Om vänner och vänskap

ysb-10

Det är ofta jag reflekterar över att folk verkligen umgås med dåliga vänner. Alltså, inte på grund av att jag har en åsikt om vad för typ av personer det är, men på grund av hur de beter sig och får sin vän att må. Det är ofta jag hör hur folk berättar att deras vänskapskrets inte kommer på utsatt tid, snackar skit, tackar ja till ett event för att sedan tacka nej, möjligen för att något roligare kom i vägen. Jag har själv haft min beskärda del av dåliga vänner och därför tänkte jag sammanställa en lista på vad jag numera tycker är absoluta no-no när det kommer till vänskap.

1) Vännen som väntar med att tacka ja till sista sekund.
Varför gör man så? Av erfarenhet gör folk det för att se om något roligare kommer hända vid samma tillfälle. Det känns inte bra, för det handlar ju om att man inte blir prioriterad och att ens vän hellre går på något roligare. Man förtjänar en vän som vill vara med en, inte bara för att inget roligare händer samma helg.

2) Vännen som stjäl energi
När jag mådde som sämst på grund av min förlossningsdepression var mina vänner livräddare av den enkla anledning att de gav mig energi. De tog inte. Energitjuvar ska man hålla långt ifrån sig, för i dagens värld behöver man all sin energi för att stå pall alla måsten.  En människa kan stjäla energi på en mängd olika sätt, genom att alltid vara extremt negativ och genom att alltid beklaga sig. Det finns de som alltid pratar om sig själv och om de ställer en fråga lyssnar de ändå inte på ens svar. Sen har vi motsatsen, den som ställer extremt många frågor men som inte ger något tillbaka. Då känner man att man har sagt för mycket och kan känna sig lite utnyttjad.

3) Vänner unnar varandra en dålig dag
Med tanke på punkten ovan är det lika viktigt att unna sina vänner en dålig dag eller kanske period. Livet är upp och ner och det reflekteras i ens vänner. Dina vänner måste klara av att du en tid är nedstämd, drar dig undan eller tackar nej till sådant du tidigare tackat ja till.

4) Vänner förlåter varandra
Människor är inte fel, men ibland gör vi fel och då är det viktigt att förlåta varandra. En vän som håller kvar vid ett tidigare tjafs allt för länge placerar en nästan som i en gisslansituation. Det är jobbigt att alltid gå runt med dåligt samvete och känna att man står i skuld till en vän. Har du felat ska du självklart be ärligt om ursäkt och din vän ska förlåta och  inte vara långsikt. Har din vän felat dig ska din vän be om ursäkt och du ska då förlåta. Kan du inte förlåta är det bättre att gå vidare än att stanna kvar i en relation präglad av långsinthet och bitterhet.

5) Vänner gör det de säger att de ska göra
En vän doesn’t leave you hanging. Istället kommer en vän när den ska. Du ska inte behöva jaga och fråga om personen kommer eller om personen kommer OSA. Du ska inte behöva oroa dig om personen kommer svara på ditt mess eller ringa tillbaka. Självklart kan vi alla glömma att svara, OSA eller ringa tillbaka men det finns alltid de personer som alltid glömmer. Jag tycker man är värd den respekten att en person faktiskt värdesätter en och inte ignorerar en. Sådana människor fimpar iallafall jag. Jag ska inte behöva oroa mig om jag ska fixa middag till 4 eller 7 personer.

6) Vänner ska få dig att känna dig bättre, inte sämre
En riktigt vän ska göra dig stark, stor och självsäker. Vänner som snackar skit, kommenterar utseende eller på andra sätt gör dig osäker är ingen vän. Riktiga vänner älskar och uppmuntrar varandra. Höjer varandra, istället för att trycka ner. En riktigt vän ska få en att känna sig välkommen, inte att man är i vägen. Även om man inte delar alla intressen med sina vänner ska du inte någonsin känna att du förlöjligas eller förminskas, för du är faktiskt viktig. ysb-18 ysb-36

Hur tycker du en vän ska göra, eller snarare, inte göra?

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x