Önskerubrik: mina favoritfilmer

Jag fick en fråga om att berätta om mina favoritfilmer och er önskan är min lag. Filmerna är en blandning av de som hyllats på oscargalan, som betytt mycket för mig och de jag verkligen vill att du ska se. Utan krusiduller kommer här nu de viktigaste, finaste och mest minnesvärda filmer jag vet.
2013_gravity_movie-wideGravity
Två austronauter, spelade av Sandra Bullock och George Clooney, är med i en olycka och blir strandade i rymden. En alldeles sagolik film. Det är ofattbart hur en film som enbart handlar om två som svävar runt i rymden kan vara så gripande. Den är vacker, existentiell och spännande. När filmen var slut höll jag händerna mot bröstet och andades ut. En sådan film var det. En sådan som känns en lång tid efter. Angels in americaAngels in america
Det här är egentligen ingen film utan en miniserie i två delar. Detta är det bästa, mest vackra och gripande jag någonsin sett. Musiken är sagolik och skådespelarinsatserna är magnifika. Det handlar om en AIDS-sjuk man på 80-talet och hans möte med the messenger. I filmen får man följa huvudrollen, samt en annan AIDS-sjuk man och människorna i deras närhet Det är ett känslosamt och politiskt epos som inte lämnar någon oberörd.Bourne-900x600Alla Bournefilmerna
Jag är inte mycket för action och pang pang, men spänning då snackar vi! Bournefilmerna är precis lagom action och mycket spänning för att de ska passa mig perfekt. Matt Damon spelar en agent och allt han gör är alltid så himla bra!
boys don't cry
Boys don’t cry
Hillary Swank spelar den transsexuella mannen Brandon Teena och filmen är en gripande berättelse om kärlek, utanförska och diskriminering. Jag var ung tonåring när jag såg filmen och jag kunde inte sluta gråta. Det var ofattbart hur mycket hat som riktades mot denna Brandon enbart för hans sexualitet ochvåldet mot honom fick mig att hata mänskligheten. Där och då bestämde jag mig för att ALLTID vara den största HBTQ-supportern någonsin. I min närhet skulle inga gays eller transor må dåligt, hos mig skulle de vara välkomna och i min närhet skulle ingen få prata illa om människor med en annan sexualitet. Detta har utan tvekan varit en av mitt livs mest avgörande filmer. bridesmaids01
Bridesmaids
Detta är den roligaste film jag någonsin sett. Alla mina bästa skådespelare är med i filmen och den är rolig, modern och feministisk. Den handlar om systerskap snarare än om kärlek, titeln till trots. Kristen Wiig och Maya Rudolph är FANTASTISKA och jag skrattade så jag grät under prick hela filmen. Du MÅSTE se den! Den bästa pick-me-up-filmen någonsin. lilja 4-everLilja 4-ever
Även detta är en mitt livs viktigaste filmer. Min pappa tog mig för att se den på bio och nu i efterhand så kan jag tycka det var så oerhört modigt av honom. Den sorgliga filmen om flickan Lilja som kommer till Sverige som traffickingoffer och utnyttjas på de mest brutala sätt. Det var extra nära för oss eftersom verklighetens Lilja kom till Malmö och tog sitt liv genom att hoppa från en bro i Malmö. Filmen stärkte min övertygelse om fenimismens nödvändighet och elden i mig att kämpa för kvinnor började brinna starkt från stunden där i biosalen. Som jag älskar min pappa för att han vågade se denna med mig.

Quality: 2nd Generation. Film Title: Moulin Rouge. Photo Credit: Sue Adler. For further information: please contact your local Twentieth Century Fox Press Office.

Moulin rouge
Även denna film såg jag på bio med min pappa och det är den bästa film i hela mitt liv. Jag har säkert sett den 50 gånger. I min high school i Australien gjorde vi en analys av filmen och då tittade vi på den dagligen i flera månader. Den är så viktig för mig och musiken är den bästa. Jag ÄLSKAR Nicole Kidman och Ewan McGregor, jag älskar Paris, jag älskar dekadensen och filmens scenografi. Filmen handlar om den fattiga poeten som faller för kurtisanen som är den stora stjärnan på Moulin rouge. Det är fartfyllt, sorgligt och väcker många tankar om kvinnans eviga roll som underställd mannen. Och så är den vacker, så oerhört vacker.

nemo
Hitta Nemo
Min bästa tecknade film! Den är så fin och välgjord och jag såg den när jag bodde i Australien, och antagligen därför så blev den så fin och speciell för mig. Det är verkligen en av Disneys bästa filmer och jag LÄNGTAR tills jag kan se den med Estrid. Den handlar om lilla fisken Nemo som kommer bort från sin pappa och sen hamnar han på det ena äventyret efter det andra. Ständigt i möten med olika havsdjur av skilda slag och så träffar han Dory, <3 åh denna förvirrade älskvärda lilla fisk! 

timmarna102

Timmarna
Återigen en fantastisk film. I denna film spelas tre parallella liv upp om tre olika kvinnor i tre olika tider. Det de har gemensamt är hur Virginia Woolfs bok Mrs Dalloway påverkar allas liv och leder till någons självmord. Nicole Kidman gör en ENASTÅENDE rollprestation som Virginia Woolf och det var genom denna film som min kärlek och fascination för Woolf riktigt kom igång.

Bubblare: Ja sen så är ju alla filmer med Meryl Streep Leonardi Dicaprio, Matt Damon och Brad Pitt alltid fantastiska.

Ge mig dina filmtips! Vilka filmer bara MÅSTE jag se?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

6 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Sabine
Sabine
7 år sedan

Pojken i randig pyjamas måste du se

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sabine
7 år sedan

kommer jag inte bara bli allt för ledsen och deprimerad?

Bess
Bess
7 år sedan

Frida! Vil bare si at du er en fantastisk kvinne! 🙂 Og disse filmene MÅ du se: The Abyss og Up (animasjon.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Bess
7 år sedan

Fina du! Tack, vilken fantastiskt fin komplimang. Och så glad jag blir att du tog dig tiden att kommentera! Up har jag redan sett och den var UNDERBAR. vilken teel-good film! Den andra filmen hamnar asap på listan! Ha nu en riktigt fin helg! Kram på dig

Petra
7 år sedan

Ja, om du frågar mig MÅSTE man se ”Den engelske patienten”, ”Det stora blå” och ”Stekta gröna tomater”. 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Petra
7 år sedan

tack för bra tips! stekta gröna tomater minns jag att jag ÄLSKADE när jag såg den när jag var liten!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x