Se mig i ögonen och behandla mig som din like

skarhult slott-6
Igår var jag åter igen med om att en man inte ville ta mig i hand för att jag är kvinna. När man står där leende med utsträckt hand och mottagaren inte tar ens hand känner man sig dum, kränkt och jag skulle vilja påstå även förnedrad.

Jämställdheten i Sverige är verkligen något att hylla och den naggas i kanten om män och kvinnor behandlas olika. Det är inte acceptabelt att män och kvinnor inte ska behandlas på ett likvärdigt sätt, enbart på grund av våra kön. Kvinnor innan mig har kämpat för att jag ska få ärva, rösta, arbeta osv. och de hade vänt sig i graven om de visste att det idag i Sverige händer att män vägrar hälsa på en kvinna med ett handslag, enbart på grund av att hon är kvinna. 

Den andra aspekten av att vissa män inte vill ta min hand är att det skulle handla om att ett handslag med mig skulle väcka någon form av sexuellt begär hos mannen. Varför ska jag straffas för hans eventuella sexuella känslighet för handslag? Är det inte just sexualiseringen av kvinnor som vi dagligen försöker motverka?

Jag är liberal och feminist. Det innebär att jag tror på jämställdhet och mänskliga rättigheter. Men om två rättigheter, som jämställdhet och religionsfrihet, ställs mot varandra är mitt besked solklart. Jämställdheten ska alltid komma först. Religionsfrihet innebär också frihet att välja bort en religion.

Jag är Frida Svensson. Jag är mamma, syster, dotter, jurist, politiker och vän. Vad jag inte är, är en sexuell lockelse på två ben. Jag är en människa och jag förtjänar respekt. Så ta min utsträckta hand, se mig i ögonen och behandla mig som din like.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

12 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Johanna
Johanna
7 år sedan

Usch, jag hade haft svårt för att vara professionell i en sådan situation. I mitt jobb (PhD student på Universitet) så möter man folk från hela världen, men tack och lov har detta aldrig hänt. Dessutom tror jag inte att man någonsin skulle ställa religion framför mänskliga rättigheter inom just mitt fält (medicin). Men jag hoppas verkligen på att just mänskliga rättigheter (människors lika värde) ska gå före religion i dagens samhälle ännu mer än vad det på senare tid har resulterat i.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Johanna
7 år sedan

Religion ställs ju framför jämställdheten inom ditt fält just nu. Åter igen diskuteras ju samvetsklausuler för barnmorskor så de ska slippa utföra aborter. Det är nu ni i ditt fält bara MÅSTE kämpa för kvinnors rättigheter och för en jämställd vård! Jag blir alldeles tokig när jag tänker på detta.

Josefine
Josefine
7 år sedan

Ibland möter även jag i mitt jobb män/killar som inte tar mig i hand. Har även varit med om att män tittar ner och vägrar ögonkontakt. Det provocerar mig lika mycket varje gång och jag vet inte hur jag ska bete mig i det läget… Detta är verkligen något man bör prioritera att arbeta med gällande jämställdhet för att detta beteende inte ska normaliseras. Bra att du tar upp så skiftande ämnen!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Josefine
7 år sedan

Det är absolut helt förfärligt. Förnedrande faktiskt! Du ska säga till. Du kan inte tvinga mannen att ta dig i handen men du kan prata med din chef, hans chef osv. Det är inte ok att behandla en kvinna som mindre värd.

Petra
7 år sedan

Men…..vem gör så?! Så fruktansvärt provocerande! Det har jag, tack och lov, aldrig varit med om.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Petra
7 år sedan

De med en särskilt stark religiös övertygelse och som tillhör en grupp som tillämpar sin religion på ett visst sätt. Skönt att du inte varit med om det och jag hoppas du slipper det helt! Kram

Eva
Eva
7 år sedan

Fy vad jag hade blivit arg om någon gjort så mot mig. Vi bor i Sverige och här följer vi svenska regler.
Trevlig blogg, hamnade här eftersom jag läser Fnulan ibland.Trevlig helg

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Eva
7 år sedan

Åh vad fint att du lämnade en kommentar! Hoppas du kommer tillbaka min vän! Ha en fin dag! Kram!

Madde
7 år sedan

Som tur är så är det inte allt för vanligt, men de gångerna det händer så ska det inte accepteras. Tyvärr så har vi fortfarande en lång väg att gå då det gäller allas lika värde 🙁

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Madde
7 år sedan

Det är sant att det inte är vanligt, men det händer så pass ofta att det är anmärkningsvärt. Särskilt i ett land som Sverige med en stark tradition av jämställdhet. Vi får fortsätta nöta in mänskliga rättigheter tills det sitter hos alla.

Mie
Mie
7 år sedan

Ingen lätt situation att hantera. Vem hade inte känt sig kränkt? Hoppas att du smält det värsta och mår bättre nu.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Mie
7 år sedan

det är svårt att hantera, men man får stå på sig och inte ta att man särbehandlas enbart pga sitt kön.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x