Boktips: Pappan och havet av Tove Jansson

pappan och havet-1
Jag älskar Lundström bokradio, i mitt tycke en av de absolut bästa radioprogrammen vi har. Och ibland kör de bokklubb. Då läser jag boken i samma ordning som dem och sen lyssnar jag på avsnittet. Det ger så mycket att få höra smarta människor analysera det man läst. Och så gör dem det åt en. Jag läste Pappan och havet ”tillsammans” med Lena Andersson (ÄLSK på henne), Marie Lundström och Philip Teir.

Boken handlar om lilla mumiefamiljen och är ju en barn och ungdomsbok. Men en vuxens ögon kan läsa boken på ett helt annat sätt än barn. Den är verkligen en lämplig vuxenbok också. Ett barn får följa spänningen och det läskiga i att familjen bor på en öde ö i en fyr. Vi vuxna får följa en pappas behov av bekräftelse och två föräldrars äktenskap i någon form av kris. Vi får följa Mumins krossade hjärta och lilla Mys odräglighet. Mumiepappan tar med sig familjen och flyttar till en fyr. Där ska han förverkliga sig själv. Vara manlig. Men inget blir som han drömt om. Familjen glider isär och ingen är riktigt lycklig. Allra minst pappan.

Det är en vacker berättelse om en familj och de problem som kan finnas i en människa. Och hur det i sin tur påverkar relationen mellan familjemedlemmar. Nu får boken vila i bokhyllan tills min Estrid är lite äldre. Då ska vi läsa om mumiefamiljens äventyr och vedermödor tillsammans.

Del 1 finns här
Del 2 finns här
Del 3 finns här

Författare: Frida Kummerfeldt

Här får du en livstilsblogg med fokus på female empowerment, mode, inredning och feminism. Min blogg ska du läsa om du vill må bra.

Prenumerera
Notis om
guest

2 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
Annika
7 år sedan

Vilken kul idé att läsa barn/ungdomsböcker och få ett annat perspektiv än vad man skulle få som barn/ungdom. Det har jag inte tänkt på, men det kanske säger något om mitt intellekt. 😉 Ha en fin fredag. kram Annika

Frida G Svensson
Frida G Svensson
Reply to  Annika
7 år sedan

Nej inte alls om ditt intellekt. Tvärtom! Och jag kom ju inte direkt på det själv. Jag följer ju bara boktipsen i lundströms bokradio! =)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x