Hur får man relationen att hålla egentligen?

relation att hålla-1
Inte för att jag är någon självutnämnd guru utan blott någon som haft kille en lång tid, vill jag ändå dela med mig av mina tankar på vad som får en relation att hålla. För inte är det alltid lätt genom livets upp- och nedgångar.

1. Bästa vänner
Jag tror att det viktigaste för att relationen ska hålla är att man är bästa vänner. Varandras största fan och hejarklack. Din bästa vän delar du allt med, uppskattar och värdesätter du och för en bästa vän gör man det mesta. Och ens bästa vän gör det tillbaka också.

2. Gemensamma intressen
Jag och David har många skilda intressen, vilket såklart också är viktigt, men vi har några gemensamma. De blir som ett lim i vi:et. För vår del är vi intresserade av kultur och går gärna på utställningar ihop, ser på serier och går mycket på teatern. Vi älskar att åka på små utflykter och uppskattar att testa nya kaféer och restauranger och titta på inredning till vårt hem. Gemensamma intressen blir något man delar som stärker känslan av att man har något speciellt ihop.

3. Gemensamma värderingar
I det grundläggande, the basics, tycker vi likadant. Jag tror det är viktigt, hur ska man annars kunna leva med någon vars världsbild totalt krockar med ens egen? Jag och mina vänner tycker att när man dejtar någon måste få svar på personens värderingar i HFI-frågorna. De homosexuella, i feminismen och om invandrarna. Kassa värderingar där går fetbort.

4. Engagera dig i det trista
Herregud vad jag kan bli trött på kameraprat, tennisprat, att lyssna på Davids alla låtar och vad det nu kan vara som jag inte är intresserad av. Och i ärlighetens namn, hur intresserad är David på att kolla på min sjuttioelvatusen sminkartiklar och youtubevideos? Inte särskilt. Men han gör det ändå. För att det är mitt intresse. Och jag lyssnar på hans låtar och tittar på hans fotbollsmatch för det är hans intresse. Man kan inte vara ego där. Man kan inte vara ignorant för det ens partner är intresserad av. Man behöver heller inte älska det, men man bör take an interest som det så bra heter på engelskan.

5. Öppenhet och kommunikation
No brainer där, men även detta som oftast kan vara svårast. Men man bara måste prata. Prata om allt. Om man håller saker inom sig kommer det till slut bli en kladdig explosion av det hela. Våga prata om det tuffa, våga också förlåta och våga lägg saker bakom er.

6. Kärleksfullhet
I vardagens lunk är det så lätt att man bara kör på. Man är familjen AB och i korta perioder är det både nödvändigt och ett illa måste, men även i Familjen AB kan det finnas kärleksfullhet. Sätta på kaffe åt en sömnig partner, unna en sovmorgon, en godmorgon puss och ett ”jag är så glad att du är min” kommer man långt på.

7. Tillåt din partner att vara den hen är
Ja, alltså inte så lätt som man tro. Stundtals glömmer jag bort mig och försöker återigen ändra på David med tjat och gnat. Så blir jag skamsen när jag ser att han bara accepterar exakt hela mig. Man kan inte plocka godbitarna ur en partner. Antingen accepterar man de dåliga sidorna för att de bra är så himla bra. Eller så tar man sitt pick och pack och drar. Men att stanna kvar och försöka förändra, vara missnöjd och bli besviken för att någon (läs David) för tusende gången glömt göra något som för mig är såååå självklart det är inte schysst. Det är destruktivt, slitsamt och gör ju ens partner osäker.

Vad tycker du är det som limmar ihop en relation år efter år?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Anna - mamma till två prinsessor och en prins
8 år sedan

Vad bra och klok du är!!
Något som faktiskt funkar är de gamla klyschorna ”somna aldrig osams” och ”Always kiss me goodnight”.
Lös problemen innan ni somnar, kyss varandra god natt och håll om varandra en stund.

Frida G Svensson
Frida G Svensson

Tack fina du! och jag håller helt med dig om dins tips! de lever vi också med!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x