Tankar om min bröllopsklänning

Som många av er vet hade jag under en längre tid ätstörningar. Och denna är en av anledningarna till att jag genom åren gått upp i vikt. När man har haft ätstörningar så himla länge som jag hade så försvinner den aldrig, den blir som en del av en. Nästan en del av min personlighet. Och den är med mig varje dag. Men de senaste åren har saker och ting blivit mycket bättre och jag har fått en helt annan inre styrka. Jag har kunnat hålla det i schack på ett bra och icke-destruktivt sätt. Men så blev det dags för bröllop.

Jag har under en tid dragit mig för att köpa en bröllopsklänning. Jag visste precis vilken klänning jag ville ha, men den gjordes inte i min storlek. Så jag bestämde mig för att få ett hälsosamt sätt förändra min livsstil. Det var det jag intalade mig själv. Men kärnan i det hela handlade dessvärre bara om en enda sak, att gå ner i vikt. Och då funkar verkligen ingenting för mig. Och jag vet ju det här. Jag vet ju att jag inte kan banta. Att så fort jag börjar tänka på mat som tillåten eller otillåten så växer ätstörningsmonstret i mig. Jag insåg att jag skulle inte kunna gå ner tillräckligt för att ha ”den klänningen”. Jag försökte göra det jag alltid säger till er att ni ska göra. Acceptera den du är. Idka självkärlek oavsett hur du ser ut.

Så jag köpte en plus size klänning. Och jag skämdes. Jag har varit arg på mig själv för hur jag ser ut. Stressad över att om jag ser ut såhär nu, hur kommer jag inte se ut efter nästa graviditet. Mitt vanliga sprudlande jag har varit som bortblåst, allt för något så simpelt som storleken på en klänning.

Så kom då klänningen. Jag ville inte ens testa den. Den skulle säkert inte ens passa. Jag skulle se förfärligt ut. En vit fluffig klänning på en vit fluffig kropp. Igår tog jag mod till mig och bad David hjälpa mig knäppa klänningen.

Jag var SÅ fin!

Jag grät och David grät. Jag kommer inte få gifta mig i min drömklänning. Men det kanske jag ändå inte hade kunnat om jag var en annan person. Kanske jag storleksmässigt hade kommit i den men inte plånboksmässigt. Om jag var en annan person kanske jag inte hade blivit gift alls.

Min klänning passar. Den är skön mot min kropp. Och nu ska jag ta till alla knep jag har för att mota in mitt ätstörningsmonster in i en liten beskedlig hörna där den inte gör mig något ont.

Jag vet inte riktigt vad jag vill ha sagt med detta mer än att även jag har dåliga dagar. Även jag brottas med mina monster Och att alla de ”råd” jag ger här i bloggen måste jag själv ta till för att må bra. Det här visar även att man inte måste banta inför ett bröllop utan att det finns en poäng i att acceptera hur man ser ut prick just nu. Och anpassa sig efter det. Att lyfta blicken och inse att ett bröllop inte handlar om en klänning, det handlar om starten på ett äktenskap och ett firande av kärleken.

Och slutligen, jag (och kanske även du) måste sluta lura oss själva. Bantning funkar aldrig! Livsstilsförändring däremot, den funkar. Den funkar på så sätt att du ger din kropp mycket och stärkande mat och rör på din kropp för att stärka den. Men en livsstilsförändring kanske inte påverkar hur din kropp ser ut på utsidan, men den påverkar på insidan. Och framförallt tar den tid. Jag lurade mig själv denna gången. Mitt försök till livsstilsförändring handlade innerst inne om viktnedgång och mitt ätstörningsmonster snappade upp det DIREKT. Jag gjorde mig själv illa denna gång genom att inte vara ärlig mot mig själv. Jag trodde i min enfald att jag skulle kunna lura mig själv. Men icke. Men nu är jag ärlig mot mig själv och går stärkt ur detta. Lite tilltufsad efter de senaste veckorna, men också glad i att jag denna gång bröt ett destruktivt tankemönster och inte lät något stå i vägen för mig. För en stor del av en god självkänsla är att följa sina drömmar, och jag vill gifta mig. För några år sedan hade jag nog struntat i bröllopet om jag inte kom i klänningen.

