Temavecka: Hur vet du om du lever i en destruktiv relation

Du lever i en relation, men hur vet du om den är sund och inte destruktiv? Det finns självklart ingen exakt mall för hur en relation ska vara, men lever man i destruktiv relation brukar man veta det. Det är något som skaver. En destruktiv relation innehåller alltifrån kontroll, hot, våld, övergrepp. Ibland bara någon del, ibland allihop. Vissa får skador och blåmärken från den person man lever med, men en destruktiv relation kan även lämna enbart psykiska ärr. Att ofta få höra negativa ord om sitt yttre, sin person och sitt värde bryter även det ner en person, så som hot och våld också gör. En destruktiv relation smyger sig ofta på. Det börjar med vad man inledningsvis tycker är en omtänksam och uppmärksam partner, men successivt ökar kontrollen. Det blir en process där man sakteligen vänjer sig vid sin partners agerande, detta är vad som ofta kallas normaliseringsprocessen. Man vänjer sig vid sin partners nycker. Livsfarligt med andra ord. För ju längre tiden går desto svårare är det att lämna.

Våld, hot och sexuellt tvång
Om din partner hotar ditt liv eller säger att hen ska skada dig, hotar dina käras liv eller hotar att utsätta dig för en skandal är det aldrig ok. Hot kan exempelvis bestå av att din partner kontrollerar dig med ilska och aggressiva utbrott och på så sätt skrämmer dig till lydnad. Kanske din partner hotar att lämna dig om du inte gör som hen vill. Detta är inte hot enligt lagens mening om olaga hot, men det är ett annat typ av hot som är menat att göra dig osäker. Likaså är det aldrig tillåtet med våld. Det våldet kan bestå av allt från strypgrepp, sparkar, slag, örfilar, knuffar, dra i håret, nyp i huden och puttar. Våldet kanske också bestå av att tillhyggen används och det kan vara alltifrån vapen, knivar, hushållsredskap, skor, träningsredskap, skärp och egentligen vad som helst. Ett sexuellt tvång består av att du utsätts för en sexuell handling mot din vilja. Det kan vara alltifrån att din partner tvingar dig till olika typer av samlag, att din partner gör sexuella handlingar med dig när du sover eller är för full, det kan handla om att din sexuella integritet inte respekteras och din partner tar på dig fast du inte vill, tjatar på dig för att få sex eller utpressar dig för att få sex.

Verbala kränkningar
Så som våld, hot och sexuellt tvång är kränkningar finns det även verbala kränkningar. Din partner kallar dig ofta för nedsättande ord som är menade att såra dig och skada din självkänsla. Det är inte ok att bli kallad för ord som till exempel ful, äcklig, hora, idiot och så vidare. Lever du i en destruktiv relation kan du känna att du inte vågar säga vad du tycker av rädsla för konsekvenserna. Kanske känner du dig osäker på att vistas bland vänner och familj av rädsla för att din partner ska kalla dig för nedsättande ord och på sätt skämma ut dig. Det kan vara så att din partner tvingar dig att be om ursäkt fast att du inte har felat.

Svartsjuka & kontroll
Min åsikt är att allt partnervåld, oavsett uttryck, handlar om kontroll. Din partner vill kontrollera dig och det kan hen göra på en mängd olika sätt. Hen kan kontrollera dig genom att du är rädd, att du blir bestraffad, att du får skäll och så vidare. En del i kontrollen är svartsjuka. Det är inte okej om ens partner vill kolla ens mobil, sms, mail eller få veta vem du pratade med och vad ni sa. Ej heller är det ok om din partner ringer dig massvis med gånger varje tillfälle du är utanför hemmet. Det kan till exempel vara så att din partner alltid vill hämta och lämna dig. Det kan ju förvisso enbart vara snällt, men om hen gör det för att hålla koll på var du är, med vem du är och vilka tider du gör något, då är det svartsjuka och kontroll. Kanske din partner vill veta allt om tidigare relationer och sexuella partners eller får dig att sluta umgås med vänner av det andra könet (om ni är heterosexuella) och av samma kön (om ni är homosexuella).

Din partner bestämmer mycket i ditt liv
Du har rätt att själv välja vilka du vill umgås med, vad du vill jobba med och hur du vill vara klädd. Ett tecken på en kontrollerande partner kan vara att hen har åsikter om hur du klär dig. Då oftast, men inte alltid, förknippat med att du klär dig för utmanande. Kanske anklagar din partner dig då för att vilja få uppmärksamhet av en annan man eller kvinna. Detta är en del i svartsjuka och kontrollen. På sikt kanske du känner att din partner fått dig att tappa bort dig själv och du har sakteligen ändrat sättet du klär dig, din personlighet och vilka du umgås med. Kanske du helt slutat med dina fritidsintressen och börjat isolera dig.

Har människor i din närhet uttryckt oro
Det kan vara en varningssignal om människor i din närhet har uttryckt oro över din relation. Kanske familj, vänner eller kollegor frågar hur du egentligen har det hemma.

Detta är på inget sätt en uttömmande lista på vad som krävs för att man ska leva i en destruktiv relation, detta är bara exempel för att illustrera vad det kan innehålla. Egentligen kan man säga att en relation är destruktiv så fort den förminskar dig och försvagar dig. Du måste inte bli slagen eller hotad för att vara i en relation som är dålig för dig. Du kan läsa mer om varningssignaler på Roks (riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) hemsida. 

Om du lever i en destruktiv relation finns det hjälp att få.
– Du kan ringa polisen på 114 14 och om du befinner dig i nöd ringer du 112.
– Om du behöver råd och stöd kan du ringa kvinnofridslinjen på 020 – 50 50 50.
Detta är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss. Vi har öppet dygnet runt och du ringer oss gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.
– På Unizon och Roks hittar du din lokala kvinnojour som du kan ringa för hjälp. De kan även erbjuda dig skyddat boende om du måste lämna hemmet.
– På advokatsamfundets hemsida hittar du lokala advokatbyråer som kan hjälpa dig.
– Du kan även kontakta byrån jag arbetar på. Vi erbjuder gratis juridisk rådgivning på telefon och om du ringer råder full tystnadsplikt och sekretess. Du hittar oss på Frisells advokatbyrå och vårt nummer är 046 – 15 74 10.

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x