Boktips: män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit

kreta dag 5 dagen-4
Den här boken läste jag i Grekland och jag älskade den. Inte konstigt med tanke på att den redan fått en feministisk kultstatus. Författaren Rebecca Solnit var på en fest. En pompös man kom fram och ville prata. Han frågade vad hon sysslade med och hon berättade att hon var författare och precis hade skrivit en bok. När hon berättade vad hon skrivit om började mannen förklara för henne att det var synd att hon skrivit om detta just nu eftersom det precis kommit ut en fantastisk bok på samma tema. Vilken dålig tajming! Hon försökte förklara för honom att boken han pratade om faktiskt var hennes bok, men hon fick inte en syl i vädret. Istället malde han på och på tills hennes väninna äntligen fick en syl i vädret och sa ”det är ju hennes bok du pratar om”. Det visade sig att mannen som visste allt bara hade läst en recension av boken och egentligen inte alls läst den. Trött på egoistiska män som ska berätta för kvinnor hur ”det egentligen ligger till” fick Solnit att skriva en krönika. ”Män som förklarar saker för mig”. Succén var  ett faktum och krönikan delades enormt många gånger och uttrycket ”mansplaining” (men who explain) myntades.

Denna bok börjar med just denna krönika och följs upp av andra krönikor Solnit hat skrivit i feministisk anda. Intressant, lärorikt och verkligen en bra feministisk bok! Jag älskade den som sagt och rekommenderar den varmt. För handen på hjärtat, vem har inte råkat ut för mansplaining i sitt liv? *viftar frenetiskt med handen över hjärtat*

Köp, läs och ge bort! Alla måste läsa sådan här litteratur!

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x