Boktips: Stamtavlor av Dilsa Demirbag-Sten

stamtavlor-1
Dilsa Demirbag-Sten, som är en fenomenal liberal debattör, har skrivit en bok jag tyckte väldigt mycket om, Stamtavlor (här). Den handlar om hennes familj och hur de tog sig från Turkiet till Sverige. Det är en skoningslös skildring av hur kurder dels blir förtryckta i Turkiet och dels hur de genom sin hederskultur förtrycker kvinnor. Hon berättar en djupt personlig berättelse om hur hon fick sin framtida make utvald åt henne och hur hon undslapp det äktenskapet. Hon berättar om kvinnorna som bär slöja fast de inget hellre vill än kasta av dem. Hon berättar om kvinnor som mördades då hennes familj ansåg att hon dragit skam över familjen.

Det är också en berättelse om att längta hem och längta bort. Hur hon har fötterna i två kulturer men inte riktigt passar i någon av dem. Det är en skoningslös skildring av den kurdiska kulturen. Hon skriver ”om kvinnorna har få rättigheter i vårt samhälle så har barnen inga.” Även om hon även beskriver de positiva delarna och värmen inom familjen så är det en tydlig kritik mot det patriarkala samhälle som råder där. Boken beskriver hur kvinnor inte tilltåts vara sin egen person, med fri vilja och egen identitet. Budskapet är väldigt tydligt, individen är den minsta beståndsdelen i samhället, inte familjen eller klanen.

Det är en viktig bok därför att den belyser problem som många kvinnor och män möter i vår värld idag. Hederskulturen finns fortfarande stark hos vissa kurder. Heder är dock inte kopplat till en viss religion, utan återfinns i olika länder hos olika grupper.

Som liberal feminist var denna bok en viktig del i min allmänbildning och slog an en sträng i mig. På nytt fick jag en motivation att aldrig sluta kämpa för alla flickor och kvinnor, även om det är tufft och även om det kränker någon annan. För individen är större än kollektivet och kvinnans egen frihet är viktigare än exempelvis hennes pappas religionsfrihet.

Det var och är en mycket viktig, och ledsamt nog, fortfarande mycket aktuell bok. Läs!
stamtavlor-2

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Caroline
6 år sedan

Den här måste jag låna av dig nästa gång!! Vill verkligen läsa den!

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Caroline
6 år sedan

Be my guest! <3

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x