Temavecka: vad kan du göra om du lever i en farlig relation

Om du lever i en farlig relation, där du blir slagen eller hotad bör du givetvis lämna. Men jag förstår att det inte är enkelt och ibland kan kännas omöjligt.

Polisanmäl och uppsök läkarvård
Det är viktigt, mycket viktigt, att du polisanmäler en eller flera händelser din partner fått dig att utstå. Sannolikheten att hen kan fällas för någon av brotten blir därmed större. Om du behövt uppsöka läkarvård är det viktigt att du berättar för polisen att du gjort detta, så att polisen kan få ut dina journaler. Sjukhusjournalen kan vara ett bevis för att du blev slagen. Om du inte vill eller bara inte uppsökte läkarvård kan du alltid på egen hand fotografera dina skador så att det finns som bevis för ett senare tillfälle. Men det är såklart allra bäst om du fått en grundlig undersökning av professionell personal. Om du berättar om våldet för någon är det viktigt att du berättar det för polisen så att personen kan förhöras som vittne.

Spara allt
Om du får hotfulla mail, meddelanden på din telefonsvarare, sms eller brev är det viktigt att du sparar allt, för detta kan senare användas som bevis mot din partner. Skulle din partner förfölja dig eller höra av sig mycket kan du alltid blocks denne från din Facebook och andra sociala medier samt självklart byta telefonnummer som du bör hålla hemlig och enbart ge ut till de allra närmaste. Det är även en bra idé att föra dagbok för att på så sätt minnas allt. Blir du regelbundet kränkt kan det vara svårt att minnas allt, samt att alla minnen kan flyta ihop och du blir osäker på vad som hände och när. Om du blivit misshandlad eller våldtagen är det viktigt att du inte tvättar din kläder, då blod och sperma kan tvättas bort och inte längre är användbart. Om du precis blivit våldtagen bör du, om du orkar, uppsöka läkarvård innan du duschar så att eventuella DNA-spår i form av sperma eller hudavlagringar kan säkras.

Din säkerhet
Du kanske oroar dig för din säkerhet om du lämnar din partner. Då kan polisen undersöka om du behöver skydd och det finns möjlighet för dig att få ett larm som du bär med dig hela tiden. Om du har en hotbild riktad mot dig kan en kvinnojour hjälpa dig och placera dig på ett skyddat boende. Antingen där du bor, men kanske hellre i en annan stad. Du kan ansöka hos Skatteverket om en sekretessmarkering så att du får skyddade personuppgifter. Det gör att det inte går att slå på ditt personnummer och hitta dig.

Förbered att lämna
Det kanske krävs förberedelser för dig att lämna din partner och då finns det olika saker du kan göra. Du kan i förväg ordna ett boende. Kanske du kan åka hem till familj, släkt eller någon vän. Du kanske behöver pengar för att lämna och då kan det vara bra att försöka stoppa undan lite på ett säkert ställe. Att ha en ”flyktväska” packad är också en god idé. I den bör du ha ditt pass, lite pengar, ombyte, toalettartiklar, en lista med namn och telefonnummer och om du har barn behöver du ha blöjor, ombyte och lite mat nerpackat. Om du kommer från ett annat land är det dock viktigt att du inte tar barnen och lämnar landet. Har ni gemensam vårdnad om barnen kan det ses som att du kidnappar barnen utomlands. Det är bättre att du tar barnen och får hjälp av en kvinnojour till annat boende. Om du flyr med barnen är det också MYCKET viktigt att du direkt polisanmäler, annars kan det ses som att du olovligen fört bort barnen. Men om du polisanmäler och i samband med det flyr med barnen så gör du rätt. Det är din plikt som förälder att skydda dina barn från hot och våld.

Om du lever i en destruktiv relation finns det hjälp att få.
– Du kan ringa polisen på 114 14 och om du befinner dig i nöd ringer du 112.
– Om du behöver råd och stöd kan du ringa kvinnofridslinjen på 020 – 50 50 50.
Detta är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du ringer oss gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.
– På Unizon och Roks hittar du din lokala kvinnojour som du kan ringa för hjälp. De kan även erbjuda dig skyddat boende om du måste lämna hemmet.
– På advokatsamfundets hemsida hittar du lokala advokatbyråer som kan hjälpa dig.
– Du kan även kontakta byrån jag arbetar på. Vi erbjuder gratis juridisk rådgivning på telefon och om du ringer råder full tystnadsplikt och sekretess. Du hittar oss på Frisells advokatbyrå och vårt nummer är 046 – 15 74 10.

Del 1 i min temavecka, ”hur vet du om du lever i en destruktiv relation”, hittar du här.
Del 2 i min temavecka, ”varför lämnar hon inte”, hittar du här.
Del 3 i min temavecka: ”vad kan du göra om någon i din närhet är utsatt”, hittar du här.
Del 4 i min temvecka, ”olika typer av misshandel”, hittar du här.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x