Såhär får jag tiden att gå ihop

tiden att gå ihop
Jag får ofta frågan ”Frida, hur får du tiden att gå ihop”. Många tycker att jag har mycket att göra, kanske för mycket. Du har ju barn också! Och både blogg och politik. Just nu är det väldigt mycket, men det finns vissa saker jag bara måste göra om jag ska nå dit jag vill. Men jag har en plan och jag måste ha en plan, annars hade jag gått sönder av stress. Här kommer mina råd för hur jag lyckas få tiden att gå ihop.

1. Ha en jämställd partner
Jag skulle aldrig kunna ha så mycket att göra och ändå få allt att gå ihop utan en jämställd partner. En man som är villig att ta det större ansvaret för hem och barn. Som står tillbaka till förmån för mina förverkliganden. Om man har en partner som vill förverkliga sig själv är det mycket svårt att få tiden att gå ihop om man har mycket att göra. Det är också viktigt att ha en partner som är ditt största fan. Som inte surar för att jag på 5 veckor ska åka iväg 3 gånger till Stockholm utan som klappar händerna och är genuint glad för min skull. Mammasamvetet gör sig ändå påmint och en anklagande partner hade bara förvärrat allt så.

2. Ta hjälp av föräldrar
Mina föräldrar ställer upp hur mycket som helst. De passar, hämtar på föris, kommer med mat  och bjuder oss på söndagsmiddag. Detta är guld värt. De dagar min mamma hämtar Estrid kan jag passa på att jobba över och jobba ikapp lite. Det är en oerhörd lyx att veta att all framtida vabbning kommer vi exempelvis dela med mina föräldrar så att det inte kör ihop sig allt för mycket för någon av oss.

3. Arbeta i effektiva pass
Jag är supereffektiv. Jag sätter klockan och så river jag av något i 45 minuter. Samtal och mail i 15 min och sen ett nytt pass. Jag börjar med min jobbigaste uppgift och så är den sen ur världen. Sen skjuter jag aldrig upp. För kunde jag göra det för jag visste att jag hade en arbetsdag imorgon igen. Nu vågar jag inte chansa för säg att det är vabb som gäller, då är jag körd. Nej, så för att slippa onödig stress skjuts ingenting upp.

4. Skala bort och sänk kraven
Det är omöjligt att va girlboss, superpolitiker, bullmamma och Marta Stewart på en och samma gång. Jag skalar bort. Hinner jag inte fixa middag till våra gäster så köper jag färdigt. Ska vi ta med efterrätt till någon annan och jag inte hinner baka, köper jag en färdig dessert på ett konditori. Detsamma gäller för min tid. Ska jag nu va den här superwoman med tusen bollar i luften finns ingen tid för bekanta, fikor och shoppingrundor på stan. Jag har tid för mina jobb, Estrid, David, min familj och de närmsta vännerna. Men vännerna ser jag inte så ofta och det får vara okej.

Och så sänk kraven girlfriend! Du måste inte ha ett perfekt städat hem och det gör inget om din unge går i samma kläder två dagar i rad för att du inte hann städa. Det är ok att använda torrschampo, igen, för att du inte hann tvätta håret. Om du har råd, ta in städhjälp hemma och köp maten online. Acceptera att du inte kan vara framgångsrik, bullmamma, vältränad, beläst, berest och partythrowing queen på en och samma gång.

5. Säg nej
Den här är svår för det är så lätt att säga ja av bara farten. Eller för att man inte vågar säga nej. Men det är livsviktigt att kunna säga nej. Ingen mår bra för att du engagerar dig i något du varken vill eller har tid för. Eller för att du tackar ja till en middag som du sedan bara är stressad av att gå på. Tacka nej oftare så blir du mer närvarande de tillfällen du tackar ja på. Jag tror det också gör en till en mer angenämlig person.

