidrar med lite förstånd här inne! =) <3

Madde
Madde
Reply to  Frida G Svensson
5 år sedan

He he he 😍

Therese
5 år sedan

Jag hade den här diskussionen med min man idag. Jag funderade över om det hade gått att släppa in dom ”villkorat”, just på det sättet du beskriver. Det blir ju egentligen samma sak, men utåt mot väljarna så blir det tydligt. Aldrig låta dom förstöra jämställdhet, mänskliga rättigheter eller något av dom där galenskaperna till idéer dom har som man läser om. Det tar däremot emot för jag VILL INTE släppa in dom (samtidigt som det också gnager i mig eftersom vi faktiskt har en demokrati…) Sjukt svårt läge och jag är glad att jag inte är politiker idag…

madde
madde
5 år sedan

(* både du och jag, inte bävade)

C B
C B
5 år sedan

Jag håller inte på något sätt och vis med SD, på någon som helst nivå. MEN! Nu är det ju stor del av Sverige som röstat på dom, att stänga ute blir ju ingen demokrati? Dessutom beter sig partierna som barn på förskolan ”du är dum jag vill inte leka med dig, du får inte komma på mitt kalas” osv. Så låg nivå känns det som. Besviken på pajkastning och förstår inte att stänga ute en del av befolkningens röster. Samma som att säga att deras röst inte räknas, vi väljer de ”bra” människorna och räknar deras röster. Resten stänger vi ute.
Jag önskar mest att svenska folket inte hade varit så arga att de väljer SD. Så besviken.

Sara
Sara
5 år sedan

Jag förstår ditt resonemang och jag förstår att demokrati inte alltid ger det resultat man vill ha. SD smakar dock illa i min mun och jag kommer nog aldrig att förlika mig med tanken att någon aktivt skulle söka samarbete med dem.

Jag känner mig oroad över det parlamentariska läge vi befinner oss i men jag är oerhört tacksam över att det finns så många goda människor som vill vara politiker och som vill leda Sverige.

Bello
Bello
5 år sedan

Som om SD kommer att vilja samarbeta en tum om några andra frågor, vare sig det är höghastighetståg eller bostadstrafik, om de inte får något i utbyte vad gäller invandringen. Jag tror tyvärr att det är rent önsketänkande att de skulle slarva bort sin stora vågmästarroll och hjälpa en regering till makten , och offra inflytande vad gäller sin hjärtefråga som är partiets hela existensgrund. Varför skulle de göra det? För höghastighetståg?? Komigen. De är ett enfrågeparti, alla andra frågor är bara bisaker för dem. Alliansen måste bryta blockpolitiken, det funkade 2006 men inse att det provocerar folk nu. Liberalerna i synnerhet om de någonsin vill bli ett parti över 10% igen. Kan inte FÖRSTÅ att L hakar sig fast i så värdekonservativa partier som KD.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Bello
5 år sedan

Nej du har nog rätt! Precis som du skriver så är de ju egentligen bara intresserade av att få igenom sin invandringspolitik. Och det är det område vi definitivt inte vill att de ska ha något inflytande i. Tack för att du höll huvudet kallt och fick mig på rätt köl igen! 😉

Ullis
Ullis
5 år sedan

Usch, nej!!!! Fattar faktiskt inte ens hur du kan ”tänka högt” så här?

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ullis
5 år sedan

öh va? sen när är det fel att prata, samtala, resonera? Det är typ du och NMR som vill tysta folk.

Lotta
Lotta
Reply to  Frida G Svensson
5 år sedan

Jävligt obehaglig kommentar Frida!! Att jämföra med NMR. Tycker inte du på något sätt har rätt där. ullis har väl precis lika rätt att tycka så, som du har rätt att resonera hur ett tänkbart samarbete med SD kan se ut.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Lotta
5 år sedan

Ullis förstod inte ens hur jag kunde tänka högt om detta. Där är vi helt oeniga i hur samhället ska vara. Jag tycker det är otroligt viktigt att människor får lov att tänka, resonera och fråga frågor. Jag har aldrig trott på censur. Det värsta jag vet är när folk försöker tysta någon annan. Den fria tanken och det fria ordet är otroligt viktigt i en demokrati. Det är några av liberalismens grundvärden. Så att säga till någon att de inte ens får tänka vissa tankar, det är diktatur för mig.

Mim
Mim
Reply to  Frida G Svensson
5 år sedan

Nu är du inte förbjuden att tänka högt, eftersom ”Ullis” ovan skriver att hon inte ”fattar”. Ditt svar till Lotta borde ha varit till Ullis istf ditt första svar där du jämför hennes ”utbrott” med NMR.

