Mina favoritradioprogram

Mängden radio jag har lyssnat på genom alla dessa otaliga barnvagnspromenader måste uppgå till hundratals timmar. Och då räknas inte ens alla timmar här hemma in. Jag älskar helt enkelt radio. Jag har det från min farmor, att jag alltid har på tv eller radio. Som sällskap. Jag tittar inte alltid på tv:n eller lyssnar på radion men det står alltid på. Mina bästa radioprogram är en brokig skara men de har alla gemensamt att de berikar mig. Gör mig mer lärd och så är många av dem inriktade på samhälleliga frågor, politik och dagsaktuella händelser. Låt mig presentera, utan någon särskild ordning.

Allvarligt talat i P1
Lena Andersson och Horace Engdahl svarar på lyssnarnas frågor. De svarar på alla möjliga frågor och det är ofta väldigt filosofiskt och spännande att lyssna på. Jag älskade avsnittet om hur mycket ska man sträva efter att vara tillfreds i livet.

Ekots lördagsintervju
Samhällsorienterat och mycket intressant, framförallt för er som är intresserade av politk. I intervjun intervjuas olika politiker om aktuella händelser. Mycket spännande och en chans att höra en politiker få prata till punkt.

Katarina Hahr möter
Katarina Hahr är en jätteduktig journalist som intervjuar olika personer, på olika teman. Det är ett underbart program. Hon har världens mest behagliga röst att lyssna på och alla program blir så innerliga och personliga. Jag älskade intervjun med Jan Guillou, i ett samtal om självförtroende, samtalet med Rikard Wolff och det med Amelia Adamo.

Lundströms bokradio
Detta är ett litterärt veckomagasin med Marie Lundström och jag älskar det. I detta program pratas det om nya böcker, författare intervjuas och dikter läses upp. Jag skriver upp varenda bok som hon tipsar om och om man (som jag i hemlighet) när en författardröm blir man bara hur himla inspirerad som helst. Jag vill rekommendera allt, men om jag ska välja tre blir det programmet om årets nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj, har Jan Guillou skrivit en feministiskt roman och Ester Nilsson är tillbaka.

Bokcirkeln
Lundströms bokradio startade en bokcirkel som blev så himla populär så det blev ett nytt separat program. I ett antal avsnitt läses en speciell bok, tillsammans med kända författare och personer och sen analyseras boken i de här programmen. Jag gillar att läsa boken parallellt med att jag lyssnar på avsnitten. Men man kan ju såklart bara lyssna och lära sig mer om en bok, fast man inte läst den. Jag är väldigt sugen på att som nästa program (och bok att läsa) lyssna på avsnitten om Sylvia Plaths glaskupan, Gösta Berlings saga och Murakami.

Oförnuft och känsla
Jag ÄLSKAR Helena von Zweigbergk och hon har den ljuvligaste radioröst. Detta program (som jag tror inte sänds mer men gå för tusan tillbaka i arkivet) går igenom olika teman, känslor och mänskliga fenomen. Jag vill varmt rekommendera programmen magkänslan, ensamhet och självkänsla.

P3 dokumentär
Jag är typ beroende av det här programmet, om som brottmålsjurist är jag särskilt förtjust i avsnitt om olika kända brott och mord osv i Sverige. Vissa har jag lyssnat på om och om igen. Mina absoluta avvisar (men inget för den svagsinte) är avsnitten om Mordet på Therese Johansson Rojo. Ett fruktansvärt mord som skedde i Stockholm alldeles i närheten av den förort vi bodde i. Grannflickan kände de iblandade och det var en gruvlig historia där en tonåring hetsade sin kille till att slå ihjäl Therese. Alexandramannen är programmet som handlar om den man som var den första att fällas för grooming på nätet. Åklagaren som fällde honom och höll i hela utredningen är en bekant och kollega till mig som jag beundrar mycket. Ulrika Rogland heter hon. Slutligen har jag lyssnat om och om igen på programmet om Södermannen. En man som tog sig in till studenter som sov med fönstret öppet och så våldtog han dem. En historia som fått mig att aldrig mer våga sova med fönstret öppet.

Stil i P1
För den modeintresserade är det här ett fantatiskt spännande och allmänbildande program. Jag har precis börjat lyssna och fastnat som en fura. Jag älskar det! Det får mig att vilja skapa den ultimata basgarderoben, köpa dyra handväskor och bygga en walk in closet mer än någonsin tidigare! Jag har inte kommit så långt ännu men programmet om Helena Rubenstein var AMAZING!

Studio ett
Sist men inte minst har vi studio ett. Ett program jag lyssnar på varje varje dag! Jag brukar lyssna ikapp när jag duschar och lagar middag. Ett samhällsorienterat program som fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen. Perfekt för oss föräldralediga vars värld kanske blivit lite mindre sen vi började gå hemma och inte längre är på jobbet. Med detta program håller jag mig on my toes som man säger och kan hänga med i vad som händer ute i världen och här i Sverige. Och självklart innehåller det mycket mycket politik, som jag ju aldrig tröttnar på. Mycket spännande att höra intervjuer med politiker, höra analyser av experter och få fördjupad kunskap genom utrikeskorrarnas superba program!

Detta var mina tips! Enjoy!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Anette
Anette
8 år sedan

På P1 Dokumentär finns ”Den sista resan” Två delar om aktiv dödshjälp. Tankeväckande och inte så läbbigt som det låter.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Anette
8 år sedan

Jag tror jag hört den. Väldigt sorglig men också mycket intressant! dödshjälp, jag har liksom inte riktigt bestämt mig hur mina tankar går där. Kram på dig

Caroline
Caroline
8 år sedan

Jag älskar radio och har det alltid på när jag e hemma.
Jag tycker också om P3 dokumentär. När jag var liten och bodde i Bjuv var det en kille som blev mördad på en skolgård. Det finns också på P3 dokumentär. Jag mår fortfarande dåligt när jag tänker på det så jag kan inte lyssna på den. Skolgårdsmordet i Bjuv heter den.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Caroline
8 år sedan

jag har hört den. usch en sorglig historia! och obehaglig!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x