Tre böcker som kan förändra ditt liv

böcker som kan förändra ditt liv-1
Böcker är källan till allt man behöver här i världen. De ger en kunskap, glädje, vemod, sympati, inspiration, styrka och många fler känslor. Få böcker inspirerar mig och påverkar mig som berättelser om kvinnor. Det kan vara olika typer av berättelser, vissa med ett lyckligt slut och andra med ett mer tungt avslut. Men böcker som handlar om kvinnor som tagit sig igenom något tungt, och tagit sig ut på andra sidan inspirerar mig så. De tre böcker jag valt i detta inlägg kan verkligen förändra ditt liv. De kan göra dig stark om du känner dig svag, modig om du känner dig orolig och du kommer förhoppningsvis känna dig lyckligt lottad i jämförelse med andras livsöden.

Jag är Malala av Malala Yousafzai (klick)
Denna magiska kvinna kan väl inte ha undgått någon. Den unga Malala från Pakistan som stod upp för flickors rätt till utbildning och på grund av det blev skjutan av talibanerna. När talibanerna tog över Malalas område vägrade hon låta sig tystas och hon vägrade acceptera att utbildning inte längre skulle vara tillgänglig för henne och de andra flickorna. Hon kämpade för ett rätt vi i Sverige tar för givet. Men hon betalade ett högt pris. Talibanerna stoppade en dag hennes skolbuss och frågade ”Vem är Malala” och sedan sköt de henne. Hon var svindlande nära att inte överleva, men det gjorde hon.

Tribunerna lyckades varken släcka hennes liv eller hennes röst. De lyckades inte tysta henne och trycka ner henne. Blott 17 år gammal var hon den yngsta någonsin som fick ta emot Nobels fredspris. Det var en väldigt fin stund minns jag. Idag driver hon en välgörenhetsorganisation som sprider budskapet om vikten av utbildning och fortsätter möjliggöra skolgång för barn runt om i världen.

Jag bär med mig mycket från den här boken och det är svårt att peka ut en enskild aspekt. Det som kommer till mig personligen är att jag aldrig ska låta mig tystas utan stå kvar vid mina övertygelser. Och budskapet om att mänskliga rättigheter alltid är värda att kämpa för.

Vilda svanar: tre döttrar av Kina av Jung Chang (klick)
Detta är en otroligt bra bok! Skriven av Jung Chang och den sträcker sig från hennes mormors liv, genom moderns, till hennes eget liv. Tre generationer kvinnor i Kina leder osökt till en otroligt spännande, och stundtals skrämmande historia, om hur livet har varit för kvinnor för inte alls särskilt länge sedan. Snörda fötter och senare en hård kommunistisk diktatur är bara några inslag i denna historia.

Anledningen till att den inspirerar mig så är för att den betonar en aspekt som jag väldigt ofta tänker på. Nämligen kvinnorna som kom före mig. Min mamma, min mormor, min mormorsmor även modern dess förinnan. Alla dessa kvinnor har genomgått svårigheter som för min generation kanske är helt bortraderade. Tanken på vad feminister innan mig fick genomlida får mig att ihärdigt fortsätta dagens feministiska kamp. Utan dem hade jag inte haft de möjligheter jag har idag. Det är ett arv, a legacy som det så fint heter på engelska, som aldrig får glömmas bort. Därför är denna bok en så otroligt viktig och inspirerade del av vår kvinnohistoria.

Levande historia av Hillary Rodham Clinton (klick)
Behöver denna kvinna ens en introduktion? Den första kvinnan som på allvar tog striden om att spränga det starkaste av glastak! Hillary Clinton är helt enkelt fantastisk. Enastående. Makalös. Detta kan man tycka även om inte alls skulle hålla med henne i sak. För det hon har gjort, när hon visade kvinnor att yes, we can, det är historiskt. Det kan aldrig tas ifrån henne. Och vi fick uppleva detta i nutid, i våra egna liv. Vi kommer kunna säga till våra barn att vi var där. Vi fick uppleva sorgen när en kvinna fick se sig besegrad av glastaket och vi fick känna ännu starkare att vi MÅSTE arbeta för jämställdheten. Vi kan inte stillatigande se på när maktgalna män utövar politik som är direkt skadlig mot människor, och förvånansvärt ofta särskilt mot kvinnorna.

Hillary Clinton visar även att utbildning och arbete är makt. Något jag tycker är fantastiskt. Jag säger inte att det är kvinnors ansvar att ta makten, men vi kan åtminstone mobilisera oss istället för att tyst invänta att någon hux flux ska bjuda in oss i maktens rum. Hennes biografi är spännande och väldigt imponerade. Särskilt med facit i hand om hur långt hon faktiskt kom. Hon blev inte president, men hon skapade en stor bit av historien som för alltid kommer tillhöra henne, Hillary Rodham Clinton.

————————————————————————————————-

Dessa böcker kommer omöjligen lämna dig oberörd. De kommer få ditt inre att brinna av engagemang, stolthet, förändringsvilja och kamplusta. Du kommer känna dig så stor som kvinna, och människa. Du kommer förhoppningsvis också känna dig mer modig. Kan dem, kan du. Om de orkade, så orkar jag. Och som Hillary alltid sa ”when they go low, we go high”. Malala went higher than high, hon gick raka vägen till ett Nobels fredspris. Hon blev skjuten i huvudet men hon sänkte sig aldrig till deras nivå. Hon lyfte sig så otroligt högt. Så som jag vill göra med dig och så som du gör för mig. Dessa böcker förändrar, jag lovar!
böcker som kan förändra ditt liv-2

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x