Ta det där med sockret.

Blondinbella bannas av sina läsare då de anser att hon äter för mycket socker. Hon är därmed en dålig förebild. När jag läser detta vet jag knappt vad jag ska börja. Låt mig börja med att konstatera att jag är så förbenat trött på den sockerskräck som finns i vårt samhälle. Jag är lika trött på kvinnor som späker sig, bantar, övertränar och aldrig aldrig kan äta en dessert utan att göra en grej av det. Antingen blir det en grej att hon äter, ”det är ju ändå helg” eller så blir det en grej av att hon inte äter ”nej, man får ju tänka på vad man stoppar i sig”. 

Efter åratal av mixtrande med mat har jag landat i en filosofi som jag aldrig mer vill avvika ifrån. I min värld blir man inte tjock av det man äter, man blir tjock av det man inte äter. Ett evigt bantande, att beröva kroppen på de nödvändiga kolhydraterna, fetterna och proteinerna och att kohandla om varenda sak innan det stoppas i munnen leder bara till en sak. Det leder till att balansen rubbas, hjärnan signalerar i panik hur hungrig du är och okontrollerat stoppar man i sig en mars i matbutiken för det bara går inte att vänta på middagen. Det leder också till att när man väl ”får” äta något onyttigt så leder det till att man äter för mycket. Mer än vad man skulle varit nöjd med egentligen. Slutligen innebär detta leverne att man alltid tänker på mat. Att allt cirkulerar kring mat, bristen på den, vad man får äta eller vad man inte får äta, bra och dåliga livsmedel. I en enda lång evig cirkel. Det är inte livskvalité!

Jag tror på att om man äter frukost, lunch och middag, samt ett eller två mellanmål, och kanske ett kvällssnack så överäter man aldrig. Man är mätt och nöjd och de sötsaker som man väljer att äta blir mer tillfredsställande för de äts inte för att man är hungrig utan för att det är gott. Det innebär att man får ett okomplicerat förhållande till mat där maten är just bara föda och inte känslor, något man unnar sig, en tröst eller en belöning. Det bara är. 

Så Isabella, fortsätt du äta dina chokladrutor på kvällen och glassar i solen. Det är tusen gånger mer hälsosamt än att mixtra med maten. Och diskussionen om att både hon och jag är mödrar till döttrar, den är lång, intressant men får tas vid ett annat tillfälle. 


Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Frida Svensson
9 år sedan

självklart! lagom är bäst! =)

Frida Svensson
9 år sedan

<3

Tezzo
9 år sedan

Helt rätt, dock tycker jag att lagom alltid är bäst. 😀

Mia
Mia
9 år sedan

Bra skrivet tycker jag och håller helt och hållet med dig!
Kram Mia

Frida Svensson
9 år sedan

kunde inte sagt det bättre själv! kram!

Linda
9 år sedan

Håller helt med dig, det är något tröttsamt med allt tjat om detta socker, visst det kanske inte är jätte bra men man kan ju inte gå runt och bara tänka på att kolla hur mycket socker det är i en vara eller tänka att det kan jag inte äta o s v.
Jag tycker att det är upp till var och en vad man äter och man ska inte få höra något dumt om det man stoppar i sig.
Mår man bara bra själv så ska ingen annan lägga sig i heller.
Ha en fin helg
Kram Linda

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x