Dina tips för att överleva vintermånaderna

överleva vintermånaderna
Än kommer det vara kallt en tid till och det dröjer länge innan jag får njuta av vår och sommar i min egen trädgård, för den allra första gången. Jag besväras inte särskilt av att det är kallt ute, men bristen på sol och det kompakta mörkret kan göra mig väldigt trött. Även om jag personligen inte blir särskilt nedstämd över vintern så finns det de i min omgivning som blir det. Kanske du är en sådan där sommarperson som blir lite hängig över vintern. Därför tänkte jag att vi skulle hjälpa varandra.

Kan vi inte lista i kommentarsfältet tips på sådant man kan göra för att ”överleva” vintermånaderna. Och med överleva menar jag både till kropp och själ. Vad är dina tips för att inte gå runt och frysa, hur vårdar du din kropp under vintern och hur ömmar du för din själ? Vilka knep tar du till för att pigga upp dig själv dessa mörka månader?

Jag listar några av mina knep här och så får du gärna fylla på i kommentarsfältet nedan.

Ultramjuka raggsocker i kashmir. Jag lever verkligen i mina.
– Tända ljus hela hela tiden.
– En bra bok som antingen handlar om en värmefylld sommar eller en feelgoodbok som handlar om vintern och julen.
– Se vintermånaderna som en förlängd jul- och nyårsfest. Bär glitter varje dag. Strumporna kanske? En topp? Lite glitter på ögonlocken? Ett par statementörhängen på jobbet. Försök göra varje dag extra festlig.
– Färskpressad apelsinjuice. Åh, mitt livs bästa. Jag är lite slösig här för jag orkar inte äta en apelsin så istället köper jag hem påsar efter påsar med apelsiner som jag pressar till frukosten.
– Om jag bara hade haft ett badkar hade jag badat hur ofta som helst. Neddimmat ljus, tända stearinljus, iskallt vatten i glaset bredvid och en härlig podd på telefonen.
– Mycket hemmaspa! Vintern gör inga under för hår och hud, det ska gudarna veta. Och jag vägrar låta vintern torka ut mig både bokstavligt och bildligt. Så jag går extra crazy på fuktserum, fuktkrämet, fuktmasker och massa härliga kroppskrämer och kroppsoljor.

Fyll nu på med dina bästa knep! Nu hjälper vi systerligt varandra för om jag mår bra du, mår du bra och vice versa. Det är ju det fina med systerskapet!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

20 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
Marie
6 år sedan

Dina tips var ju precis som mina! Tänd mycket levande ljus, gör god fruktsallad, unna dig god choklad och läs böcker! Köp en god parfym eller bodylotion som du velat ha länge!
Kram

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Marie
6 år sedan

great minds think a like! Himla fina och bra tips du! De ska jag tänka på när vardagen och vädret känns lite extra grå och trist. God fortsättning på dig kära du!

Susanna Makstin
Susanna Makstin
6 år sedan

Bodybutter, brasa i kaminen och att unna sig dagspa med en kompis då och då. Syrran och jag försöker komma iväg en gång i månaden. Jag har turen att ha ett spa i toppklass på promenadavstånd och dagspa en vardag kostar 365 spänn.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Susanna Makstin
6 år sedan

Men sluta vilken lyx! Himla bra tips du kom med här! <3

Karin P
Karin P
6 år sedan

Böcker! Det är det bästa med vintern – att hinna läsa när trädgården vintervilar.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Karin P
6 år sedan

Det har jag inte ens tänkt på att snart kommer en tid när jag måste börja ta hand om nya trädgården!

Anette
Anette
6 år sedan

Jag drar till fjällen så ofta det går. Minst en gång i månaden plus alla lov. Skidåkning, brasor och bastu håller mig igång till början på maj. Sista april brukar vara vårt hejdå till skidåkningen.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anette
6 år sedan

Jag har sett dina bilder därifrån. Gud så drömmiga de är!

Petra
6 år sedan

Att faktiskt få lite frisk luft varje dag! Här där vi har polarnatt är det svårt att fånga dagsljuset men man kan försöka!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Petra
6 år sedan

Polarnatt, det hade jag velat uppleva! Är det mörkt hela hela tiden då?

Susan
6 år sedan

Jag är ingen vintermänniska. Jag avskyr mörkret och jag avskyr att frysa. Och jag avskyr den skånska vintern när det bara är grått och kallt. Och blåsigt. Men jag skulle å andra sidan inte vilja bo i ett klimat utan årstidsväxlingar…

Här är mina tips för att överleva;

– planera för kommande sommar, trädgårdsprojekt, semesterresor, utflykter, klädinköp… Dröm dig bort. Planera, räkna ner, längta.

