En guide till att plantera dahlia

Där bakom mig ser du min nya dahliarabatt. Det var inte alls svårt att göra en ny rabatt. Vi slog i ett kantband och därefter drog vi bort grässvålen. Sen luckrade jag upp jorden med en grep. Jag jordförbättrande rabatten genom att hälla på två påsar barkmull och två påsar gödsel och sedan krattade jag det hela jämnt. Sen vattnade jag igenom det hela ordentligt.

Mina dahlior har jag skött som små bebisar. Jag planterade knölarna i mars i olika krukor. Dessa stod sedan på golvet i köket vid ett stort fönster. Jag vattnade mycket sparsamt fram tills knölarna vaknat till liv och visat små skott. Sen vattnade jag på samma sätt som man sköter krukväxter. En del knölar valde jag att inte förkultivera utan de har fått ligga kvar i sin bruna påse fram tills utplantering. Och en del växter har jag odlat fram från frön. Jag ville testa olika metoder eftersom detta är första gången jag odlar dahlior.

För några helger sedan började jag ha mina plantor ute för att vänja dem vid utetemperaturen. Jag borde ha gjort detta lite längre än vad jag pallade göra. Kanske kommer det tillbaka och biter mig där bak om det visar sig att min otålighet tog kål på alla plantorna.

Jag har bilder på alla dahlior jag köpt. Sedan ritade jag upp rabatten i min trädgårdsbok. Sen fyllde jag i var jag skulle plantera alla knölarna. Jag ville ha dem i någon slags färgskala.

Nu oroar jag mig lite för att nätterna kanske varit för kalla! Jag hoppas verkligen inte att det varit frostnatt för det klarar inte dahliorna. Men frostnatt, vad menas egentligen? Är det att det varit under nollan?

Jag placerade alla mina plantor på rätt plats i rabatten och därefter började jag gräva ner dem en i taget.

Jag stagade upp plantorna med bambupinnar och hur rabatten ser ut nu kommer jag visa inom kort.

Jag passade på att rensa klart ogräs från min bärrabatt. Nu ser jag fram emot en sommar med jordgubbar, hallon, röda vinbär och rabarber.

Vad tror du om mina dahlior? Tror du de kommer överleva där ute?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x