Fredagskrönika: Ord är farliga!

Jag har alldeles nyligen tackat ja till att bli fredagskrönikör hos Folkpartiet. I fredags kikade jag igång med en krönika om att vi måste tänka på vilka ord vi använder då tonläget och debattklimatet, kring flyktingsituationen, helt börjar balla ur. Panik verkar råda i alla partier och inte konstigt att folk blir rädda. Läs krönikan här eller här nere.

Att den rådande flyktingsituationen just nu är pressande och intensivkan nog alla hålla med om. Många människor söker sig på flykt om i världen och flera av dem kommer till vårt land, och inte minst till vår stad Malmö. Situationen måste hanteras och diskuteras och ansvar måste tas.

Det som dock skrämmer mig är det rådande tonläget och debattklimatet som just nu utspelar sig. Media beskriver situationen inte längre som flyktingsituationen, inte heller som flyktingkrisen, utan numera används ordet flyktingkatastrofen. Politiker uttalar sig mycket starkt och i det närmsta hätskt och det verkar råda panik i samtliga partier. Det är inte svårt att förstå att medborgarna blir rädda och oroliga. ”Bostäderna är slut”, ”Sverige spricker i sömmarna”, ”pengarna tar slut” och ”massorna kommer fortsätta komma till Sverige” är exempel på hur situationen beskrivits på sistone. Det låter i närmsta apokalyptiskt och som att vi står på randen för total undergång. 

Tonläget är upptrissat å det grövsta. Ord är inte bara ord. Ord är farliga och leder till känslor som i sin tur leder till rädsla. Rädda människor är farliga människor och ett tu tre brinner våra asylboenden. Är det då medias eller politikernas fel att det brinner? Självklart inte, men ordval och tonläge spelar kanske en större roll än vad aktörerna tror. 

Tonläget har även bidragit till en oerhörd polarisering. Helt plötsligt har debatten börjat handla om vi och dem, för eller emot asyl, öppna eller stängda gränser och det finns snart inte längre rum för en nyanserad debatt. Jag önskar att samtliga inblandade tog tre djupa andetag och för att citera författaren Theodor Kallifatides, jag förstår inte riktigt hur den flyktingtragedi vi bevittnar debatteras som ett större problem för oss än för alla som genomlever den.

Frida Svensson

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Petra
8 år sedan

Bra skrivet, ord är så lätta att tolka lite som man vill och skapa rädsla hos folk är aldrig en bra början. kram denna regniga.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Petra
8 år sedan

tack! det är så lätt att slänga ur sig saker som sedan tolkas helt annorlunda hos motparten. kram på dig

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x