5 vanor hos kvinnor som påverkas av patriarkatet

5 vanor hos kvinnor som påverkas av patriarkatet-1Patriarkatet är inte ett påhitt, det finns på riktigt, runt om oss varje dag och det påverkar oss kvinnor. Det påverkar män också men just idag vill jag fokusera på 5 vanor som utvecklas hos oss kvinnor just för att vi är påverkade av patriarkatet. Innan jag går in på vanorna tänkte jag att det först vore på sin plats att förklara lite mer vad som egentligen menas med ordet patriarkatet. Det är ett ord som kastas hit och dit och många har nog en felaktig bild av vad det egentligen betyder.

Patriarkatet innebär ett samhällssystem där män har den primära makten. Tidigare var det mycket tydligt i Sverige då enbart män kunde rösta, ärva och skilja sig. Men vi ser det även i nutid då de flesta ledande positioner inom politiska, ekonomiska, religiösa, sociala, och finansiella institutioner domineras av män. Ett vanligt förekommande, men inte nödvändigt kriterium, för att ett samhälle skall anses vara ett patriarkat, är att det är fadern, eller en fadersfigur, som har auktoriteten över familjens kvinnor och barn. Patriarkatet innebär enkelt uttryckt att det är männen som spelar störst roll i samhället, att de har flest rättigheter, mest makt och en position över kvinnorna. Och detta är givetvis förfärligt. Det påverkar oss dagligen och jag tänkte ge några konkreta exempel på hur det påverkar alla kvinnors dagliga liv i större eller mindre utsträckning.

1. Vi tar taxi
Vi  har alltid lite extra pengar för att använda just för taxi, och om vi inte tar taxi så ringer vi någon innan, under och efter färden. Kvällen kan vara hur underbar som helst men hemfärden innebär alltid en riskkalkulering. Är det för mörkt eller för sent? Går jag den korta vägen genom parken eller omvägen vid stora vägen? Har jag någon jag kan samåka med eller måste jag anordna hemfärden själv. På grund av den utsatthet kvinnor lever med måste vi alltid alltid göra en riskkalkyl oavsett vad vi ska göra. Allt handlar om att maximera trygghet och minska risken för överfall.

2. Vi låter okända män gå förbi oss
I den här riskkalkylen ingår att vara uppmärksam på sin omgivning. Många kvinnor joggar inte på vinterhalvåret för att de vill inte vara ute när det är mörkt. Andra springer aldrig mer hörlurar i öronen för de vill kunna höra omgivningen. Och jag är alltid otroligt uppmärksam på om en man går bakom mig. På sekunder får jag rysningar när jag märker att jag är ensam och har en man bakom mig. Självklart är mannen i detta fall också ett offer för patriarkatet men jag stannar alltid och låter mannen gå förbi. Förr försökte jag åtminstone vara diskret och låtsas knyta skorna eller leta efter något i väskan. Jag ville inte förnedra mannen. Men nu bara stannar jag, låter honom passera och sen fortsätter jag gå. Och jag vet, att han vet, vad jag tänker. Och det är för jävligt för alla iblandade.

3. Vi bantar
Män bantar inte. När jag ser affärsmän äta lunch ute väljer männen alltid kött sås och potatis. Trots att magen putar ut lite under den stärkta skjortan äter de god aptit och njuter av sitt liv. Den kvinnliga kollegan är smärt och äter en sallad, utan dressing och dricker ett glas mineralvatten till. I mitten av 1800-talet lanserade William Banting en bok om diet och viktnedgång. Därav ordet bantning. Detta skedde ungefär samtidigt som kvinnor började komma ut i arbetslivet. En hungrig kvinna kan aldrig riktigt konkurrera med en mätt man. Det är kvinnor som späker sig, vill vara fina, vill få en beachkropp osv. Även om utseendehetsen sorgligt nog även nått männen, är det inte alls i samma utsträckning.