Ullis
Ullis
Reply to  Lotta
5 år sedan

Tack Lotta. Fick faktiskt en chock när jag såg Fridas svar till mig. Det är lite väl magstarkt att bemöta min kommentar med att likställa mig med NMR. Du bad om en åsikt? Min åsikt var att jag inte förstår hur man ens kan kan tänka att man ev ska regera med sd. Det var min åsikt. Som DU bad om? Tack för mig, är helt ointresserad av att följa någon som menar att min kommentar är lika farlig som NMR.

A
A
5 år sedan

Jag förstår hur du tänker men håller med flera som kommenterat här. SD:S grundare är nazister och rasister. De har en en kvinnosyn som är väldigt bakåtsträvande.
Vi kan aldrig samarbeta med dem när vi kämpat och fortfarande kämpar för lika mellan kvinnor och män och allas rätt att älska vem man vill.
Jag är inte bra på att uttrycka mig i skrift 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  A
5 år sedan

Jag håller också med de flesta kommentarerna här inne. Du har rätt. Om vi öppnar dörren, vad riskerar vi då liksom!

Frida
Frida
5 år sedan

Tankar från grannlandet i öst… jag har följt valet i Sverige med stor förvirrning. Jag understryker nu att jag inte delar SDs grundvärderingar på något sätt. Men. Den mobbningsstämning som rått under debatterna känns inte helt ok – känner att alla partier skyllt på alla andra och glömt bort att föra fram sin egen syn, tankar och värderingar, framförallt i sociala media etc. Känns inte så vuxet och ansvarsfullt.
I Finland hade Sannfinländarna (mycket nära SD) ett väldigt bra val 2011, med siffror kring de SD fick nu – de kom senare in in regeringen och fick stå bakom sina ord med vissa konsekvenser. I gallupundersökningar har sannfinländarna nu kring 10%, partiet har splittrats i två etc… så att ge dem en chans att göra bort sig är kanske det effektivaste sättet att få svenska folket att förstå att även SD måste kompromissa, för det är vad en demokrati handlar om. Slut på osammanhängande svammel – peace, out!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Frida
5 år sedan

Hej Frida! Tack för dina synpunkter. Det uppskattar jag verkligen. Jag tänker att det är skillnad på SD och sannfinländarna. Det är en stor skillnad. Och det är att SD grundades av nazister och kommer från ett nazisitiskt synsätt. inte bara ett nationalistiskt synsätt. Det är verkligen en svår situation i Sverige nu.

Petra
5 år sedan

Jag tänker som du, låt dom stå till svars för sin politik, se vad deras väljare tycker när de får se dem in action så att säga. Men aldrig aldrig i människors lika värde frågor. Har aldrig känt mig så ovälkommen i sevrige som när nmr stod i vår lilla stad och gapade om fosterland osv. Mitt efternamn brände i ryggen och tårar rann. Mina barn ska inte behöva växa upp så här. Nu måste vi visa att historien inte får upprepada sig.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Petra
5 år sedan

Det enda jag är rädd för är att om vi öppnar dörren för dem, så kan de ta över och skapa kaos.

Anneli
Anneli
5 år sedan

Jag tror inte SD accepterar en inbjudan till maktens bord om de inte får den enda rätt de är intresserade av. Jag håller helt med i det som Bello skrev ovan.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anneli
5 år sedan

Absolut, Bellos resonemang var verkligen spot on!

Susanna
5 år sedan

Javisst var det et nervepirrende valg i år! Kan forstå at man vil samarbeide for å komme framover i en låst situasjon, men nettopp med SD så må man tenke mer langsiktig, historisk og globalt. Dette er et parti med røtter i nazismen. med et tydelig mål. Tenker også at borgerlige velgere som har støttet C og L skal føle seg trygge på at et samarbeid med SD er uaktuelt.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Susanna
5 år sedan

Ja du har rätt! Ni alla har varit så smarta och bra i denna disussion!

Drömhushelena Helena Köhl
5 år sedan

Jag förstår hur du tänker Frida, och jag håller med om mycket av det som skrivits av föregående talare här i kommentarsfältet. Knepigt förstås att inte ge SD något inflytande med tanke på att vi har demokrati och nästan 2 av 10 personer har röstat på dem och jag tror inte heller att de nöjer sig med annat än att få påverka i den fråga de byggt hela sin politik på osv.

Enligt mig är din tanke inte så tokig – i teorin. Det är ju så de flesta partier resonerar när det kommer till att regera/styra tillsammans. Ni får komma med och bestämma om lite smått och gott, bara ni stöder oss i våra viktiga frågor. Vi kastar åt dem en ostbit emellanåt så håller de sig nöjda och glada och hjälper oss att komma dit vi vill. Inget nytt och en helt vanlig politisk lösning alltså.

Problemet är bara att jag inte tror att det kommer fungera i praktiken.

Problem nummer 1 är att SD inte är något ”vanligt” parti, vilket förstås innebär att de inte heller skulle uppföra sig som ett ”vanligt” parti. De skulle sannolikt vara helt ”omedgörliga” i de flesta frågor som på ett eller annat sätt skulle kunna härledas till deras enda fråga… Vilket sannolikt skulle leda till ett politiskt vakuum gång på gång på gång.

Problem nummer 2 är de mänskliga faktorerna som handlar om fåfänga, prestige, självförverkligande och den smickrande upplevelsen att få ta plats i historieböckerna… Jag vet hur många politiker jobbar. Om vi tänker oss ditt förslag höghastighetstågen. Någon politiker har sannolikt kommit på idén, lagt en motion och har det som sin hjärtefråga, för att inte säga bebis. Denne politiker kan mer eller mindre ”gå över lik” för att förslaget ska gå igenom. Och när nämnda person en dag står där så nära så nära, kanske en röst ifrån att få sin totala ”utlösning” om ni ursäktar uttrycket (och samtidigt kanske inte är så helt nogräknad), då kan det finnas en risk att denne jobbar arselet av sig med diverse raffinerade metoder för att övertyga sina partikamrater om att gå med på en uppgörelse i en fråga som kanske rör människovärdet lite grand.

Problem nummer 3 är normalisering. Det är inget nytt under solen att saker och ting normaliseras efter tid. Tänk er en kvinna eller man som inledningsvis är av den högst normala inställningen att ”jag skulle aldrig låta min partner slå mig”. Så kommer första slaget. Det är naturligtvis helt oacceptabelt och onormalt oavsett, men säg att det första slaget är förhållandevis ”litet”. Kvinnan/mannen inser att detta är helt galet och att hen borde dra, men blir övertygad av sin förövare att detta aldrig kommer att upprepas. Så kommer de små slagen igen, och igen och igen, och däremellan är ju allt så ”bra”, och tankarna om att ”bara det håller sig på den här nivån, så kan jag hantera det, för jo, jag är nog lite skyldig till det ändå, och om jag bara håller mig från att göra det som retar upp min partner så har vi det ju så fint ihop” börjar dyka upp. Normaliseringsprocessen har börjat, och kommer att fortgå fram till det att våldet blir grövre, då känns det onormalt… en tid… innan det också blir normalt. Och det är det jag tror kommer att hända om vi släpper in SD i värmen. Deras ideologi, som är helt och fullständigt galen, kommer sakta sakta ”normaliseras” och krypa sig in i politiken. Det börjar med små och vid första anblicken obetydliga saker för att sedan eskalera.

Problem nummer 4 är den ofta vedertagna devisen ”Ändamålen helgar medlen”…

Ja, det var lite om hur jag tänker, och tack Frida för ett intressant inlägg!

Kram Helena

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Drömhushelena Helena Köhl
5 år sedan

Vilket fantastiskt bra, genomtänkt och nyanserat resonemang. Du sätter fingret på många viktiga aspekter. Och du har såklart HELT RÄTT! Tack för ett mycket viktigt inlägg i debatten!

Hanna
Hanna
5 år sedan

Jag tänker som du men tyvärr så finns det historiska gnaget där. Det testades i Tyskland på 30-talet och det gick inte så bra. Jag vet att jag drar på stora växlar här men när jag lyssnar på Hèdi så säger känslan att vi behöver lösa det på annat sätt. Jag tror också att jag hade varit lugnare om KD åkt ut. De har liknande åsikter i frågor som SD, till exempel gällande kvinnosynen och i HBTQA-rättigheter. Den kombon är farlig.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Hanna
5 år sedan

Ja du har helt rätt!

Anna
Anna
5 år sedan

Det är en svår fråga och jag måste erkänna att jag inte är helt klar över vad jag känner. Ca en femtedel har röstat på SD och frustrationen bland dessa väljare kommer växa om man inte ger dem utrymme. Det är inte helt självklart för mig att utesluta alla dessa röster. Å andra sidan, ja, den kan vi bara spekulera i. Tycker det behövs en diskussion kring detta bland alla och anse att man inte ens ska få diskutera det är mer oroande för mig.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
5 år sedan

Jag är lite rädd för vad som kommer hända om man väl öppnar dörren till dem. Vad riskerar vi då?

Louice
Louice
5 år sedan

Jag tror dessvärre att det enda som kommer få stopp på SDs framfart är att lyfta integrationsfrågan ordentligt. Sverige har misslyckats kraftigt med att integrera människor, och det finns många andra länder som har lyckats mycket bättre med detta. Jag tror diskussionen kring hur vi ska jobba med detta hade behövt föras mer sakligt. Det är inte invandringen som är problemet, men integrationen. Vi hade behövt konkreta handlingsplaner för detta och jag tror tyvärr att det är därför många röstar på SD. Jag röstade på Liberalerna på alla 3. Det är märkligt för mig att liberalismen inte får fler röster, då det är välkänt att handel och globalisering skapar välstånd. Men men 😊

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Louice
5 år sedan

Preach girlfriend!

36
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x