Stärkt, japp, jag går nog lite stärkt ur detta. Och stolt över mina insikter och den styrka som finns i mig.

Tack för att du lyssnade. Hoppas det inte blev för rörigt.

Kram!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

63 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Ulrika
Ulrika
6 år sedan

Så fint och starkt skrivet. Du kommer vara så snygg på ditt bröllop!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ulrika
6 år sedan

tack fina du! Det är självklart läskigt att skriva så öppet men jag tänker att vi tillsammans är starka.

Katarina
Katarina
6 år sedan

Fina Frida❤
Tack för att du delar.
Alla har vi något att brottas med.
Oavsett så vet jag att du kommer se ut som en dröm när du gifter dig❤
Och glöm aldrig bort att det finns ingen som är så bra på att vara du som just DU!!!

Hade jag inte bott så långt bort så hade jag gärna sytt din drömklänning åt dig.
Kram Katarina

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Katarina
6 år sedan

tack för att du läser och tog dig tiden att kommentera. och du har så rätt. Alla bär vi våra issues. Jag är så glad att du finns. <3 Och nu ska jag vara bäst på att vara JAG! =)

Camilla
Camilla
6 år sedan

Wow vilket starkt inlägg. Sitter här med blöta kinder. Du sätter ord på allt jag känner och kämpar med. Precis så…..

Vad härligt att du hittat en klänning som du känner dig fin i. Stort Lycka Till med kommande flytt och bröllop.

VARMA KRAMAR

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Camilla
6 år sedan

Tack för en fin, stärkande och värmande kommentar! Det är både skönt att vi delar detta, men även så sorgligt att kvinnor ska behöva ha det så här. Låt oss tillsammans ta oss ur detta. Och låt oss hålla kontakten här i bloggen! <3 Kram på dig fina du!

Camilla
Camilla
Reply to  Frida G Svensson
6 år sedan

Absolut! Vi kämpar vidare <3
Jag har börjat titta in här dagligen sedan några veckor tillbaka. Härligt att ha hitta en blogg som jag anser har allt. Och spännande att följa flytten och nu snart bröllop. Så än en gång lyckat till med allt. Har själv ingen aktiv blogg längre men om du vill så hittar du mig på min insta @camillakey

KRAM KRAM

Cindy
6 år sedan

Ååh så utrolig bra og fint skrevet! <3 du kommer til å bli så fin!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Cindy
6 år sedan

tack fina du! Dina ord värmer ska du veta.

Anette
Anette
6 år sedan

Det där gjorde lite ont att läsa. Vackra Frida, du strålar oavsett klänning. Och du kommer att vara vackrast i världen på er dag. 💖💖💖💖💖

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anette
6 år sedan

Ja det gör ont för mig med. Jag blir så förbannad att jag är stark, kompetent, mor och partner, jurist, bloggare, politiker och snäll, kul, ambitiös och gud vet vad. Och ändå, så kan det där monstret få mig i sitt grepp.

Ulla Wolter
Ulla Wolter
6 år sedan

Jättebra skrivet, Frida! Och oavsett storleken på din klänning kommer du att vara vacker som en saga när du gifter dig! Det viktigaste är ju kärleken och den kommer att få dig att stråla! Kram!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ulla Wolter
6 år sedan

Tack för dina fina ord Ulla! Du har ju helt rätt. Det är kärleken som man ska fokusera på och inte en lapp i ett plagg. Men det är likväl ett djupare problem för mig än enbart storlek. Det handlar om ett monster som haft mig i sitt grepp sedan jag var 10 år gammal.

