Fredagskrönika: Efter 15:56 jobbar du gratis

I min bransch, juridiken, är det flest tjejer som kommer in på programmet. Vi är också den grupp som får bäst betyg, men ute på arbetsmarknaden är det killarna som får de bästa jobben. Det är killarna som klättrar snabbare och som de satsas på eftersom tjejerna ändå ska skaffa barn. Vissa byråer är bra på genustänk, men andra katastrofala. För det är såhär, efter klockan 15:56 jobbar du, om du är tjej, gratis. Kvinnors lön, för med män likvärdigt arbete, är lägre än männens och slår man ut lönen på timmar så tar pengarna slut vid 15.56.

Detta är allt annat än en rolig tanke.

Jämställdhet är så otroligt många olika saker och ofta landar diskussionen på sexism, sexualbrott och könsroller, men minst lika viktigt att prata om är lönekuvertet. Förr i tiden var svenska kvinnor hemmafruar och om deras män dog, eller lämnade dem för en annan, stod de utan försörjning. I USA, i nutid, såg man under den ekonomiska krisen att skilsmässorna gick ner. Inte var det för att kvinnorna var lyckligare under ekonomiskt svåra år. Nej, de hade inte råd att skilja sig. Kvinnans oberoende är starkt knutet till plånboken. Egen inkomst, egna pengar, egen pension och egna sparpengar är oerhört viktigt. Om man är beroende av en annans inkomst kan det aldrig bli jämställt. Nu talar jag inte om perioder i livet då en tjänar mer, vid föräldraledighet eller vid kortare arbetslöshet, utan nu talar jag om långa livssituationer som sträcker sig över lång tid.

Att kvinnor började arbeta, gick bort från hemmets spis och tiänade egna pengar har bidragit stort till den kvinnliga frigörelsen. Det enda sättet att fortsätta nå större jämställdhet är att vi kvinnor tar reda på vad vårt arbete är värt, kräver det i lönekuvertet och självklart, påtalar för beslutshavare, företagsledare och politiker, det orimliga i att män och kvinnor inte tjänar lika lön för lika arbete. För det är precis vad det är, helt himla orimligt!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x