4. Vi tar bort kroppsbehåring
Alltså herregud vad vi lägger tid och pengar på att ta bort hår. Ögonbryn noppas, armhålor rakas, armar ben och underliv vaxas, hår på tårna ska bort och ve den kvinna med fjun på hakan! (guilty på den! Varför får man skägg efter graviditet!?). Män kanske på sin höjd gör lite grooming av skägg eller underliv, men knappt ens det. Och nu herregud, ja nu är det ju till och med trendigt med ett rejält skägg så de behöver ju inte göra något alls. Jag är helt övertygad om att detta är ett resultat av patriarkatet. En undermedveten känsla av att vara fin och fräsch för en man. För jävligt om du frågar mig.

5. Vi har dåligt samvete
Generellt sätt tycker jag män är så bra på att vara nöjda. Men vi kvinnor, vi bär alltid en tungt ok av dåligt samvete. Vi är inte tillräckligt smala, vältränade eller vackra. Och så känner vi skuld. Vi är inte tillräckligt bra mammor eller så är vi inte tillräckligt bra partners. Och så känner vi skuld. Detta dåliga samvete ligger som en blöt filt över kvinnor, helt i onödan. För redan nu gör vi ofta dubbelt så bra som männen för att få halva mängden uppskattning. Om det är någon som räcker till som den är så är det ju för tusan kvinnorna. Men hela samhället, styrt av patriarkatet, skapar en idealbild av kvinnan som vi till utmattningens gränser försöker leva upp till. En stor förlust av kvinnokraft då mycket energi går åt till detta dåliga samvete som gnager i oss.

Så den som säger att feminism inte behövs, eller att vi inte har ett patriarkat i Sverige, eller att vi nu är helt jämställda, de vet inte vad de pratar om. De är helt ute och cyklar och vägrar se verkligheten i vitögat. Men jag vågar se verkligheten och stå upp mot den och därför kan jag aldrig sluta vara feminist.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

14 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Marie
Marie
6 år sedan

Heja dig! Har precis hittat dig och du är grym!!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Marie
6 år sedan

men åh tack! wow, vad glad jag blir! Du är varmt varmt välkommen!

Hanna
Hanna
6 år sedan

Riktigt bra skrivet! Kan (tyvärr) relatera till alla punkter!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Hanna
6 år sedan

ja det för förjäkligt!

Emma
Emma
6 år sedan

1,2 och 3 håller jag inte med dig om. 4 absolut förutom att män med skägg inte behöver göra något, min man går till barberaren en gång i månaden och fixar skägget. 5 håller jag absolut med dig om.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Emma
6 år sedan

Jag tänker att även om just du inte agerar eller påverkas som punkt 1-3, så kanske du ändå kan se att på ett övergripande plan är detta ett beteende som fler kvinnor utövar än män?

Mathilda
Mathilda
6 år sedan

Kan ju skriva under på alla punkter, minus bantandet. Men man får ju ständigt jobba för kroppsacceptansen, vilket är jävligt. Och skulden och skamkänslorna. Ett sånt tungt ok. Inte tänkt på just det så mycket, att vi kvinnor känner mer skuld. Men det är ju så sant.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Mathilda
6 år sedan

helt sjukt att vi fortfarande måste lyfta den här ojämlikheten.

Angelica
Angelica
6 år sedan

Så jäkla sant! Fanken vad man behöver bli påmind om det ibland. Tack Frida!!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Angelica
6 år sedan

japp, vi pratar om det, motverkar det och stöttar varandra!

My wonderful loves
6 år sedan

Så jäkla bra!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  My wonderful loves
6 år sedan

tack min vän!

Elin Mohlin
Elin Mohlin
6 år sedan

Intressant- fråga dock – tycker du att det är fel att kvinnor tar bort hår på olika ställen på kroppen? Du skriver att du tycker att anledningen är för jävlig men har själv haft inlägg på bloggen hur man bäst fixar sina bryn (samt noppar dem…). Ingen pekpinne endast uppriktig nyfikenhet gällande ett komplext ämne.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Elin Mohlin
6 år sedan

älskar din fråga! kommer svara på den i ett helt eget blogginlägg!

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x