Jag ska alldeles strax berätta om det lavendelsocker och myntasocker som jag och Estrid gjorde häromdagen. Men först måste jag berätta om gårdagens middag och lite om vår trädgård. Jag älskar tanken på att ha trädgård och odla den egna maten. Å andra sidan gjorde vi det väldigt småskaligt detta första år. Det ska finnas tid att ta hand om allt också. När vi kunde göra mat på det vi odlat själv kändes det hela magiskt. Min inre Mandelmann kommer fram då! Igår lagade David lyxmiddag med oxfilé i sous vide, potatisgratäng, sallad och rödvinssås. Det var hands down det godaste kött jag någonsin ätit. Det kändes helt otroligt speciellt att köttet kryddades med vår egenodlade och sedan torkade rosmarin. MAGISKT!
Det är samma känsla som med lavendelsocker och myntasocker. Från vår trädgård kunde vi, precis nu innan sommaren blev höst, plocka in lavendel och mynta och tillsammans med Estrid gjorde jag socker. Det känns så speciellt att ha mat hemma som man vet kommer från ens egna odling. Det känns som om råvarorna blivit älskade. Att göra sådant här socker är superenkelt och en toppengrej att göra med barn. Estrid fick mäta upp socker, plocka myntablad och plocka av lavendelblommorna från stjälken. Vi gjorde två olika bunkar, en för varje kryddning. Sedan mixade jag det i en matberedare så att kryddorna blev finfördelade och därefter fick det ligga och torka på en plåt i några dagar. Nu kan jag söta mitt Earl grey-te med en sked aromatiskt lavendelsocker. Så drömmigt!
Jag har också kunnat bära in vad som nog får bli trädgårdens sista bukettskörd. Men visst är den vacker! Rosor, lavendel, fjärilsbuske och lite annat jag hittade i trädgården men har noll koll på vad det är. =)
Nästa år ska jag plantera mängder av dahlior, rosenbuskar och massa snittblommor. Jag längtar efter att i höst rita upp rabatter, planera inköp med vad som ska införskaffas, när det ska införskaffas och hur det kommer att se ut. Så roligt det ska bli!