Anna
Anna
6 år sedan

Inte alls rörigt bara ett väldigt ärligt och modigt inlägg som är väldigt viktigt för alla att läsa. Ibland känns det som om vi alla är ätstörda på ett eller annat sätt, en del mer, en del mindre. Därför är det viktigt att prata och vara ärliga kring det. Du är fab precis så som du är och framförallt är du en fantastisk förebild för din dotter. Mina barn frågar mig varför jag inte äter socker och det enda jag kan svara är att det inte är bra för mig, min kropp mår skit av det och det är sanningen men jag vet inte hur bra det är för barnen att de inte ser sin mamma äta godis eller kakor…

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
6 år sedan

du är så klok och fin Anna! Jag tror att dina barn inte alls behöver påverkas om du verkligen inte äter det pga hälsa. Men om det är pga viktfrågan så lyser det nog igenom till ens barn. Blä vad svårt och komplext detta är.

Kathrine
Kathrine
6 år sedan

Fina du, tack för att du delar med dig. Ta hand om dig och lyd dina egna kloka råd.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Kathrine
6 år sedan

Tack Kathrine! Det ska jag göra! Stor kram på dig!

Marie
Marie
6 år sedan

Heja dig ❤️ Gillar att du är så klok och ärlig.
Kram

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Marie
6 år sedan

tack Marie för en så fin kommentar! Det betyder mycket för mig! Kram!

Anna
6 år sedan

Åh Frida! Jag har själv länge tänkt dela med mig av mitt inre monster som föddes inom mig i mitt förra förhållande men inte riktigt fått ner det på print. Så det är väldigt uppfriskande att läsa om ditt ätstörningsmonster även om jag verkligen lider med dig. Psykisk hälsa och fysisk hälsa går hand i hand. Och det är det enda vi ska ha i åtanke när det kommer till mat, umgänge, preventivmedel med mera. Det hjälper min motivation också att tänka vad det gör för mig i det långa loppet istället för att jag ska nå en viss storlek i klänning. Jag tränar för att vara stark och orka leka med mitt barn i framtiden, och ibland äter jag massa godis för det är min favvistreat. Du kommer vara mer lycklig på din bröllopsdag när du bara fokar på David och er kärlek än om du blir uppslukad i hur du ser ut. Massa kramar!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anna
6 år sedan

Det är, som jag skrev till en annan person, skönt att vi delar det men samtidigt så otroligt sorgligt att vi båda bär på detta skit. Och jag tänker att man inte ska fokusera på hur kroppen ser ut utan bara att den får näringsrik mat och lagom fysisk rörelse. Och att det räcker gott och väl ”även” om det innebär att man väger 10 kg mer än innan exempelvis ett barn.

Netti Starby
6 år sedan

Vad jobbigt att du känner så och starkt skrivet av dig. Du kommer bli otroligt vacker till bröllopet! <3 Kramis

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Netti Starby
6 år sedan

tack fina fina du! det var läskigt men också skönt att skriva av sig lite.

Irene
6 år sedan

Jag blir så himla glad över att du känner dig så fin i din klänning, trots din ångest innan. Du kommer att stråla på ditt bröllop och vara helt Amazing!

Så starkt att du lyckades bryta det mönstret. Du är helt fantastisk!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Irene
6 år sedan

<3 så mycket kärlek till dig!

Julia Svensson
6 år sedan

Åh vad fint skrivit!!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Julia Svensson
6 år sedan

tack fina du!

Carro
6 år sedan

Åh jag är helt säker på att du kommer vara så vacker i din brudklänning!!! 🙂

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Carro
6 år sedan

<3 <3 <3

Jeanette Karlsson Koplik
6 år sedan

Så fint inlägg 🙂 Och härligt att du hittade en klänning du kände dig fin i. Tycker man ska välja en klänning efter kroppen man har och inte ändra på sin kropp för klänningen, för det är ju precis det det är, en klänning, ett tygstycke borde inte få bestämma över våra kroppar. Men förstår helt och hållet, känslan när man inte ens vill prova för ”det kommer ändå inte bli bra”

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Jeanette Karlsson Koplik
6 år sedan

du har helt rätt! Ibland måste jag bara påminna mig själv om det!

Ditte
6 år sedan

Jag läste och blev tårögd och kan tankemässigt förstå detta med din ätstörning. Jag har en dotter som är 36 år och som i många, många år haft en ätstörning. Hon har periodvis varit sjukskriven och gått i terapi och det har stundtals varit bättre. Att förlika sig med sin kropp har variit svårt för henne och det går upp och ner.
när jag läser om dig, bröllopsklänningen, din omtänksamme bllivande make och att du kände dig så fin i klänningen blev jag lycklig inombords.Önskar dig det bästa och jag är glad att jag tittade in hos dig. Återkommer gärna.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ditte
6 år sedan

Tack för en underbart fin kommentar! Den sparar jag i hjärtat ska du veta! Jag blir alldeles tårögd!

Helena
Helena
6 år sedan

Vilket ärligt, modigt och starkt inlägg! Andra gången (minst) på kort tid som jag läser och (nästan ful)gråter till vad du skriver (gången innan var din underbara text om din familjs sommar och hur du upplevt den genom din dotter. Kan relatera till det så mycket via min 1-åring). Jag kände att ville skicka ett tack för en BRA blogg med djup, estetik, feministiskt fokus och systerskap samt humor, ett långfinger till allas våra monster & demoner och en varm kram till dig! Ser fram mot att läsa mer!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Helena
6 år sedan

Tack Helena för en så himla fin kommentar! Jag har haft en svacka på sistone och din kommentar VERKLIGEN lyfter mig ska du veta! Jag uppskattar dig så!

Frugan E
6 år sedan

Fint skrivet, känner igen mig till hundra..

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Frugan E
6 år sedan

tack! och även om det är skönt att vi delar deta så är det förjävligt att vi ens ska behöva känna så.

Paula
Paula
6 år sedan

Fint, starkt och ärligt! Och du är en dröm i klänningen❤️

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Paula
6 år sedan

tack finaste syster!

Em
Em
6 år sedan

Blir så arg över de normer och strukturer som gör att du – en uppenbart fantastisk och vacker människa – ska behöva känna såhär. Kopplingen för oss kvinnor mellan vackert=smalt är så stark att det är läskigt. Nu är det vi som tillsammans hjälper våra barn att bryta det här mönstret! Lycka, hälsa och välmående i all ära men vi är inte vår vikt och ska aldrig bedöma/döma oss själva där efter.
Ditt bröllop kommer bli drömmigt deluxe och du kommer stråla🌟🌟🌟

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Em
6 år sedan

buhuuuu nu gråter jag! GUD vad du är fin! Fatta vad din kommentar får mig att må bra. Den får mig att känna mig oövervinnlig! <3 Massa kärlek till dig!

Mathilda
Mathilda
6 år sedan

Way to go Frida! Som du hjälper med inlägg som detta. Ledsamt att höra att du har haft det jobbigt men så vackert att ni tillsammans kunde gråta över dig i din fina brudklänning! Så spännande, hoppas vi som följer med här får se! Kramar!!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Mathilda
6 år sedan

tack för din stöttan och pepp. Och KLART ni som läser ska få varenda detalj av bröllopet! <3

Mia Ydholm
Mia Ydholm
6 år sedan

Du är HELT fantastisk, och fantastiskt fin Frida! Tack för kloka ord! Kram

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Mia Ydholm
6 år sedan

tack Mia! Jag uppskattar så att du tog dig tiden. Du är också en alldeles underbar människa.

Fru Sederblad
6 år sedan

Men åh, du är så stark Frida och perfekt precis som du är och du kommer vara smashing i klänningen 💗

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Fru Sederblad
6 år sedan

tack min fina Gela! <3

Sara
Sara
6 år sedan

Så himla bra att du delar med dig. Allt är inte alltid guld och gröna skogar. Alla har sina inre monster som stör en på ett eller annat sätt. Mitt monster gör mig rädd och orolig för allt. Man får bara lära sig leva med det, även om det inte alltid är så himla lätt! Så förstår dig verkligen.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sara
6 år sedan

men du är också modig som vågar erkänna för dig själv och andra vad dina monster är! <3

