De bästa fynden – boklådan!

boktips-1

På den lilla hyllan trängs Essies böcker med mina nya fynd. Jag älskar ju böcker, jag önskade jag hade varenda bok i hela världen i ett superdupermegastort bibliotek. Jag är också extra förtjust i böcker med hård rygg, men de är ofta dyra och det är liksom enklare att bära runt på en pocket. Därför älskar jag att köpa böcker begagnat. Ofta kostar de bara en femma eller tia styck och på lilla loppisen utanför Karlskrona hittade jag en fin skörd. Som kompletterades med två nykomlingar från Aleksijevitj. Men vi kommer dit för vi börjar underifrån och jobbar oss upp.

Längst ner finns en riktigt fin klassiker. Selma Lagerlöfs – Nils Holgerssons underbara resa. Den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur och en stor förebild på många sätt. Nu när många sett Fröken Frimans krig på SVT finns en större förståelse för det enorma arbete som kvinnor la ner för att vi skulle få rösträtten. Selma var en av dem. Hon var politiskt aktiv och en engagerad liberal hela livet! Älsk på det! I denna bok får vi följa lilla Nils när han reser på en gås över hela Sverige.

Wilhelm Moberg – långt från landsvägen. Jag har aldrig läst något från Wilhelm Moberg men det känns som en författare man bör ha läst. Boken handlar om Adolf som jag tror ärver sin fars gård. Han träffar Emma, som tillhör nämndemannen, och tyst och försiktigt börjar deras förälskelse spira till en blossande kärlek.

Moa Martinsson – kvinnor och äppelträd. Alltså vilken drömmig titel! Bara den engagerar känner jag. Detta var Moa Martinssons debutroman och handlar om Sally och Ellen.
Sally och Ellen, ättlingar i tredje led till mor Sofi på Storgården, växer båda upp i Norrköpings arbetarkvarter. De möts först som vuxna och finner varandra i vardagens kamp mot fattigdom och förnedring. För den saktmodiga Ellen, gift med en spritglad rallare, handlar det främst om att skaffa mat till barnen. Den vackra och uppkäftiga Sally är traktens utskämda bolsjevik. Hon gör något som i byfolkets ögon är värre än att ligga med karlar hon uppviglar dem. Man gör det man inte kan låta bli menar hon och ser med sorg sina äldsta barn försvinna ut i världen.
Martinsson var också politiskt aktiv och en stark feministisk kämpe. Hon chockerade min sin sexuella frispråkighet och var på alla sätt en kvinna att beundra! <3

Henrik Tikkanen – TTT. Jag vet väldigt lite om honom och mer om hans fru Märta Tikkanen, vars bok århundradets kärlekssaga är en bok jag LÄNGTAR efter att få läsa. TTT handlar om Tor Torsten Torsson och hans konstnärsöde. Genom Tors eskapader får läsaren en roman om kärlekens villkor och konstens, “en apologi för rätten att vara trogen sig själv”. Nåja, lite flummigt så jag får väl helt enkelt läsa och se.

August Strindberg – röda rummet. Ingen presentation behövs och jag kan inte förstå att jag ännu inte läst denna bok. Är lite smått tokig i allt Strindberg efter att boken om hans fru Siri kom i min ägo. Alltså fy hundan vilken gris han var. Ärkesvin faktiskt. Den här boken var Strindbergs stora break och det ska bli jättefint att läsa den.

Alexander Solzjenitsyn – cancerkliniken. På gymnasiet läste jag en bok av denna författare som heter “En dag i Ivan Denisovitjs liv” och jag var hänförd. En på alla sätt magnifik bok. Skriven om en enda dag. En hel bok, om en endaste dag. En självbiografisk bok om Solzjenitsyns tid ryskt arbetsläger. Därför blev jag så glad när jag hittade cancerkliniken på loppisen. Jag har aldrig hört talas om den innan men hoppas att den är lika hänförande som jag minns hans texter vara.

Slutligen två sprillans nya böcker från 2015 nobelprisvinnaren i litteratur, Svetlana Aleksijjevitj. Till mig köpte jag kriget har inget kvinnligt ansikte och till Estrid Bön för Tjernobyl.  Jag har nämligen bestämt mig för att göra en samling till Estrid. Den ska bestå av så många nobelprisvinnare i litteratur jag kan rota fram tills hon blir stor nog att förhoppningsvis vara intresserad av dem. I boken skriver jag ett meddelande, om författaren som vann och om året som jag köpte boken. Vad tänkte jag just då och vad vill jag med denna bok förmedla till min dotter.

Har du läst några av författarna eller böckerna i detta inlägg. Alltså om du somnade fattar jag för detta blev ju sjukt långt. Men tillbaka till boktips, kom gärna med sådana! I love books so soooo much!

 

No Responses

 1. Anette skriver:

  Älskar Moberg! Läser utvändrarserien varje påsk. Har läst dom minst 17 ggr. Strindberg avskyr jag. Har försökt massor av ggr men det GÅR INTE!!! Martinsson är en skatt. Mor gifter sig kan rekommenderas. Du som gillar kvinno- och politiskhistoria kan jag rekommendera Vibeke Olssons böcker om Brickan på Svartvik. Åker förbi Svartvik varje vecka och tänker på att hundra år ger stor skillnad. Mer som nöje kan jag tipsa om Donna Tarts: Det hemliga sällskapet. Läser om den oxå ibland. Kram

 2. Petra skriver:

  usch för akuten och allergier :/ Kvinnor och äppelträd har lästs här under hösten, gillar hennes lite råa språk, helt precis som livet inga sköna omskrivningar och vackra ord.

  • Frida G Svensson skriver:

   åh jag älskar att du redan läst den och gillar den! nu blir jag ännu mer pepp! och ja, usch för akuten och allergier. för jäkla skröplig man är! =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *