Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är

Edith Södergran skrev min självsäkerhet beror på att jag har upptäckt mina dimensioner. Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är. Är inte det fantastiskt? Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är. För är inte det precis så det ska vara? Här är jag och jag ber inte om ursäkt för min existens. Här är jag, helt utan pardon. Varför ska man klistra på en underdånighet och förminska sina framgångar. Göra sig till mindre än den man är. Detta ser jag framförallt hos andra kvinnor. Man fnissar åt skämt som egentligen kanske sårade lite. Man får en komplimang och drar i kjolen och säger äsch den här gamla trasan. Man vågar aldrig riktigt unna sig känslan av att man är bra. Inte bäst, bara bra. 

Det finns något så sorgligt i att alltid behöva urskulda sig. Aldrig få anses vara förmer och absolut inte hävda sig. Men att vägra förminska sin person är inte att hävda sig. Det är att stå starkt för sig själv. Att veta att man är bra på något är inte detsamma som att man går runt och hävdar att man är bäst på allt. Jag tror att all bitterhet bor i det här förminskandet. Här går man ett helt liv och gör inte en sekunds väsen av sig och så in kommer den där och bara naturligt tar rummet. 

Om man slutade förminska sig själv så tror jag att bitterheten inte skulle få fäste. Jag lever efter Södergrens vers dagligen. Jag är inte bäst, jag behöver inte att ni tycker jag är bäst och jag är ej heller störst eller vackrast. Men, det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

16 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Frida Svensson
9 år sedan

jag kan brodera! men dock kan jag inte göra mönster, men om mor din fixar mönster så beställer jag härmed ett ex!

Frida Svensson
9 år sedan

haha ja jag vet! when in doubt….buy new shoes! 😉

Maria
9 år sedan

Vilken helt fantastisk mening, tror jag ska tvinga mamma brodera dessa ord så att jag kan hänga dem i mitt sovrum,

Glamourwannabe - med huset fullt av grabbar.
9 år sedan

Tänkvärda ord som jag personligen borde ta efter lite oftare…. Till något lite mer ytligt: Riktigt snygga skor – den absolut bästa humörhöjaren (att köpa nya skor alltså). 🙂

Annika
9 år sedan

Så otroligt tänkvärt!! Och så sant när man tänker efter, självklart ska man inte förminska sig själv, men det är nog många som gör det. Som du säger så tar man komplimanger lättvindigt men får man höra något negativt så suger man åt sig. Ha en fin kväll. Kram Annika

ISA - live your dreams
9 år sedan

SVAR: ja, riktigt fin dag! Vad roligt att du kommenterade hos mig 🙂 kram!

Frida Svensson
9 år sedan

Tack gumman!
Ja de där skorna! Snygga som fasen men vilka jädrans skoskav jag fick! så nu kan jag inte använda de där skorna på en vecka eller två.

På fredag kommer jag tjuta som om jag sprang ut på sommarlov. Allt för att hellweek ska vara över!

Frida Svensson
9 år sedan

tack! och tack för att du kom in och lämna ett avtryck! det gör mig så himla glad varje gång! <3

Frida Svensson
9 år sedan

tack hjärtat! det glädjer mig! kram på dig!

Maria
9 år sedan

Så himla bra skrivet! Sant och klokt!
Så snygga skor du shoppat! Bra gjort! 🙂 😉
Jo, en sådan där dryg vecka här med, visserligen ledig imorgon, men dagen idag…. glad när den kommer vara över 😉
Och tack snälla du för de stora orden om vår "porch" !!!! De gläder och värmer!
Kram/Maria

dianasdrömmar
9 år sedan

Kloka ord kram Diana

anettan
9 år sedan

Så klokt så klokt…..och så sant. Kram Anette

Frida Svensson
9 år sedan

tack! lite tisdagspepp kan vi ju alla behöva! 😉

Helen
9 år sedan

AMEN till det! Så bra uttryckt. Både Edith och du.

Frida Svensson
9 år sedan

Tack! vi får väl hoppas att många läser nu då! 😉 kram på dig

Therése S - Istla.se
9 år sedan

Bra där, detta borde alla läsa och ta efter.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x