Vara en matförebild

kärlek-1

Jag har skrivit om detta flertalet gånger förut men det tål att återkomma till. Matförebild. Det känns som min största uppgift här i livet är att vara en bra matförebild åt Estrid. Man hör så ofta människor i sin närhet som pratar så enormt mycket om mat, vikt och vad man äter eller inte äter. Jag vill inte att Estrid ska höra sådant prat. I vårt hem är mat gott, roligt och spännande. Det ska handla om att äta mat så man blir stark, pigg och orkar springa och hoppa. Det ska aldrig handla om utseende eller värde. Utseendehetsen rör sig allt längre ner i åldrarna och det går inte att skydda sina barn mot den hets som media och sociala medier bidrar till. Men jag tror på att ge sina barn en grundläggande trygghet hemifrån. Det är lättare att möta omvärlden då.

Om ett barn ser en förälder prata om points, farliga kolhydrater eller onödiga kalorier kan jag lova er att det barnet supersnabbt kommer förknippa mat med värdeord som bra och dåligt. Helt i onödan. Ett barn som ser en förälder tveka inför att smaka av en tårta, drar in magen framför spegeln eller pratar om sig själv i negativa termer, kommer göra precis likadant. Jag önskar så att Estrid ska få ett okomplicerat förhållande till mat och det får hon om vi äter precis så som vi gör nu. Balanserat, lite av allt och att mat handlar om hunger och mättnad.

Mat ska vara roligt och det innebär att Estrid aldrig kommer tvingas att äta. Vill hon inte ha så vill hon inte. Man kan smaka, men man behöver inte äta upp. Mat ska aldrig kopplas till beröm eller straff för den delen och jag kommer aldrig prata om att ”unna sig”.

Hur tänker du kring det här ämnet?

kärlek-2

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Petra
8 år sedan

Precis som du tänker vi. Pratar om att man ska äta man kan vänta en stund och känna efter innan man tar mer så vi slipper slänga mat. Med de stora är det just nu.en hel del prat om just det, att kasta mat är inte bra för varken oss eller miljön eller börsen. Att mat är bra att man kan äta godis och glass också men inte varje dag för då kanske kroppen inte orkar hopp och leka lika mycket.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Petra
8 år sedan

det låter fint och klokt! <3

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x