Temavecka: Vad kan du göra om någon i din närhet är utsatt

 

Kanske har du en släkting, vän eller kollega som du vet är utsatt för misshandel, eller som du misstänker är utsatt. Din roll kan vara avgörande, men samtidigt är det en oerhört frustrerande roll. För du kan aldrig tvinga din närstående att lämna sin relation. Du kan bara finnas där. Och finns du där för mycket finns risken att din närstående vänder sig emot dig och slutar informera dig om sin situation.

Misstankar?
Har din närstående visat upp skador, blåmärken eller andra fysiska märken kan det vara för att hen blir slagen. Kanske du har börjat märka att din närstående isolerar sig, tackar nej till sådant hen tidigare tackat ja till, ändra klädstil, aktiviteter och helt enkelt börjat förändras. Ibland misstänker man att ens närstående är i en destruktiv relation då denns partner uppvisar svartsjuka och kontroll. Partner kan sätta upp regler för din närstående hur hen får klä sig, med vem hen umgås med, vad hen gör och när hen kommer hem. Om du fattat misstankar kan du alltid ringa en kvinnojour för att få stöd och råd för hur du ska hantera situationen. Det allra allra viktigaste är dock att VÅGA FRÅGA. Många drar sig för just det, men det är det absolut viktigaste du kan göra. Fråga hur hen har det hemma och om hens partner är snäll och visar respekt.

Berättar hen eller inte?
Om din närstående börjar berätta är det viktigt att du lyssnar. Låt din vän självmant berätta och försök att inte pressa på. Det finns en risk om du går på för hårt att din vän känner skuldkänslor och kommer därför inte vilja prata mer. Det är positivt om din vän berättar om din situation för då har du bättre chans att påverka. Genom att lyssna visar du att du finns där för vännen. Du kan följa med din vän till en kvinnojour eller till polisen för att göra en anmälan. Du kanske, om du vill, erbjuder en sovplats, barnpassning, djurpassning eller annat som kan underlätta för din vän att lämna hemmet. I den mån det går kan du konfrontera din vän om farorna i dennes relation och påminna om att vännen är värd bättre. Men kom ihåg, det är viktigt att du inte utsätter dig själv för risker.

Om din vän inte berättar har du en svårare situation. Då kan det vara som att prata med en vägg. Men genom att våga fråga, nöja sig med ett nekande svar, men ändå visa att du finns där skapar du möjligheter för din vän att kanske öppna upp längre fram när hen så vill och vågar. Försök att inte stressa din vän att lämna relationen och försök att inte bli frustrerad. Det kan vara en mycket långdragen process att lyckas lämna en sådan här relation. Du ska inte uppmana din vän att stanna kvar i förhållandet på grund av barnen, då dessa lider stort av att leva i en familj med våldsinslag. Du ska inte heller berätta för mannen att ni har kontakt då det kan gå ut över kvinnan, samt att hon då kan ifrågasätta om det går att lita på dig.

Ringa polisen eller socialtjänsten?
Om du misstänker att din vän är i fara kan du alltid ringa polisen. Det är modigt och absolut inte fel. Likaså är det viktigt att vi vuxna skyddar barn och ringer polisen om vi vet att ett barn far illa. Relationsvåld kan bli mycket farligt och även leda till att den utsatta mördas. Man kan även ringa socialtjänsten för att göra en anmälan om att någon i en familj är i fara. En så kallad ”barn i fara anmälan” måste socialtjänsten utreda.

Granne?
Om du som granne hör skrik, bråk och stök från en lägenhet bör du, enligt min mening, ingripa. Om du är rädd för din egen säkerhet ska du inte gå emellan personligen, men du kan alltid ringa polisen. Många grannar hör bråken men anmäler inte för man är rädd att blanda sig. Detta är helt fel. Det är civilkurage att blanda sig. Det kan rädda livet på din granne.

Allt detta är givetvis generaliseringar och hur du ska agera är beroende på din vän, dig och den specifika situationen. Jag hoppas att ändå fått lite råd och tips på hur du kan vara till hjälp och stötta din vän. Du kan läsa mer på 1177 som noggrant skriver om våld i nära relationer.

Om du lever i en destruktiv relation finns det hjälp att få.
– Du kan ringa polisen på 114 14 och om du befinner dig i nöd ringer du 112.
– Om du behöver råd och stöd kan du ringa kvinnofridslinjen på 020 – 50 50 50.
Detta är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du ringer oss gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.
– På Unizon och Roks hittar du din lokala kvinnojour som du kan ringa för hjälp. De kan även erbjuda dig skyddat boende om du måste lämna hemmet.
– På advokatsamfundets hemsida hittar du lokala advokatbyråer som kan hjälpa dig.
– Du kan även kontakta byrån jag arbetar på. Vi erbjuder gratis juridisk rådgivning på telefon och om du ringer råder full tystnadsplikt och sekretess. Du hittar oss på Frisells advokatbyrå och vårt nummer är 046 – 15 74 10.

Del 1 i min temavecka, ”hur vet du om du lever i en destruktiv relation”, hittar du här.
Del 2 i min temavecka, ”varför lämnar hon inte”, hittar du här.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x