Önskerubrik: Människors olikheter

dagens outfit 7 nov 2015-2
Jag fick ett önskemål om att skriva om människors olikheter. Det är en frågeställning man kan tolka på olika sätt och skriva om utifrån olika ingångsvinklar. Jag är glad att människor är olika men framförallt är jag mån om ett samhälle där alla människor ska få lyfta och utvecklas, inte trots, utan på grund av sin ”annorlundahet” #nyttord

För mig är det en självklarhet att alla ska få ha samma möjligheter som jag oavsett könstillhörighet, sexuell läggning, religion eller fysiska eller psykiska hinder. Jag bryr mig inte om du är bög eller transa, muslim eller ateist, har ben snabba som en gasell eller sitter i rullstol. Jag bryr mig om att du är en god och bra person. Att du är vettig och beter dig som folk.

För att alla ska kunna få möjlighet att vara sig själv och utvecklas efter sin bästa förmåga krävs det dock att vi alla anpassar oss. Det betyder inte att alla ska leva på samma sätt, men det betyder att våra egenheter enbart kan framträda på ett positivt sätt om vi alla anpassar oss till samhällets ramverk och normer. Om alla bara gör som de själva vill prick hela tiden blir det anarki. Jag tror att om alla är måna om en viss anpassning skapar vi utrymme för alla.

Men det krävs även att samhället ser till att varje individ får förutsättningar att bli sitt eget bästa jag. Vi måste ha en skola som funkar både för den som har svårigheter i skolan och för den som är i behov av extra utmaningar och ett snabbare tempo. Vi måste anpassa samhällets infrastruktur och byggnader för dem som har fysiska hinder. En trappa ska inte vara det som står mellan en rullstolsburen och framtiden.

Slutligen så tänker jag på infallsvinkeln, individens eget ansvar. Samhällets kan inte  skapa en individs framtid, samhället kan enbart möjliggöra det. Varje individ har därför ett ansvar att förhålla sig till samhällets regelverk och normer, vara tacksam för utrymmet som finns att vara sig själv men därför betala tillbaka med samma dos acceptans mot sin medmänniska, göra rätt för sig och bete sig som folk.

Med alla dessa aspekter i åtanke så ser jag verkligen hur ett samhälle och individer på bästa sätt kan samspela för att människors olikheter enbart står för något positivt, berikande och utvecklande.

4 Responses

  1. Sandra skriver:

    Huvudet på spiken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *