Färga tygband med mat

Här kommer ett riktigt härligt, enkelt och roligt pyssel att göra nu i dagarna innan jul. Färga band med mat! För om du är som jag så är presentens inpackning lika viktig på som själva presenten. Jag älskar tygband och tycker det gör en inslagning så mycket roligare än med plastband. Och även om jag inte är jätteduktig på hållbarhet så tänker jag att det här är ett sätt att tänka på miljön. Jag använde ett gammalt lakan jag redan hade hemma, mat som fanns i kylen och färgar därför helt utan gifter och köper inte nyproducerat. Scrolla vidare för att se hur jag gjorde.

Jag tog som sagt ett gammalt vitt lakan och rev det i remsor i olika tjocklekar. Sen gjorde jag fem olika färgningar. Te, blåbär, avokado, kaffe och rödbeta. Proceduren för dem alla var väldigt lika.

Te
Här kokade jag upp vatten i en kastrull, tillsammans med några matskedar salt som fixerar färgen, och sedan lät jag fem tepåsar och ca en matsked löst svart te ligga och dra cirka 10 minuter. Jag blötte remsorna och sedan la jag dem i kastrullen. Där fick de dra i några timmar.

Blåbär
Här mosade jag cirka 1 dl blåbär och lät dem sedan koka upp i saltat vatten. Därefter la jag i banden och lät det dra några timmar.

Avokado
Tre skal och en kärna kokade jag upp i saltat vatten. Jag lät det småkoka i cirka 10 minuter. Därefter slängde jag i de blöta banden och det hela fick dra i några timmar.

Kaffe
Jag kokade upp saltat vatten och sen slängde jag i all överbliven kaffesump från morgonens kaffekoppar. Detta fick dra över natten. Jag tycker att te och kaffe blev väldigt snarlika i färgen. Kaffe blev något kallare i nyansen men annars väldigt lika.

Rödbeta
Jag skalade en rödbeta som jag skar i klyftor. Jag kokade upp saltat vatten och precis innan vattnet började koka slängde jag i rödbetorna. Detta fick dra cirka 10 minuter innan de blöta banden åkte ner. Detta lät jag dra över natten. Även här blev färgen väldigt lik den med avokado. Nästa gång kommer jag testa att ha i tre rödbetor för en mer intensiv rosa färg.

Nu är banden prydligt ihopvikta i en låda och ligger i skåpet. Dessa band kommer pryda alla julklappar i år men jag tänker att i sommar när jag ger bort buketter från trädgården ska dessa knytas med ett vackert tygband runt. Så himla lyxig känsla ju!

Idag är Estrid tillbaka på förskolan och jag har min första ostörda arbetsdag. Jag ska filma lite idag tänkte jag och planera innehåll till mina kanaler för de två närmsta veckorna. Jag har fått hem nya sänglampor så dessa ska såklart inredas med och piffas.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x