6. Ha kul
Så 80-talistigt av mig va! Men gör bara det som är skoj. Det som känns skit och som deppar ner dig, bara ta bort det. Ha ingen prestige när det kommer till sånt. Det är inte ett misslyckande att ångra sig och inse att nej, det här var inget för mig. Det är mänskligt och rent utav bra tycker jag. Släng ut din duktiga flicka genom fönstret och så ha kul. För har man kul är det inte betungande att ha mycket att göra. Nej, det är istället upplyftande.

7. Stäng av
Det här är nog mitt viktigaste råd. Stäng av. Du bara måste stänga av för att få återhämtning. Skit i mobilen timmarna mellan förishämtning och barnets nattning. Skit i disken och bara unna dig att lägga dig soffan och kolla en film. Eller stäng av tv och dator och gå och lägg dig tidigt med en bok. Inget är akut. Allt klarar sig till morgondagen. Jag jobbar aldrig med juridiken på kvällar eller helger. Inga klientsamtal eller kllientmail. Den tiden är reserverad för politik, blogg men framförallt mig själv och min familj. Världen går inte under för att du svarar på mailet på måndag.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Linda
7 år sedan

Jätte bra råd det där
Jag är nog lite av den mamman som har jätte svårt att inte hålla på och fixa och dona en massa hemma, inte för att min sambo kräver det av mig, utan för att jag blir stressad av att ha rörigt omkring mig. Men det är inte alltid jag hinner det jag vill och det får helt enkelt vara som så då att det får vänta till dagen efter istället, men jag har svårt att låta bli och plocka och fixa, när det egentligen kanske är att sova och koppla av som gäller när lillan sover, men då känner jag mig onyttig som inget gör. Jag har lite att jobba på där tror jag nog allt. Men en dag kanske det släpper det med.
Ha en fin dag
Kram Linda

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Linda
7 år sedan

Jag tror du måste fråga dig själv för vem du städar hela tiden. Kanske du är en sån som mår bra av det, fine, städa på. Men om du bara gör du för att du tror att det förväntas av dig. Då tycker jag du defintivt ska släppa på kraven!

Annika
7 år sedan

Vilka superbra råd du ger. Många av oss har nog för höga krav på oss själva. Sedan har vi fastnat i FB- och instagramfällana att alla andra verkar ha det så perfekt. Håller med dig om att vi alla borde sänka kraven lite. Ha en fin dag. Kram Annika

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Annika
7 år sedan

gud ja, sociala medier, ett kapitel för sig. Man måste MÅSTE varje dag påminna sig själv om att folk bara visar upp det härliga på sociala medier.

Irene
7 år sedan

Mycket håller jag med om, men punkt 1 känner jag mig tveksam inför. Den luktar väldigt mycket 50-tal för mig, fast tvärtom. En man som står och säger att ”hade jag inte haft min fru som skött hem och barn hade det aldrig gått”. Jag tycker nog snarare att man måste inse att man antingen får köpa in väldigt mycket hjälp om båda vill ”förverkliga sig själv” eller inse att man får göra det i olika faser i livet. Jag tycker också att man båda ska vara varandras största fan – både den som för tillfället gör mer markservice och den som kör på för fullt.
För tillfället är det jag som gör den klassiska karriären hos oss – för ett antal år sedan var det min man. Jag känner att det är oerhört bra för balansen att båda får utrymme och får ta plats.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Irene
7 år sedan

jag tror vi menar samma sak, men kanske jag formulerade det klumpigt. i ett jämställt partnerskap ska man självklart turas om att förverkliga sig själv. Det var det jag menade med en jämställd partner. Någon som är villig att va mer hemma-pappig än karriärspannen. Kram på dig och tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta.

FREEDOMtravel
7 år sedan

Åh detta är jag dålig på! Jag säger ja till allt för att det låter kul och intressant, och sen går det inte ihop… 😉

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  FREEDOMtravel
7 år sedan

man måste nog dessvärre inse sina begränsningar! =)

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x