– minns förgående sommar genom att sortera foton

– beta av inomhusprojekt så du är redo att hålla dig utomhus när våren kommer och du inte vill känna dig stressad av ogjorda inomhusprojekt

– om du är trött, filmsugen och godissugen, tillåt dig att njuta av det. Om du hamnar på soffan efter en arbetsdag, dödstrött, försök mota bort tankarna på att du ”borde göra nåt annat istället”. Är du trött, behöver du vila. Punkt. Har du grymt godissug, behöver du det. Punkt. Så länge det inte inträffar varje dag… och går överstyr.

– utnytttja lunchpausen till att få lite ljus och luft. Om du så bara hinner med tio minuter så är det bättre än ingenting.

Och tänk på att det redan vänt. Vi går mot ljuset. Lite mer för varje dag.

God fortsättning förresten! Önskar dig en fin nyårshelg!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Susan
6 år sedan

Men åh wow vilka fina och braiga tips! Stort tack! Jag älskar speciellt biten om att beta av inomhusprojekt. Så himla smart ändå.

Christine's Stories
6 år sedan

Jag har också de där sockorna från Twilfit. Supermysiga 🙂
Mitt tips är att åka iväg på någon resa. Det måste ju inte vara långt bort men en weekend till en stad i Europa kan vara minst lika bra. Då har man något att se fram emot och får en paus från vardagen.
Staycation kan också vara trevligt, och att göra saker på kvällarna. Gå ut och äta, ta en drink på någon mysig bar (måste ju inte vara en alkoholdrink), gå på konserter, bio etc etc.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Christine's Stories
6 år sedan

De sockorna är livet! Staycation är också väldigt trevligt! =) bra tips!

Rebecca
Rebecca
6 år sedan

Det här är ett kärt ämne för mig. Jag lider hemskt på vintern. Det här året är jag gravid och kan inte resa någonstans. Annars har jag försökt åka bort varje vinter. Förra året åkte jag till Indonesien. Men ska man överleva i Sverige krävs mer ansträngning. Min överlevnadsguide är den här:

– tänd ljus på kvällen men inte på dan!! Försök tända så många lampor som möjligt på dagarna för att förstärka det lilla ljus som sipprar in genom fönstret.

– skaffa en dagsljuslampa att ha på kontoret. Sitt med den ett par timmar om dagen.

– gå en promenad mitt på dagen när solen står som högst. Det är det absolut viktigaste!

-basta!! Det är det viktigaste efter att gå ut på dan. Glöden och värmen som går in i benen tror jag kan kompensera till viss del för brist på ljus…

-bada badkar och tänd ljus i badrummet någon kväll i veckan. Det har liknande effekt som bastu men är mer för själen.

-inredning inredning inredning! Gör det mysigt hemma men inte murrigt och mörkt! Håll det i en ljus färgskala och gärna mycket koppar och mässing som reflekterar ljus. Mycket gröna växter och mycket kuddar. Jag i reder aldrig med julprylar. Det är alldeles för mörk färgskala enligt min mening. Jag har grönt, gult, lime, vitt och grått i mitt vardagsrum. Det får mig att känna att jag har ständig vår i vardagsrummet. Skönt!

Det var mina tankar…

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Rebecca
6 år sedan

Åh grymma tips Rebecca! Tack!! Dessa ska jag spara. Så himla fint av dig att du tog dit tiden och delade alla dessa bra tips. Det uppskattas ska du veta!

Paulina Gunnardo
6 år sedan

Jag hoppas du inte tar illa upp och jag delar ett blogginlägg, men jag skrev om psykologin bakom det här och tips på vad man kan göra (baserat på forskning). Här finns det: http://www.dittbarnochdu.se/lindra-trötthet

I korthet är tipsen: Ta vara på de ljusa timmarna, rör på dig, ha ljust inomhus, skapa höst/vintertmys, träffa människor du tycker om.

<3

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Paulina Gunnardo
6 år sedan

Nej absolut inte, jag uppskattar det! Och mina läsare uppskattar det. <3

B I
B I
6 år sedan

Åh januari, den månaden jag är som allra tröttast och så grmörkt opch grått här nere i Skåne. Förutom ovan nämnda tips om dagliga promenader i dagsljus, bada, tända ljus, resa till solen har jag sedan några år tillbaka tillåtit mig själv att inte ha några måsten alls utan plöja igenom serier, flera avsnitt per kväll och titta på filmer. Det är så skönt att kurra in sig ordentligt och fly in i en annan värld. Sen när februari kommer med lite mer ljus är man så pepp på att göra allt möjligt. Då har man laddat. Kram från mig!!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  B I
6 år sedan

Det låter som en väldigt skön och tillåtande inställning. Det tycker jag om.

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x