Förortens grupp 8 är en bok om 2000-talets kvinnokamp och självklart var jag tvungen att läsa den. Lägg sen till att både min förebild Nyamko Sabuni och min vän och mentor Gulan Avci är med. Boken handlar om åtta olika kvinnor, från olika partier, från olika platser och med olika bakgrund, men alla har de en sak gemensamt. De sökte det svenska systerskapet när de kom till Sverige, men de fann bortvända ryggar. Varför? Jo, för i Sverige pratar man inte om hederskultur.
Åtta kvinnor som kämpar för att även invandrarflickor ska få sin frihet. Åtta kvinnor som har vågat ta bladet från munnen och berätta om slöjtvång, moralpoliser, könsstympning, barnäktenskap och hederskultur. Det kvinnorna har gemensamt är att de alla lämnat ett kvinnoförtryckande land för att sedan hamna i Sverige. Landet de trodde stod för frihet. Men den friheten gäller bara svenska flickor. I förorten får odemokratiska och kvinnoförtryckande regler råda.
Flera av kvinnorna har fått dödshot för att de pratat ut om hederskulturen. En del av dem lever med skyddade personuppgifter. De har vågat prata om en islamism som breder ut sig i förorten, som är radikal och extremt förtryckande mot kvinnor. Den här boken är väldigt modig. Precis så som kvinnorna som intervjuas. De är riktigt modiga och med väldigt mycket civilkurage.
Det borde vara obligatorisk att varje människa läser den här boken så att vi på allvar kan få bukt med den hederskultur som breder ut sig i Sverige. Du hittar boken här och jag rekommenderar varmt att du läser den. Du kommer bli så inspirerad av de här kvinnorna. Deras mod smittar av sig. Riktigt mycket girlpower i dessa kvinnor.