Läsarfråga om kroppsbehåring

läsarfråga
Jag fick en så himla bra fråga från en läsare till det här inlägget. Frågan var så pass bra och intressant och jag bestämde mig för att svara på frågan i ett helt eget inlägg.

”Intressant- fråga dock – tycker du att det är fel att kvinnor tar bort hår på olika ställen på kroppen? Du skriver att du tycker att anledningen är för jävlig men har själv haft inlägg på bloggen hur man bäst fixar sina bryn (samt noppar dem…). Ingen pekpinne endast uppriktig nyfikenhet gällande ett komplext ämne.”

Det korta svaret är ”Nej, jag tycker inte det är fel att kvinnor tar bort hår på kroppen”. Det långa svaret är dock lite mer nyanserat.

Jag har ingen åsikt om vad en enskild kvinna gör med sin kropp. Var slät som en säl eller hårig som en mammut, I don’t care! Vad jag däremot har en åsikt om är normer, skönhetsideal och stigman som drabbar dem som inte följer dessa normer. Jag tycker det finns en viss skillnad mellan att ta bort hår och sminka sig. Det finns också flertalet likheter. Gör man det av egen fri vilja? Känner man ett tvång? Gör man det får att må bra med sig själv? Där har dessa saker verkligen mycket gemensamt. Men om man tittar på stigmat som drabbar dem som inte sminkar sig, versus dem som inte tar bort kroppsbehåring så är det värre för den senare gruppen. En kvinna som inte sminkar sig anses inte vara äcklig, men en kvinna med en 70’s bush, håriga ben eller en rejäl buske i armhålan anses vara äcklig. Vi har även en hygienaspekt. Smink skadar inte kroppen, medan borttagande av könshår kan vara skadligt för underlivet. Större risk för infektioner, inväxta hårstrån vid rakning och förändrad bakterieflora som påverkar underlivet negativt. Det är väl därför jag har en större issue med kroppshårsborttagning jämfört med smink.

Jag tycker dock att man ska vara normkritisk med allt man gör. Rakar man sig för att må bra med sig själv? Sminkar man sig för att vara bekväm när man går utanför dörren? Då handlar det om självkänsla. Då ska sminkpensel och rakhyvel gömmas långt in i badrumsskåpet och så ska självkänslan underhållas istället för de släta benen eller de perfekta ögonbrynen. Om man gör det för att man gillar känslan, på riktigt anser göra det för sin egen skull och mår bra av det, gå crazy! Gör vad du vill.

Jag har som sagt ingen åsikt om vad en ensam kvinna gör med sin kropp, men det går inte att sticka under stol med att 100% normal kroppsbehåring anses vara äcklig på kvinnor och att det framförallt är kvinnor som lägger stor tid och energi på att ta bort denna av naturen skapta behåring.

Tack för en grymt bra läsarfråga och jag hoppas du blev lite klokare i hur jag resonerar i denna, som du skrev, komplexa fråga.

Kram!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

9 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Sanna
6 år sedan

Du sätter verkligen ord på det som jag känner också. Att självklart får alla göra vad de vill. Jag är medveten om riskerna med hårborttagning, men väljer att göra det ändå. Jag gör det till viss del för att jag tyvärr påverkas av samhället (senast för kanske 2 månader sen sa en kille i min närhet till sin tjej att hon hade ”dillchips” under armarna, det vill säga stubb) men också för att jag känner mig fräschare då. Vilket förmodligen handlar om en norm. Det jag känner blir ett problem är väl att jag inte kan svära på att det beror på normen eller om jag hade känt så oavsett om det var normen. Förstår du hur jag menar? Att jag kanske hade föredragit att raka mig om normen varit tvärtom eller annan. Det vet jag inte. Men jag är ändå inte såpass naiv att jag inte hade börjat raka mig under armarna och på benen om ingen sagt att jag borde. Och vet du? Det var män som sa till mig att jag borde. Pojkar i skolan, vuxna män i min närhet. Jag minns så väl när min pappa sa att det kanske var dags för mig att börja raka mig under armarna. Jag hade precis gått ur fyran… Trots att jag vet att han nog inte menade illa, så inser jag nu hur sjukt det är. Att ens egen förälder säger så när en är såpass ung. Men men! Det är ett ämne som kräver mycket tanke och ibland nästan känns svårt att resonera kring. Såg en tjejgrupp på Instagram där tjejer typ satt och häcklade de som inte rakade sig. Typ ”gör vad du vill, men fattar inte hur du INTE kan raka dig, det är fett weird och äckligt”. Kom jag ens någonstans med den här kommentaren? Jag tror inte jag kom fram till någonting alls? Haha, jaja. Still.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sanna
6 år sedan

en väldigt bra och insiktsfull kommentar! som sagt, var människa gör vad hen vill med sin kropp men den skadar inte att vara lite medveten om just normer och könsstereotyper. Din kommentar är spot on och jag tror att du delar dessa tankar med både mig och väldigt många andra! Kram på dig fina du!

Elin
6 år sedan

Kul att läsa!<3

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Elin
6 år sedan

tack! <3

Anna
Anna
6 år sedan

Hade världens diskussion om just detta med vänner i helgen. Jag tycker att man får göra precis vad man vill bara man är medveten om varför msn gör det. Argument som att man gör det för din egen skull räcker till nästippen typ. Jag känner precis likadant för botox, förstoringar etc. Jag har inga problem med att säga att jag tar bort kroppshår för att passa in, hur sorgligt det än låter.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
6 år sedan

och till syvende och sist får var individ ”dra gränsen” för vad man tycker är ok och inte ok.

Frugan E
6 år sedan

Tycker att alla ska få göra som de vill, men det skadar ju inte att tänka efter om varför man gör det liksom.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Frugan E
6 år sedan

precis, exakt så!

efv
efv
6 år sedan

Du är verkligen en kvinna som tar plats.Fy faaaan…banta

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x