Boktips: tripprapporter av Tone Schunnesson

tripprapporter-1
Det är lite svårt för mig att recensera den här boken, för jag vet inte riktigt vad jag tycker. Den är annorlunda och välskriven, samtidigt som huvudrollsinnehavaren provocerar mig något enormt. Och den provokationen stör mig för jag vet inte om det är på grund av att hon enbart är osympatisk eller för att det är lite close to home.

Boken handlar om en trasig tjej som spenderar pengar hon inte har, knarkar, försöker må bättre i Bangkok och utnyttjar män och låter sig bli utnyttjad av män. Vissa saker hon gör väcker minnen i mig om hur det var att vara tonåring och i 20-års åldern. Och kanske boken provocerar mig så enormt för allt det huvudrollen är, är allt det jag hatar att jag har varit. Även om jag inte knarkat, onanerat på nätet för pengar eller flytt till Bangkok, så är osäkerheten, destruktiviteten och ångesten densamma. Och boken rör runt lite i mig och jag upplever att jag värjer mig lite mot den. Jag vill förakta huvudrollsinnehavaren och tycka synd om henne för att hon kanske påminner om mig själv i mina inte allt för sympatiska ungdomsår.

Många har tyckt att det är befriande med en bok som handlar om en kvinna som inte ber om ursäkt, som inte känner skuld eller skam. Men jag tycker inte det är befriande, jag tycker det är beklämmande. Jag tycker att man som vuxen har ett ansvar i att sköta sig, vara en bra person, göra någorlunda gott. Men det mest intressanta med boken är att den typ gjorde mig arg. Vad säger det om mig? Det är inte ofta man läser en bok som verkligen stör en. Och det får jag ändå uppskatta. Det blev inte bara en bok att läsa och ställa tillbaka i bokhyllan. Det blev en bok som fick mig att tänka några extra varv, resonera inne i mig själv och verkligen ta mig en funderare.

En riktigt tankeställare med andra ord! Och du hittar den här.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x