Såhär piggar jag upp mig när jag är deppig

såhär piggar jag upp mig när jag är deppig-1
Är mat förenat med tröst för dig? Det är det för mig. När jag haft en jobbigt, tråkig, tröttsam eller överväldigande dag längtar jag alltid efter att sjunka ner i soffan, framför något bra program och något gott i en skål. Sötsaker har blivit betingat med tröst för mig, och jag gillar det inte alls. Jag är medveten om att det är en del av den sjukdomsbild som medföljer de år av ätstörningar som jag levt med. Men den tiden är förbi. Ätstörningsmonstret är inget hot mot mig längre, men gamla vanor sitter i. Jag har under en tid försökt hitta en andra sätt att skapa den där omhuldande och mysiga känslan. (Tyvärr har det drabbat David som gång på gång får massera mina fötter medan jag med hundvalpsögon och darrande underläpp säger att denna dagen har varit SÅ SVÅÅÅÅR).

En varm dusch samtidigt som jag lyssnar på radio, följt av diverse cremer och sedan en varm och mjuk pyjamas. En kopp te med honung och sedan bums ner i sängen. Antingen med en god bok eller med min dator. Det skapar feelgood.

För vissa är det en rask promenad, för andra att städa undan i hemmet och för den tredje att metodiskt baka bröd. Man måste hitta det som får en att kurra av välbehag. Betyder detta att jag anser det vara destruktivt och farligt att äta onyttigt? Absolut inte. Jag tycker god mat är en essentiell del av ett härligt liv. Jag tycker det är det sorgligaste som finns när människor inte kan njuta av mat utan får ångest av den. Hela mitt livsmotto går ju ut på att få människor att njuta av livet och inte känna skam över den.

Men lagom är det magiska ordet. Jag vill inte behöva godis för att hantera en dålig dag. Därför lär jag mig nu att ta bort den delen. Den där betingelsen. Jag kommer gladeligen äta godis framöver, men av en annan anledning, på ett annat sätt. För jag vill kunna få mig själv att må bra av bara mig själv. Inte genom shopping, något ätbart, en dryck eller en bekräftelsekick. Jag vill ha en djuplodad och bottnad kärlek till mig själv och därför måste gamla mönster brytas. Det är varken destruktivt eller strängt, det är att vara snäll mot mig själv.

 

12 Responses

 1. Josefine skriver:

  Vilket klokt och ärligt inlägg, det behövde jag läsa just idag… Både tröstar och belönar mig med godis, kakor eller chips och det känns inte alls bra och är inga vanor jag vill överföra till min son.
  Att lägga ansiktsmask, smörja in mig, måla naglarna, måla i målarbok, ta en minipromenad, pyssla hemma vore så mycket bättre.. Nu tränar vi stenhårt på detta och kom gärna med flera tips!
  Kram!

  • Frida G Svensson skriver:

   ja jag ska skriva mer om detta, för jag behöver också det. <3 låt oss inte skapa en livsstil där våra barn lär sig att mat är tröst, för så är det inte.

 2. LoHe skriver:

  Så klokt! Det är väl det där med att ibland fundera ett extra varv på varför man “behöver” det där man tror att man behöver och är det ett plåster för något annat är det nog klokt att tänka som du men det är baskemej inte lätt. I ungdomen mådde jag rätt taskigt och använde sex (tom bekräftelse) som tröst. Det var “ganska” destruktivt. Nu har jag nog inget sådant, biter mer ihop, är otrevlig mot familjen, säger i bästa fall förlåt och så är det bättre dagen efter. Haha, stackars familjen 😀

  • Frida G Svensson skriver:

   Nej det är verkligen inte lätt. Känslorna kan verkligen ta över en på ett starkt sätt. Jag förstår precis vad du menar med mat, sex eller bekräftele som tröst. Jag var så hungrig på snabb bekräftelse, vilket blev en ytlig bekräftelse. Det var väldigt destruktivt. Bit inte ihop gumman! Du måste lära dig hantera dina känslor. Inte ta itu med dem på ett destruktivt sätt, men inte heller hålla dem inne.

 3. Pia Widlund skriver:

  Jag har nog bytt från chips till kläder…..haha, det blir dyrt men jag har gått ner!!

 4. Tinna skriver:

  Hej
  Jag är oxå FD matmissbrukare. Började på Viktväktarna och fick bukt på trösätandet. Nu äter jag för det är gott och njuter varje dag!

 5. Angelica skriver:

  Otroligt bra & viktigt inlägg. Håller helt med om det du skriver 🙂

 6. Johan skriver:

  Jättebra inlägg! Väldigt viktigt dessutom. Jag tänkte precis tipsa om det andra du skrev där, att ta en varm dusch/bad, lyssna på någon bra bok, musik eller podd, tända lite ljus och unna sig själv lite mjukgörande krämer och annat, det är verkligen, som du säger, feelgood. Gör det ganska ofta får jag ändå säga, även om dagen inte har varit så tung, men det är bästa sättet att koppla av och bara ta det lugnt, vara här och nu och ta hand om sig själv tycker jag 🙂

  SV: Detsamma får jag önska dig också! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *