Boktips: Vi kom över havet av Julie Otsuka

bok-1
När Caroline och hennes karl var på middag hos oss frågade hon om jag hade några bra böcker att låna henne. OM jag har! Hon vill låna en men efter mycket vånda lyckades jag få ner det till tre böcker. Så tre fick det bli och en av dem var den här pärlan. ”Vi kom över havet” av Julie Otsuka. En poetisk bok och faktiskt en av de vackraste böcker jag någonsin läst.

Boken handlar om alla de japanska unga kvinnor som åkte över havet för att i USA möta sina nya män och sina nya liv. För vissa blev det en dröm, men för många blev det en riktig mardröm. Boken är skriven i vi-form vilket sammanflätar alla de japanska kvinnorna och ens öde blir allas öde. Magnifikt språk! På ett mycket ömt sätt porträtteras dessa postorderbrudars drömmar. Hur de sitter på båten och drömmer om sina nya män och visar upp fotografierna för varandra. I resväskorna ligger deras vackraste kimonos, minnen från hemma och kalligrafipenslar för att kunna skriva hem om sin nya lycka. De kammar varandras hår och sätter upp i omsorgsfulla uppsättningar. De skrattar och gråter, längtar och sörjer.

En liten och nätt bok men med ett mycket starkt innehåll. Vissa böcker försvinner när man läst sista sidan, andra stannar kvar någon dag och vissa, som denna, stannar kvar länge länge. Nu hoppas jag att Carro också blir nöjd med den!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Ulla Wolter
Ulla Wolter
6 år sedan

Det var en mycket läsvärd bok! Kan också tipsa om ”Katedralen vid havet”. Feodalvälde spanskt 1300-tal, en fantastisk historia i flera generationer.

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Ulla Wolter
6 år sedan

tack för fint tips!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x