Finurliga fröken
6 år sedan

Usch jag gråter när jag läser det du skrivit. Dels för att jag blir så ledsen för att vackra du tänker så om dig själv. Men också för att jag också haft en ätstörning och varje dag kämpar mot monstret. Jag väger nu 30 kg mer än jag gjorde när jag var som sjukast. Jag trivs inte alls. Men jag vet också att om jag börjar banta eller tänka på att äta mer hälsosamt med vad som är bra och dålig mat går det fort utför. Jag väger hellre för mycket än att hamna i det helvetet igen. Kram

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Finurliga fröken
6 år sedan

Jag tänker exakt som du! Jag vet liksom inte hur jag ska gå ner i vikt utan att det där monstret väcks till liv direkt!

Linda
6 år sedan

Frida du är så fin precis som du är och du kommer säkerligen vara helt underbart vacker på ditt bröllop.
Kram Linda

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Linda
6 år sedan

tack fina du!

Angelica
Angelica
6 år sedan

Åh Frida! Jag som tycker du är sååå vacker precis som du är. Det värsta är att monstret finns där oavsett vad andra tycker eller hur förnuftig man är… hm, jag tycker alltid du har skitcoola outfits som passar din figur på pricken, hade du verkligen velat Se annorlunda ut? jag tänker att ibland tror man sig vilja vara annorlunda men när d kommer t kritan så vill man inte det ändå… jag bara längtar tills man får se dig i klänningen! Kram

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Angelica
6 år sedan

Tack ANgelica för en fin kommentar! Jag hade inte direkt velat se annorlunda ut, men det stressar mig att jag är i dålig fysik. Jag vill vara stark och rörlig, komma i mina gamla kläder och så. Ingen större förändring, men jag vill väldigt gärna vara hälsosam.

Lena
Lena
6 år sedan

Inte läst din blogg så länge men allt jag läst hittills har verklige varit läsvärt. När du nu sätter ord på dina känslor blir man så berörd. Är själv något överviktig men har sporrats av din blogg, tycker du är så vacker oavsett storlek. Ni kommer att få ett fantastiskt bröllop och du kommer att lysa av all kärlek.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Lena
6 år sedan

Tack för en underbart fin kommentar!Jag uppskattar så din kommentar och det gör mig väldigt glad att jag bidragit till att du känner större självacceptans. Det känns väldigt väldigt fint ska du veta.

Sanna
6 år sedan

Fantastiskt inlägg Frida. Du är en sann förebild. Och att du innan ditt bröllop inser vad det handlar om är få förunnat. Det är så lätt att bli uppslukad av att det ska vara perfekt. Jag kände precis som du att jag inte skulle passa i den klänning jag drömde om. Men wow vad fin jag kände mig till slut ändå! Och du kommer stråla, du kommer vara vackrast, jag är övertygad om det. Det är er dag. Inget kan ta det ifrån er. Ingen klänning, inget dåligt väder, inga raserade tidsplaner. Det är er dag. Fina, ser så mycket fram emot att följa resten av er resa mot bröllopet. Och därefter också så klart.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Sanna
6 år sedan

Sanna! Du är underbar! Tack tack tack för en så fin och peppig kommentar!

madelein
6 år sedan

Du är fantastisk!!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  madelein
6 år sedan

tack fina fina du!

Jenny / Bitar av Berlin
6 år sedan

Vilket bra, viktigt och modigt inlägg! Vi som läser din blogg har ju sett glimtar här och var om din träning, så jag tycker det är jättebra att du är ärlig och visar baksidan av myntet också, liksom faran i att glömma bort sitt eget mående i jakten på ”det perfekta jaget”.

Men… Nu är jag i alla fall jättenyfiken på att se vilken bröllopsklänning det blev i slutändan!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Jenny / Bitar av Berlin
6 år sedan

efter bröllopet kommer klänningen visas upp i sin helhet! =) Och tack för en fin och stöttande kommentar!

63
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x